partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina CGI

CGI-logo

Politie en CGI maken Nederland veiliger met ComProNet

Slimme ICT helpt burgers en politie overlast en misdrijven te voorkomen

persberichten | 2 oktober 2013

Uit pilots uitgevoerd onder burgers en ondernemers in Groningen, Assen en op Schiphol, blijkt dat ComProNet zorgt voor een hogere meldingsbereidheid en participatie door burgerdeelnemers. Daarnaast levert het snellere reactietijden en afhandeling door de hulpdiensten op.

CGI-logo

CGI, de technologische en zakelijke dienstverlener, en de politie maken bekend dat hun Community Protection Network (ComProNet) resulteert in een goede samenwerking tussen de burgers, bedrijfsleven en opsporingsdiensten. Uit pilots uitgevoerd onder burgers en ondernemers in Groningen, Assen en op Schiphol, blijkt dat ComProNet zorgt voor een hogere meldingsbereidheid en participatie door burgerdeelnemers. Daarnaast levert het snellere reactietijden en afhandeling door de hulpdiensten op. Dit zorgt voor een verhoogd gevoel van veiligheid. Op dit moment wordt onderzocht of het systeem op grotere schaal, nationaal en internationaal, kan worden toegepast.

CGI voerde in samenwerking met de politie in Groningen de evaluatie van de pilots uit. Hier kwamen onder meer de volgende resultaten uit naar voren:

  • Verhoogde burgerparticipatie: burgers en ondernemers die deelnamen aan de pilot voelden zich meer betrokken bij hun omgeving. Dit resulteerde in een toename van het aantal meldingen door burgers;
  • Snellere reactietijden: hulpdiensten waren dankzij ComProNet vrijwel direct op de hoogte van incidenten en konden daardoor indien nodig sneller ter plaatse zijn;
  • Verhoogd gevoel van veiligheid: ComProNet vergroot het gevoel van veiligheid en saamhorigheid. Vooral bij winkels met minder personeel nam het gevoel van veiligheid toe.

Dankzij ComProNet kunnen burgers, stadswachten, horecabeveiliging en winkeliers verdachte omstandigheden op straat en in winkels direct doorgeven aan elkaar en aan de politie via de ComProNet app en sociale media. Zo kunnen de deelnemers via een twitterbericht met daarin het trefwoord @ComProNet rechtstreeks een bericht naar ComProNet sturen. Ook kunnen foto’s van de situatie meteen via social media of de app worden gestuurd. Hierbij kan het gaan om een bedreigende situatie waarbij de deelnemer zelf slachtoffer is of alleen getuige. ComProNet zorgt ervoor dat andere deelnemers in de buurt, waaronder de politie, de informatie ontvangen. Doordat smartphones via GPS de geografische locatie van de melder doorgeven, kunnen andere deelnemers – met inbegrip van hulpdiensten – snel worden gemobiliseerd.

CGI heeft samen met de politie het ComProNet concept uitgewerkt tot een werkend systeem, Dit bestaat uit een mobiele applicatie en een back office systeem dat alle berichten via de app of andere social media kanalen ontvangt en automatisch bepaalt welke deelnemers deze moeten ontvangen. ComProNet onderscheidt zich van andere systemen doordat het locatie gebaseerd is, hierdoor worden de juiste deelnemers betrokken bij het incident.

Ron de Mos, General Manager Nederland bij CGI: “Wij zien dat samenwerking tussen burgers en opsporingsdiensten helpt. Dat zien wij ook bij het succesvolle Burgernet. CGI heeft in de afgelopen jaren veel kennis opgedaan van het politiedomein en de verschillende melding- en opsporingssystemen. Wij zijn trots dat wij met deze projecten bijdragen aan een veiligere samenleving.”

De politie en CGI zijn met het ComProNet project genomineerd voor een Computable Awards. U kunt uw stem uitbrengen op de site van de Computable Awards.

ComProNet wordt als case gepresenteerd door Elle de Jonge, hoofdinspecteur bij de Nationale Politie en Projectleider Research en Innovatie tijdens de mastercourse Ketensamenwerking!

Over CGI
CGI Group Inc, opgericht in 1976, is de op vijf na grootste onafhankelijke zakelijke en technologische dienstverlener ter wereld. Met ongeveer 69,000 professionals in kantoren en wereldwijde service centra in Amerika, Europa, Azië en Oceanië biedt CGI een uitgebreide dienstenportfolio waaronder high-end bedrijfs- en IT-consulting, systeemintegratie, applicatieontwikkeling en -onderhoud, beheer van infrastructuur evenals een breed scala van eigen oplossingen. De op jaarbasis berekende omzet van CGI is ongeveer $ 10 miljard met een geschatte orderportefeuille van ongeveer $ 18 miljard. CGI is beursgenoteerd op de TSX (GIB.A) en de NYSE (GIB) en is opgenomen in de FTSE4Good Index. Website: www.cgi.com.

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.