partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina CGI

CGI-logo

Politie lanceert samen met burgers innovatieve overlastaanpak

persberichten | 27 november 2012

Gezamenlijk sneller alarm slaan en sneller ingrijpen helpt overlast en misdrijven voorkomen. ComProNet (Community Protection Network) – een innovatieve aanpak van de politie – maakt dit met nieuwe media mogelijk. De politie heeft het ComProNet concept ontwikkeld in samenwerking met Logica, nu onderdeel van CGI. De eerste proeven in de binnenstad van Groningen zijn afgerond en nieuwe proeven zijn inmiddels gestart in Assen en op Schiphol.

CGI-logo

Met ComProNet kan de politie op een innovatieve manier overlast en criminaliteit te lijf gaan. Samen met burgers, stadswachten, horecabeveiliging en winkeliers is dit nieuwe concept in Groningen in het winkelgebied Vismarkt, het uitgaansgebied Peperstraat/Poelestraat en achter de Martinitoren getest. Deelnemers melden verdachte omstandigheden op straat en in winkels via sociale media en mobiele applicaties aan elkaar én aan de politie. Dankzij locatie-informatie (GPS) kan de politie snel reageren op incidenten. Zo wordt bijvoorbeeld informatie direct gedeeld met agenten die reeds in de buurt zijn van een incident.

“ComProNet staat voor de nieuwe samenwerking tussen politie, stadswachten, burgers en winkeliers die met dit nieuwe concept misdrijven proberen te voorkomen”, aldus Elle de Jonge, hoofdinspecteur van de Regiopolitie Groningen en Projectleider Research en Innovatie. “Het verhoogt de burgerparticipatie, de pakkans op heterdaad en maakt deelnemers meer bewust van afwijkende situaties. Ook kan het gebruikt worden in andere omstandigheden, zoals onwelwordingen.”

Logica maakt met behulp van slimme ICT, informatie-uitwisseling tussen de verschillende ComProNet deelnemers mogelijk. Logica verzorgt de ICT-infrastructuur van ComProNet. “Samenwerking tussen burgers en opsporingsdiensten helpt. Dat zien wij ook bij het succesvolle Burgernet. ComProNet bouwt voort op de aanpak burgerparticipatie van Burgernet. Wij geloven dat betere en direct beschikbare informatie van grote waarde is in de strijd tegen criminaliteit. We zijn trots dat wij hiermee bijdragen aan een veilige samenleving”, zegt Robert van den Berg, Account Director Public Safety & Justice.

@ComProNet
Deelnemers aan de ComProNet proef kunnen via een App op een smartphone aangeven dat zij getuige zijn van een bedreigende situatie of een misdrijf. Hierbij gaat het ook om incidenten waar zij niet rechtstreeks bij betrokken zijn, bijvoorbeeld een brand of overval aan de andere kant van een plein. Zo kunnen zij ondersteuning vragen van politie en andere deelnemers. Een andere mogelijkheid is het maken van foto’s van een situatie die via de app met de politie worden gedeeld. Verder kunnen de deelnemers via een Twitter-bericht met daarin het trefwoord @ComProNet rechtstreeks aan de politie een bericht sturen. Doordat smartphones via GPS de geografische locatie van de deelnemer doorgeven kan hulp snel ter plaatse zijn. Hoewel er veel technologie wordt gebruikt gaat het vooral om communiceren van ad-hoc groepen van participanten rondom incidenten. Dat vereist ook een ander mindset van de betrokkenen.

De verstuurde berichten worden door de Politie gebruikt om een inschatting van de situatie te maken. Ook wordt Twitter doorzocht op berichten die verband kunnen houden met de melding. Op basis daarvan krijgen de participanten (agenten, stadstoezicht en burgers) het verzoek de melding samen te onderzoeken. Het resultaat is een snellere reactie op incidenten, betere communicatie en burgerparticipatie.

Bekijk onderstaande YouTube film.

Over CGI
CGI Group Inc, opgericht in 1976, is de op vijf na grootste onafhankelijke zakelijke en technologische dienstverlener ter wereld. Met ongeveer 72.000 professionals in kantoren en wereldwijde service centra in Amerika, Europa, Azië en Oceanië biedt CGI een uitgebreide dienstenportfolio waaronder high-end bedrijfs- en IT-consulting, systeemintegratie, applicatieontwikkeling en –onderhoud, beheer van infrastructuur en meer dan 100 merkgebonden oplossingen. Na de overname van Logica is de op jaarbasis berekende omzet van CGI ongeveer $ 10,4 miljard met een geschatte orderportefeuille van ongeveer $ 17,7 miljard. CGI is beursgenoteerd op de TSX (GIB.A) en de NYSE (GIB) en is opgenomen in de FTSE4Good Index. Website: www.cgi.com.

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.