partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina Conxillium

logo conxillium

Coronaproof verkiezingen: reserveer je stemtijd

artikelen | 9 februari 2021

In maart 2021 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze verkiezingen coronaproof verlopen? En hoe voorkomt u dat het te druk wordt bij de stemlocaties? JCC Software, gespecialiseerd in het ontwikkelen van software waarmee gemeenten hun dienstverleningsdoelstellingen kunnen realiseren, heeft daar iets op bedacht: reserveer mijn stemtijd. We vroegen aan Jan Willem Bolkesteijn hoe dit nieuwe concept drukte kan voorkomen.

Beeld: Shutterstock

Reserveer mijn stemtijd, hoe werkt dat precies?
“Via een online portaal kunnen kiezers een tijd reserveren voor het stemmen. Inwoners kunnen kiezen uit diverse tijdstippen en stemlocaties. Ze doorlopen een eenvoudige wizard en maken binnen 1 minuut een reservering. Via een e-mail krijgen ze gelijk een bevestiging van de reservering. Het online portaal is te benaderen via bijvoorbeeld de verkiezingenwebsite die veel gemeenten al in gebruik hebben tijdens de verkiezingen.”

Waarom hebben jullie dit bedacht?
“Vanwege de coronapandemie zit niemand te wachten op drukte bij de stemlocaties. Wij willen gemeenten graag helpen om spreiding te creëren en drukte te voorkomen tijdens het stemmen.”

Moeten kiezers verplicht een reservering maken?
“Het uitoefenen van het kiesrecht is een typisch ‘vrije inloop’ product. Het maken van een reservering is daarom uiteraard niet verplicht. Feit is wel: bij elke reservering neemt de kans op onverwachte drukte af en neemt de spreiding toe. De gemeente biedt de inwoner dus een extra service voor het veilig en coronaproof stemmen.”

Dus hoe meer kiezers gebruikmaken van het portaal, hoe kleiner de kans op drukte?
“Precies, dat het is idee! Het is niet verplicht, maar het kan het verschil maken tussen lange wachtrijen of een mooi verspreide bezoekersstroom. Hoe meer kiezers er gebruik van maken, hoe meer spreiding er ontstaat. Een WIN-WIN oplossing dus.”

Jullie doen daarmee ook een beroep op de verantwoordelijkheid en bereidheid van de kiezer zelf?
“Klopt! Samen moeten we er tijdens de verkiezingen voor zorgen dat de kans op verspreiding van het coronavirus wordt geminimaliseerd. Vanuit deze gedachte hopen we dat zoveel mogelijk kiezers hun stemtijd reserveren.”

Aan gemeenten dus de taak om het portaal actief te promoten?!
“Absoluut, dat is een belangrijke voorwaarde voor succes. Gemeenten kunnen het portaal actief promoten via alle communicatiekanalen, bijvoorbeeld via een brief, sociale media of de regionale krant. Het is erg belangrijk om de inwoners te wijzen op de voordelen van het reserveren en te benadrukken dat ze daarmee juist drukte kunnen voorkomen. En dat wil toch iedereen in deze tijd?!”

Moet iedereen een reservering maken om drukte te voorkomen?
“Dat is niet per se nodig. Het portaal kan ‘slim’ worden
ingericht, zodat kiezers op de populaire stemtijden minder of zelfs geen reserveringen kunnen maken. Hierdoor creëer je al spreiding, ook als niet iedereen een reservering maakt.”

Zijn er nog meer voordelen, behalve het spreiden van de drukte?
“Het spreiden van de drukte is het grootste voordeel van ‘reserveer mijn stemtijd’. Maar er zijn meer voordelen: zo krijgen kiezers die een reservering hebben gemaakt netjes een bevestiging en kunnen kiezers worden geattendeerd op de gezondheidscheck.”

Is de gezondheidscheck niet verplicht?
“Het invullen van een gezondheidscheck is niet verplicht, dat is in de Tijdelijke wet verkiezingen COVID-19 zo geregeld. Ook hier doen we dus een beroep op de verantwoordelijkheid van de kiezer.”

En als één van de vragen van de gezondheidscheck met ‘ja’ wordt beantwoord?
“Dan wordt een bezoek aan de stemlocatie afgeraden en zien de kiezers gelijk op welke alternatieve manieren ze alsnog kunnen stemmen. Je kunt het zien als een stuk begeleiding voorafgaand aan het stemmen.”

Kunnen gemeenten zien wie van te voren een reservering hebben gemaakt?
“Jazeker, gemeenten kunnen eenvoudig een digitale lijst inzien met alle reserveringen. Handig, ook bijvoorbeeld voor een eventueel bron- en contactonderzoek!”

Meer informatie? Ga naar www.jccsoftware.nl

tags: , , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.