partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina CGI

CGI-logo

partnerweblogs

 • De overheid moet aan de slag met een crisis ICT-infrastructuur

  door: Johan de Jong

  Johan de Jong (CGI)

  We hebben de ‘intelligente lockdown’ achter ons. Gelukkig is de situatie op de ic’s van de ziekenhuizen genormaliseerd. De meeste maatregelen om besmettingen te voorkomen zijn versoepeld; veel ondernemers hebben hun activiteiten weer kunnen opstarten.

 • Het is onveilig, maar niemand die het ziet

  door: Eelco Stofbergen

  Eelco Stofbergen - CGI

  Half december was Huib Modderkolk, journalist van de Volkskrant, bij CGI op kantoor om een lezing te geven over zijn boek ‘Het is oorlog, maar niemand die het ziet’.

 • Het Toestemmingenregister, een gateway naar energietransitie

  door: Sjors Hijgenaar

  CGI - Sjors Hijgenaar

  do·nor·co·di·cil – “verklaring waarmee iem. organen, weefsels na zijn dood ter beschikking stelt voor medische doeleinden” – Van Dale, 2019.

 • Zo faciliteert het digitale platform de schonere stad

  door: Gerard van de Kamp

  Gerard van de Kamp - CGI

  Onze steden waar ook ter wereld zijn zo’n beetje de grootste energieverslinders. Dat heeft uiteraard ook te maken met de verdere verstedelijking van onze samenleving.

 • Microservices in de enterprise

  door: Marc Blok

  Marc Blok

  Grootbanken willen meer en meer microservices gebruiken als onderdeel van IT Modernization. Is het gebruik van microservices alleen van toepassing bij het herbouwen van een monoliet applicatie of wil men microservices ook binnen een enterprise omgeving inzetten waar vele relaties bestaan tussen legacy applicaties?

 • BRZO: Blockchain tegen Risico’s op Zware Ongevallen

  door: Sjors Hijgenaar

  CGI - Sjors Hijgenaar

  Op 10 juli 1976 wordt Seveso, een kleine Italiaanse stad 20 kilometer ten noorden van Milaan, opgeschrikt door wat later bleek de grootste ongecontroleerde uitstoot van 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioxin (TCDD) ooit. Door een combinatie van verkeerde beleids- en bedrijfsmaatregelen kon 1 kg van de kankerverwekkende stof ontsnappen, genoeg om 18 km² te besmetten, met een massale sterfte onder (vee)dieren als gevolg.

 • Centrale registratie of blockchain: opslagbehoefte vergeleken

  door: Sjors Hijgenaar

  CGI - Sjors Hijgenaar

  In een eerder blog hebben we ons gebogen over de energie-afhankelijkheid van blockchain. Deze keer kijken we naar de opslagvereisten van blockchain.

 • Digitale schouw: sloten inspecteren met de hulp van boven

  door: Leonoor Portengen

  CGI - Leonoor Portengen

  In een enkele week met slechts enkele waterschappers ongeveer 7.000 soms louter te voet bereikbare sloten schouwen. Onmogelijk, denkt u. Maar een Proof of Concept bij Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) laat zien dat het mogelijk is. Met behulp van… satellietdata! In deze blog vertel ik u hoe we vanuit de ruimte het onmogelijke mogelijk maken. En dat is nog maar het prille begin…

 • Let hier op voor een veilige blockchaintoepassing!

  door: Nicolas Castellon en Peter Cozijnsen

  CGI

  Blockchaintechnologie krijgt steeds meer voet aan de grond. Niet voor niets, want dit open digitale grootboek is een ideaal platform voor grote hoeveelheden transacties zonder een centrale eigenaar van de data die wordt vastgelegd. In tegenstelling tot databeheerders als Facebook, Google of een willekeurig grote bank worden gegevens decentraal vastgelegd. Transacties met bijbehorende informatie zijn bovendien makkelijk traceerbaar en volledig transparant.

 • De cloud is net zo onveilig als de inrichting ervan

  door: Sjaak Laan

  Sjaak Laan

  Met enige regelmaat lezen we over hackers die data stelen uit publieke cloudomgevingen, zoals bijvoorbeeld een recente hack bij Amazon Web Services (AWS). De oorzaak ligt vaak in de manier hoe klanten hun security hebben ingericht in de cloud en niet aan de beveiliging van de publieke cloud zelf.

 • Een Smart City bouw je samen, in je eentje bouw je alleen luchtkastelen

  door: Pascal Huijbers en Samuel de Groot

  smart cities

  In 2050 wonen en werken rond de 9 miljard mensen in onze steden. Om deze stedelijke omgevingen op een duurzame wijze leefbaar, toegankelijk en productief te houden, kunnen we gebruik maken van allerlei slimme ICT-oplossingen.

 • Informatie en IT professionals houden weinig rekening met digitaal zwakkeren

  door: Leon Dohmen

  Leon Dohmen

  2,6 miljoen laaggeletterden en 1 miljoen digitaal zwakkeren dreigen te worden buitengesloten in een digitale wereld die voor hen steeds moeilijker is te begrijpen.

 • Delen is het nieuwe vermenigvuldigen!

  door: Johan de Jong

  Johan de Jong - CGI

  Als Digital Government-expert van CGI kom ik bij veel grote uitvoeringsinstellingen over de vloer. De gesprekken die ik daar voer gaan meestal over digitalisering van de dienstverlening en de inrichting van systemen voor zaakgericht werken. Logisch: op basis van het voorgaande regeerakkoord heeft de overheid een koers ingezet, die het voor burgers en bedrijven mogelijk moet maken digitaal zaken te doen met de overheid.

 • Oefening baart kunst, zeker in cybersecurity

  door: Eelco Stofbergen

  Eelco Stofbergen - CGI

  ‘Oefenen op het scherp van de digitale snede’. Zo omschreef het Ministerie van Defensie de onlangs gehouden NAVO-oefening Cyber Coalition 2017. Cyber Coalition is een grootschalige oefening waarin verschillende NAVO-landen hun krachten bundelen voor het afslaan van cyberaanvallen. In Nederland waren ook bedrijven uitgenodigd om deel te nemen. Namens CGI had ik het genoegen een rol te mogen spelen in de oefening. Een bijzonder leerzame ervaring, die ik in deze blog graag met u deel.

 • Dweilen met de geldkraan open?

  door: Eelco Stofbergen

  Eelco Stofbergen - CGI

  Volgens het regeerakkoord van Rutte III gaat het nieuwe kabinet tientallen miljoenen euro’s extra investeren in cybersecurity. In de basis een goede zaak, want cybersecurity is cruciaal voor onze digitaliserende maatschappij. Maar is meer overheidsgeld wel de oplossing van de cybersecurity uitdagingen waar Nederland mee kampt?

 • 1
 • 2