Partnerpagina CGI

partnerweblogs

 • Een Smart City bouw je samen, in je eentje bouw je alleen luchtkastelen

  door: Pascal Huijbers en Samuel de Groot

  smart cities

  In 2050 wonen en werken rond de 9 miljard mensen in onze steden. Om deze stedelijke omgevingen op een duurzame wijze leefbaar, toegankelijk en productief te houden, kunnen we gebruik maken van allerlei slimme ICT-oplossingen.

  - - - - -

 • Informatie en IT professionals houden weinig rekening met digitaal zwakkeren

  door: Leon Dohmen

  Leon Dohmen

  2,6 miljoen laaggeletterden en 1 miljoen digitaal zwakkeren dreigen te worden buitengesloten in een digitale wereld die voor hen steeds moeilijker is te begrijpen.

  - - - - -

 • Delen is het nieuwe vermenigvuldigen!

  door: Johan de Jong

  Johan de Jong - CGI

  Als Digital Government-expert van CGI kom ik bij veel grote uitvoeringsinstellingen over de vloer. De gesprekken die ik daar voer gaan meestal over digitalisering van de dienstverlening en de inrichting van systemen voor zaakgericht werken. Logisch: op basis van het voorgaande regeerakkoord heeft de overheid een koers ingezet, die het voor burgers en bedrijven mogelijk moet maken digitaal zaken te doen met de overheid.

  - - - - -

 • Oefening baart kunst, zeker in cybersecurity

  door: Eelco Stofbergen

  Eelco Stofbergen - CGI

  ‘Oefenen op het scherp van de digitale snede’. Zo omschreef het Ministerie van Defensie de onlangs gehouden NAVO-oefening Cyber Coalition 2017. Cyber Coalition is een grootschalige oefening waarin verschillende NAVO-landen hun krachten bundelen voor het afslaan van cyberaanvallen. In Nederland waren ook bedrijven uitgenodigd om deel te nemen. Namens CGI had ik het genoegen een rol te mogen spelen in de oefening. Een bijzonder leerzame ervaring, die ik in deze blog graag met u deel.

  - - - - -

 • Dweilen met de geldkraan open?

  door: Eelco Stofbergen

  Eelco Stofbergen - CGI

  Volgens het regeerakkoord van Rutte III gaat het nieuwe kabinet tientallen miljoenen euro’s extra investeren in cybersecurity. In de basis een goede zaak, want cybersecurity is cruciaal voor onze digitaliserende maatschappij. Maar is meer overheidsgeld wel de oplossing van de cybersecurity uitdagingen waar Nederland mee kampt?

  - - - - -

 • Van sensor tot service

  door: Laurens Lapré

  Laurens Lapré

  In de komende decennia komt de civiele infrastructuur in Nederland steeds verder onder druk te staan. Veel van deze assets zijn toe aan vervanging of renovatie. Daarnaast neemt de algehele verkeersdrukte toe in ons kleine land. Bovendien zorgen de stijgende zeespiegel en extreme weersomstandigheden ervoor dat we slim moeten omgaan met de waterhuishouding.

  - - - - -

 • Digitalisering van de inkoop bij Defensie

  door: Pascal van Bentum

  Pascal van Bentum - CGI

  Door een wijziging van de Aanbestedingswet 2016 is per 1 juli elektronisch aanbesteden boven de aanbestedingsgrens verplicht. Dat is natuurlijk een belangrijke reden om hieraan gehoor te geven. Maar een wettelijke verplichting is nooit zo’n fijne reden om iets te doen. Bij Defensie is dan ook niet het ‘moeten’ de belangrijkste drijfveer geweest. Juist het ‘willen’ heeft de boventoon gevoerd.

  - - - - -

 • De cruciale rol van ERP bij de digitale transformatie

  door: Marc de Gier

  Marc de Gier - CGI

  Organisaties (bedrijven en overheden) gaan momenteel door een fase van digitale transformatie (DT). In 2017 staat DT onverminderd hoog op de agenda, maar organisaties vinden dat ze, in vergelijking tot 2016, minder ver zijn in deze transformatie (CGI’s Global 1000 2017 – Voice of our Clients).

  - - - - -

 • 3D-modelling schittert in isolement

  door: Laurens Lapré

  Laurens Lapré

  Ruimtelijke 3D-modellen, waarin informatie uit allerlei databronnen in beeld gebracht worden, kunnen helpen de juiste beslissingen te nemen om een omgevingsvisie te ontwikkelen en te realiseren. Diverse gemeenten en regio’s zijn zich bewust van de mogelijkheden van 3D, maar blijven in de pilotfase hangen.

  - - - - -

 • De Migratieradar – ruimtelijke kijk op de werkelijkheid

  door: Ron Wessel

  Ron Wessel

  Nog geen twee jaar geleden kwam een groot aantal asielzoekers naar ons land. De laatste tijd is het aantal redelijk stabiel. Maar blijft dit altijd zo? Komt er een moment waarop zij uit nood wederom in grote getale naar ons land komen? Hoe kunnen wij ons dan hierop voorbereiden, zodat we de opvang van de migranten goed kunnen regelen en veiligheid kunnen garanderen? Met inzichten vanuit de ruimte in combinatie met socialmediagegevens kunnen we helpen de migratiestormen beter te voorspellen!

  - - - - -

 • ‘Hallo, spreek ik met de digitale agent?’

  door: Ron Wessel

  Ron Wessel

  In plaats van praten en bellen, appen en twitteren we tegenwoordig. Ook in onze communicatie met overheidsdiensten als de politie. Die moet daarmee om kunnen gaan. Wat is daar voor nodig? Maak kennis met de digitale burger, de digitale agent en – jawel! – de Digital Policing Transformation Day!

  - - - - -

 • WannaCry: Kroniek van een aangekondigde cybercrisis?

  door: Eelco Stofbergen

  Eelco Stofbergen

  Deze week mocht ik spreken op het iBestuur symposium in Den Haag met als thema ‘Grip op Cybersecurity’. Mooie timing natuurlijk, ruim een week na de breed uitgemeten uitbraak van de WannaCry ransomware. Samen met onder ander Rob Bertholee (AIVD), Gerrit van den Burg (Openbaar Ministerie) en Jaya Baloo (KPN) deelde ik mijn visie op cybersecurity met de 250 aanwezigen.

  - - - - -

 • Bent u klaar voor de Pokémonisering van onze samenleving?

  door: Laurens Lapré

  Laurens Lapré

  Pokémon Go is iets wat je niet hebt kunnen missen deze zomer. Gelanceerd in juli en van niets naar 25 miljoen actieve gebruikers in één week. 500 miljoen downloads later genereert het spelletje miljoenen euro’s per dag. Het gaf al problemen langs het spoor vóórdat het beschikbaar was. Het heeft een koersstijging (en daarna koersval) van miljarden veroorzaakt. Een wereldwijd fenomeen. Een hype die misschien net zo snel verdwijnt als hij ontstond.

  - - - - -

 • Organisaties gaan sneller dood dan mensen

  door: Leon Dohmen

  Leon Dohmen

  Volgens Richard Foster is de gemiddelde leeftijd van private organisaties geslonken van 60 jaren oud rond 1950, tot ongeveer 18 jaren rond 2010. Bij de mens is de tegenovergestelde trend vast te stellen. De belangrijkste aanjager van deze twee tegenovergestelde trends is volgens deskundigen technologie.