partnermenu

zoeken binnen de website

Over AWS

Amazon Web Services (AWS) is ‘s werelds meest uitgebreide en breed geaccepteerde cloudplatform en biedt meer dan 200 volledig uitgeruste services van datacenters wereldwijd. Miljoenen klanten, waaronder de snelstgroeiende startups, grootste ondernemingen en toonaangevende overheidsinstanties, vertrouwen op AWS om hun infrastructuur aan te drijven, wendbaarder te worden en de kosten te verlagen. Lees meer over AWS in de publieke sector.

Waarom overstappen op de cloud onderdeel zou moeten zijn van uw duurzaamheidsstrategie

Door toepassingen op de AWS Cloud uit te voeren in plaats van in eigen datacenters kunnen bedrijven in Europa het energieverbruik met bijna 80% verminderen.

Beeld: Shutterstock

Een overstap naar de cloud zou deel moeten uitmaken van de duurzaamheidsstrategie van elke organisatie in het bedrijfsleven en de publieke sector. Actieve IT-apparatuur en het beheren van eigen datacenters vormen een belangrijke bron van energiegebruik en CO2-uitstoot voor bedrijven en organisaties in de publieke sector. Dit zijn de bevindingen van een recent onderzoek van 451 Research, onderdeel van S&P Global Market Intelligence, dat is uitgevoerd in opdracht van het Amazon Web Services (AWS) Institute.

451 Research heeft meer dan 300 bedrijven ondervraagd die hun eigen datacenters gebruiken in een breed scala aan sectoren in Frankrijk, Duitsland, Ierland, Spanje en Zweden. De resultaten laten zien dat bedrijven in Europa hun energieverbruik met bijna 80% kunnen verminderen door hun gegevensverwerking van lokale datacenters naar AWS te verplaatsen. Bedrijven kunnen de CO2-uitstoot bij een gemiddelde verwerkingsbelasting mogelijk nog verder verlagen, tot maar liefst 96%, zodra AWS zijn doel bereikt om voor 100% op hernieuwbare energie te draaien. Een doelstelling die het bedrijf in 2025 wil bereiken. Uit het onderzoek bleek ook dat cloudservers in vergelijking met de verwerkingsmiddelen van het gemiddelde Europese bedrijf ruwweg drie keer, en AWS-datacenters zelfs tot vijf keer energiezuiniger zijn. Het verplaatsen van een megawatt (MW) typische computerwerklast van het datacenter van een Europese organisatie naar de AWS Cloud zou de CO2-uitstoot met wel 1079 ton kooldioxide per jaar kunnen verminderen.

“We waren verbaasd over de enorme mogelijkheden die Europese bedrijven hebben om hun energie-efficiëntie te verhogen en de uitstoot te verminderen door naar hun IT-infrastructuur te kijken. Als we kijken naar de elektriciteit die wordt verbruikt en de uitstoot die wordt geproduceerd door tienduizenden bedrijven in heel Europa die hun eigen datacenters hebben, lijkt het er op dat dit over het hoofd wordt gezien” aldus Kelly Morgan, Research Director, Datacenter Infrastructure & Services bij 451 Research. “Onze analyse wijst uit dat het verplaatsen van werklasten naar de AWS Cloud de CO2-voetafdruk van de IT-activiteiten van de meeste organisaties drastisch kan verminderen.”

Volgens het rapport zijn datacenters in de cloud efficiënt, omdat cloudproviders zich focussen op duurzaamheid van hun datacenters als onderdeel van hun kernactiviteit. De meeste bedrijven geven daarentegen geen prioriteit aan de duurzaamheid van de infrastructuur van hun datacenter, wat betekent dat deze niet geoptimaliseerd is voor efficiëntie. Ook geven de meeste bedrijven geen voorrang aan het aanpakken van de energiekosten en de CO2-uitstoot van hun datacenters, omdat de digitale infrastructuur niet hun kernactiviteit is. Cloudproviders richten zich, als een best practice, op efficiëntie. Ze gebruiken hun servers met een veel hogere benuttingsgraad en ontwerpen faciliteiten om minder energie en water te verbruiken.

“Alles bij elkaar genomen is de AWS Cloud-infrastructuur tot vijf keer energiezuiniger dan de gangbare infrastructuur die door bedrijven in de EU wordt gebruikt.”

Het rapport belicht specifieke AWS-praktijken die de energie-efficiëntie verhogen en de CO2-uitstoot verminderen. Alles bij elkaar genomen is de AWS Cloud-infrastructuur tot vijf keer energiezuiniger dan de gangbare infrastructuur die bedrijven in de EU gebruiken. AWS realiseert door innovaties een lager energieverbruik in zijn datacenters. Zoals door het ontwerpen van koelsystemen die het energie- en waterverbruik verminderen en door het gebruik van real-time sensorgegevens zodat rekening kan worden gehouden met veranderende weersomstandigheden. De grootschaligheid van AWS maakt een intensief resourcegebruik mogelijk en de mondiale cloudinfrastructuur is gebouwd met speciale hardware van Amazon. Deze is specifiek gebouwd en geoptimaliseerd voor werklasten die door AWS-klanten worden gevraagd. Dit omvat energie-efficiënte processors zoals Graviton 2, de ARM-gebaseerde AWS-chip die betere prestaties per Watt biedt dan welke andere EC2-processor dan ook.

“Dit rapport toont het grote potentieel aan dat de cloud biedt aan bedrijven in Europa om energie-efficiëntie te verbeteren en tegelijkertijd de kosten en de CO2-uitstoot te verlagen,” aldus Chris Welise, Director of Sustainability bij AWS. “AWS is er trots op samen te werken met bedrijven en overheden om hun duurzaamheidsdoelstellingen te helpen verwezenlijken. We geloven dat we een verantwoordelijkheid hebben ten opzichte van de gemeenschappen waar we actief zijn, en voor ons betekent dat actief bijdragen aan duurzaamheid en een beter milieu. AWS werkt voortdurend aan manieren om de energie-efficiëntie van faciliteiten en apparatuur te verhogen en vernieuwt continue het ontwerp en de bouw van servers en opslag- en netwerkapparatuur om het gebruik van grondstoffen te verminderen en verspilling te beperken.”

Download het volledige rapport
Lees meer over hoe de AWS Cloud kan helpen de energie-efficiëntie te verhogen en de CO2-uitstoot te verminderen.

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.