partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina Conxillium

logo conxillium

Betrouwbare opkomstcijfers binnen een paar minuten

artikelen | 7 december 2020

De herindelingsverkiezing van de gemeente Eemsdelta krijgt een bijzondere vermelding in de historie van het Nederlands staatsrecht. Het is namelijk de eerste verkiezing die plaatsvindt in coronatijd. Mede dankzij de MijnStembureau app van Procura verliep alles vlekkeloos.

logo gemeente Eemsdelta


Met ingang van 1 januari 2021 worden de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum samengevoegd tot één nieuwe gemeente: Eemsdelta. In de voorbereidingen naar de herindelingsverkiezing op 18 november 2020 nam Procura een hoop werk uit handen. Als IT-partner van de drie samenwerkende gemeenten implementeerde zij onder meer de software Procura Verkiezingen om ambtenaren voor, na en tijdens de verkiezingen te ontzorgen.

“MijnStembureau app is een praktisch hulpmiddel waarmee je als gemeente veel tijd bespaart en de stembureauvoorzitters ondersteunt” – Wilhelm de Vries, senior medewerker Burgerzaken

De herindelingsverkiezing is inmiddels achter de rug. Senior medewerker Burgerzaken Wilhelm de Vries kijkt terug op een geslaagde dag. “MijnStembureau app is een praktisch hulpmiddel waarmee je als gemeente veel tijd bespaart en de stembureauvoorzitters ondersteunt.”

Uitgebreide test

Twee weken voorafgaand aan de herindelingsverkiezing werd de app uitgebreid getest door acht stembureauvoorzitters. Dankzij de hand-out en een PowerPointpresentatie met instructie en installatie van MijnStembureau app verliep dit heel soepel. Zo wisten de voorzitters in tien minuten tijd de fictieve zitting van het stembureau te testen. Om 19.00 uur werd het stembureau aangemeld. Vijf minuten later was de tussentijdse opkomst binnen en om 19.10 uur kon de voorlopige uitslag op partijniveau worden gemeld, waarna het stembureau werd afgemeld.

Rap tempo

De gemeentelijke herindelingsverkiezing vond op woensdag 18 november plaats en diezelfde dag werd ook de app in de praktijk gebracht. Vanwege corona lag deze verkiezing onder een vergrootglas. Bestuurders, zowel lokaal als landelijk, waren zeer geïnteresseerd in de opkomstcijfers. De Vries: “Dat we deze in rap tempo konden doorgeven, maakte de dag extra geslaagd. Met de voorzitters was afgesproken dat ze om 10.00 uur, 14.00 uur en 17.00 uur de opkomstcijfers zouden doorgeven. Tot mijn verrassing kregen we binnen zes minuten na de afgesproken tijdstippen de gegevens door. Het bureau Verkiezingen kon deze dus ook snel publiceren.”

Gemeente Eemsdelta

Provincie:
Groningen

Aantal inwoners gemeente Eemsdelta:
Ca. 46.000

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.