
zoeken binnen de website
Partnerpagina Centric
partnerartikelen
-
Weerbaar tegen cyberaanvallen
door: Marieke Vos
-
Wat komt Tilburg tegen bij het invoeren van datagedreven werken?
door: Willem Bakering
De gemeente Tilburg was een van de eerste gemeenten in Nederland die op basis van data science onderdelen van de organisatie efficiënter heeft laten functioneren. Ook nam de kwaliteit van de dienstverlening toe. Romy Jansen, adviseur dienstverlening, legt uit hoe men in Tilburg tot de benodigde dataset is gekomen en in kaart is gebracht.
-
Datavragen oplossen voor en mét gemeenten
-
Gebruik van essentiële data cruciaal voor gemeenten
Bij steeds meer gemeenten is het gebruik van essentiële data cruciaal om problemen in beeld te krijgen en zaken op te lossen. De gemeente Tilburg was een aantal jaren geleden de eerste gemeente in Nederland die via het verzamelen van data – en daarnaar te handelen – kon bewijzen dat er woon- en uitkeringsfraude werd gepleegd. En dat op een manier die binnen de privacywetgeving valt.
-
Inwonerparticipatie: Als het voor Rotterdam werkt....
In het programma Digitale Stad onderzoekt de gemeente Rotterdam de mogelijkheden van digitale innovatie voor de stad van de toekomst. Kern van het programma is de ontwikkeling van een digitaal Open Urban Platform met een driedimensionale digitale kopie van de stad. Ook het betrekken van inwoners bij de inrichting van hun leefomgeving hoort daarbij.
-
Risico’s en kansen van Common Ground
door: Marieke Vos
Centric bouwt samen met gemeenten aan Common Ground, de informatiekundige visie op een nieuwe informatievoorziening voor gemeenten. “We doen dat nu een aantal jaren en hebben geleerd wat er goed gaat en wat er beter kan”, zegt Eddy van de Werken, product manager bij Centric. Die lessen heeft Centric samengevat in een aantal aanbevelingen, gebundeld in een vernieuwd position paper.
-
We willen ernaartoe dat we volledig vanuit één systeem werken
door: Hendrik Koppejan
Het vraagt weinig toelichting dat de gemeente Rotterdam een enorme schaalgrootte heeft. Na Amsterdam is het de grootste stad van ons land met ruim 650.000 inwoners. Dat brengt een bepaalde dynamiek met zich mee. Hoe gaan ze in de Zuid-Hollandse havenstad om met dienstverlening en digitalisering? Hendrik Koppejan Projectmanager Burgerzaken & Belastingen vertelt.
-
De toekomst is nu (en wie de ogen sluit, is af)
door: Karina Meerman
De digitale transitie komt er niet aan, ze is er al. Niemand heeft nog langer de luxe om technologie saai te vinden of moeilijk, zegt hoogleraar Ben van Lier, tevens directeur bij Centric. “Digitale kennis en vaardigheden zijn noodzakelijk om als mens te kunnen leven, werken en leren in de Europese digitale ecologie. Als we niet bijleren in Nederland, gaan we steeds verder achterlopen.”
-
Partical: kortcyclische democratie in realtime realiseren
door: Marieke de Vos
-
Transparante data science
door: Marieke Vos
Met de inzet van data science wordt datagericht werken dynamisch: je kijkt niet alleen terug, maar ook vooruit. Zo geven inzichten je de mogelijkheid om proactief te reageren op wat eraan komt, waardoor het werk effectiever en vaak ook efficiënter wordt. Dat kan onder meer dankzij de inzet van algoritmes. Maar dan wel op een volledig transparante manier.
-
Friese voorlopers op weg naar de Omgevingswet
De nieuwe Omgevingswet mag dan uitgesteld zijn tot 1 juli 2022, de Friese gemeenten Heerenveen, Smallingerland en Súdwest-Fryslân zijn zich volop aan het voorbereiden op deze omvangrijke operatie. Volgens Sonja Zeeman, projectleider Klantreizen (bij de gemeenten Heerenveen / Súdwest-Fryslân), gaan inwoners met ruimtelijke plannen daarvan flink profiteren bij hun aanvragen.
-
De digitale ecologie van 2030
door: Ben van Lier
In 2030 zullen circa 50 miljard apparaten in wereldwijde netwerken zijn verbonden. Deze mensen, apparaten, algoritmes, software en data/informatie vormen in de komende jaren ook in Europa een intelligent Europees digitaal ecosysteem. Dit vraagt om nieuwe kennis en vaardigheden om als mens te kunnen leven, werken en leren. In dit essay gaat Ben van Lier in op de wereldwijde ontwikkeling en implementatie van digitale technologie (algoritmes, software, data) die steeds nadrukkelijker ons leven, werk en opleiding gaan bepalen.
-
Bouwen aan nieuwe informatievoorziening … terwijl de winkel openblijft!
door: Jacob Versteeg
Hoe mooi zou het zijn als we in de nabije toekomst geen integratie-uitdagingen meer hebben in het gemeentelijk applicatielandschap. Dat we samen de complexiteit van interoperabiliteit kunnen wegnemen en de gegevensuitwisselingsrevolutie als evolutie kunnen doormaken. Een mutatie op een dossier kan gewoon direct bij de bron worden gedaan, zonder redundante opslag van gegevens en transformatie van gegevens. Samen vernieuwen terwijl de gemeentelijke winkel open blijft.
-
Gebruikersvereniging Centric tilt inkoopproces naar hoger plan
door: Marlies Ruijter
De gebruikersvereniging Centric – Vakgroep Contract- en Leveranciersmanagement (CLM) – heeft een mooi resultaat bereikt: een nieuw modelcontract dat duidelijk, scherp en vooral toekomstbestendig is. En daar wordt iedereen beter van: opdrachtgever, leverancier én gebruiker. “Door samen te werken, dragen we bij aan de professionalisering van de hele markt.”
-
Digitaliseren om de crisis te bezweren
De coronacrisis heeft grote impact op het publieke leven. In een tijd waarin we zoveel mogelijk binnen blijven, ziekenhuizen en zorginstellingen ongekende prestaties leveren en veel bedrijven het moeilijk hebben, is het zoeken naar een evenwicht tussen de strijd tegen het virus en het op gang brengen van ‘het nieuwe normaal’. Veel belangrijke zaken die inwoners en ondernemers met hun gemeente afhandelen, kunnen dankzij digitalisering intussen gewoon doorgaan – op afstand.