partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina CGI

CGI-logo

partnerweblogs

 • Microservices in de enterprise

  door: Marc Blok

  Marc Blok

  Grootbanken willen meer en meer microservices gebruiken als onderdeel van IT Modernization. Is het gebruik van microservices alleen van toepassing bij het herbouwen van een monoliet applicatie of wil men microservices ook binnen een enterprise omgeving inzetten waar vele relaties bestaan tussen legacy applicaties?

 • BRZO: Blockchain tegen Risico’s op Zware Ongevallen

  door: Sjors Hijgenaar

  CGI - Sjors Hijgenaar

  Op 10 juli 1976 wordt Seveso, een kleine Italiaanse stad 20 kilometer ten noorden van Milaan, opgeschrikt door wat later bleek de grootste ongecontroleerde uitstoot van 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioxin (TCDD) ooit. Door een combinatie van verkeerde beleids- en bedrijfsmaatregelen kon 1 kg van de kankerverwekkende stof ontsnappen, genoeg om 18 km² te besmetten, met een massale sterfte onder (vee)dieren als gevolg.

 • Centrale registratie of blockchain: opslagbehoefte vergeleken

  door: Sjors Hijgenaar

  CGI - Sjors Hijgenaar

  In een eerder blog hebben we ons gebogen over de energie-afhankelijkheid van blockchain. Deze keer kijken we naar de opslagvereisten van blockchain.

 • Digitale schouw: sloten inspecteren met de hulp van boven

  door: Leonoor Portengen

  CGI - Leonoor Portengen

  In een enkele week met slechts enkele waterschappers ongeveer 7.000 soms louter te voet bereikbare sloten schouwen. Onmogelijk, denkt u. Maar een Proof of Concept bij Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) laat zien dat het mogelijk is. Met behulp van… satellietdata! In deze blog vertel ik u hoe we vanuit de ruimte het onmogelijke mogelijk maken. En dat is nog maar het prille begin…

 • Let hier op voor een veilige blockchaintoepassing!

  door: Nicolas Castellon en Peter Cozijnsen

  CGI

  Blockchaintechnologie krijgt steeds meer voet aan de grond. Niet voor niets, want dit open digitale grootboek is een ideaal platform voor grote hoeveelheden transacties zonder een centrale eigenaar van de data die wordt vastgelegd. In tegenstelling tot databeheerders als Facebook, Google of een willekeurig grote bank worden gegevens decentraal vastgelegd. Transacties met bijbehorende informatie zijn bovendien makkelijk traceerbaar en volledig transparant.

 • De cloud is net zo onveilig als de inrichting ervan

  door: Sjaak Laan

  Sjaak Laan

  Met enige regelmaat lezen we over hackers die data stelen uit publieke cloudomgevingen, zoals bijvoorbeeld een recente hack bij Amazon Web Services (AWS). De oorzaak ligt vaak in de manier hoe klanten hun security hebben ingericht in de cloud en niet aan de beveiliging van de publieke cloud zelf.

 • Een Smart City bouw je samen, in je eentje bouw je alleen luchtkastelen

  door: Pascal Huijbers en Samuel de Groot

  smart cities

  In 2050 wonen en werken rond de 9 miljard mensen in onze steden. Om deze stedelijke omgevingen op een duurzame wijze leefbaar, toegankelijk en productief te houden, kunnen we gebruik maken van allerlei slimme ICT-oplossingen.

 • Informatie en IT professionals houden weinig rekening met digitaal zwakkeren

  door: Leon Dohmen

  Leon Dohmen

  2,6 miljoen laaggeletterden en 1 miljoen digitaal zwakkeren dreigen te worden buitengesloten in een digitale wereld die voor hen steeds moeilijker is te begrijpen.

 • Delen is het nieuwe vermenigvuldigen!

  door: Johan de Jong

  Johan de Jong - CGI

  Als Digital Government-expert van CGI kom ik bij veel grote uitvoeringsinstellingen over de vloer. De gesprekken die ik daar voer gaan meestal over digitalisering van de dienstverlening en de inrichting van systemen voor zaakgericht werken. Logisch: op basis van het voorgaande regeerakkoord heeft de overheid een koers ingezet, die het voor burgers en bedrijven mogelijk moet maken digitaal zaken te doen met de overheid.

 • Oefening baart kunst, zeker in cybersecurity

  door: Eelco Stofbergen

  Eelco Stofbergen - CGI

  ‘Oefenen op het scherp van de digitale snede’. Zo omschreef het Ministerie van Defensie de onlangs gehouden NAVO-oefening Cyber Coalition 2017. Cyber Coalition is een grootschalige oefening waarin verschillende NAVO-landen hun krachten bundelen voor het afslaan van cyberaanvallen. In Nederland waren ook bedrijven uitgenodigd om deel te nemen. Namens CGI had ik het genoegen een rol te mogen spelen in de oefening. Een bijzonder leerzame ervaring, die ik in deze blog graag met u deel.

 • Dweilen met de geldkraan open?

  door: Eelco Stofbergen

  Eelco Stofbergen - CGI

  Volgens het regeerakkoord van Rutte III gaat het nieuwe kabinet tientallen miljoenen euro’s extra investeren in cybersecurity. In de basis een goede zaak, want cybersecurity is cruciaal voor onze digitaliserende maatschappij. Maar is meer overheidsgeld wel de oplossing van de cybersecurity uitdagingen waar Nederland mee kampt?

 • Van sensor tot service

  door: Laurens Lapré

  Laurens Lapré

  In de komende decennia komt de civiele infrastructuur in Nederland steeds verder onder druk te staan. Veel van deze assets zijn toe aan vervanging of renovatie. Daarnaast neemt de algehele verkeersdrukte toe in ons kleine land. Bovendien zorgen de stijgende zeespiegel en extreme weersomstandigheden ervoor dat we slim moeten omgaan met de waterhuishouding.

 • Digitalisering van de inkoop bij Defensie

  door: Pascal van Bentum

  Pascal van Bentum - CGI

  Door een wijziging van de Aanbestedingswet 2016 is per 1 juli elektronisch aanbesteden boven de aanbestedingsgrens verplicht. Dat is natuurlijk een belangrijke reden om hieraan gehoor te geven. Maar een wettelijke verplichting is nooit zo’n fijne reden om iets te doen. Bij Defensie is dan ook niet het ‘moeten’ de belangrijkste drijfveer geweest. Juist het ‘willen’ heeft de boventoon gevoerd.

 • De cruciale rol van ERP bij de digitale transformatie

  door: Marc de Gier

  Marc de Gier - CGI

  Organisaties (bedrijven en overheden) gaan momenteel door een fase van digitale transformatie (DT). In 2017 staat DT onverminderd hoog op de agenda, maar organisaties vinden dat ze, in vergelijking tot 2016, minder ver zijn in deze transformatie (CGI’s Global 1000 2017 – Voice of our Clients).

 • 3D-modelling schittert in isolement

  door: Laurens Lapré

  Laurens Lapré

  Ruimtelijke 3D-modellen, waarin informatie uit allerlei databronnen in beeld gebracht worden, kunnen helpen de juiste beslissingen te nemen om een omgevingsvisie te ontwikkelen en te realiseren. Diverse gemeenten en regio’s zijn zich bewust van de mogelijkheden van 3D, maar blijven in de pilotfase hangen.

 • 1
 • 2