partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina Conxillium

logo conxillium

'Dit is hét moment om stappen te zetten'

artikelen | 16 april 2020

Gemeenten moeten zelf meer grip krijgen op hun IT en de doorontwikkeling ervan. Eén van de manieren om die kerngedachte uit het Common-Ground-initiatief vorm te geven, is door gesloten softwarepakketten open te breken.

Mensen op een berg

Beeld: Dreamstime

Procura (onderdeel van de Conxillium-groep) zette onlangs als eerste leverancier de stap om de broncode van het eigen BRP-pakket vrij te geven. Waarom, en hoe nu verder? Een gesprek met Jan-Peter Reumerman, Director Product Management van Conxillium.

Wat wil het concreet zeggen dat Procura het BRP-pakket als open source beschikbaar stelt?
“Laat ik eerst benadrukken wat het níét betekent, want de term open source zorgt nog weleens voor verwarring. We zetten géén code op internet waar iedereen direct op aan het werken is en die zonder regulering verspreid wordt onder gemeenten. Onze ambitie is om een community vorm te geven van gemeenten, marktpartijen en ketenpartners die samen een vrij beschikbaar BRP beheren, in een veilige omgeving. Wij stellen onze broncode beschikbaar als vertrekpunt; het is de community die op basis van goede afspraken aanpassingen goedkeurt en samen de doorontwikkeling van het BRP-platform vormgeeft.”

Waarom doen jullie dit?

“Omdat we als Conxillium-groep de wens van gemeenten voor meer keuzevrijheid serieus nemen. We hebben het Common Ground-groeipact ondertekend, en willen de daad bij het woord voegen. Software open source maken is in die ontwikkeling een belangrijke stap, en we vinden het mooi om binnen Common Ground een katalysator te zijn.”

Met de BRP begin je wel gelijk met een cruciale pijler in de gemeentelijke IT. Is dat niet erg ambitieus?

“Het succes van Common Ground gaat niet komen via een paar losse randapplicaties. Je moet gelijk een stevige basis neerzetten die veel gebruikt wordt. Natuurlijk moet je – conform de Common Ground-principes – ervoor zorgen dat de continuïteit van bedrijfsvoering niet in gevaar komt. Daarom beginnen we ook niet bij nul. De software die wij vrijgeven, is een volwassen pakket dat zich bij gemeenten bewezen heeft, en waar we qua tevredenheid hoog mee scoren. Je begint dus vanuit een robuuste basis. Als aanjager in de community blijven we die stevige basis bovendien doorontwikkelen. Dat moet het voor nieuwe partijen aantrekkelijk maken om aan te haken en nieuwe toepassingen te gaan ontwikkelen, met name op het gebied van digitale dienstverlening.”

Jan-Peter Reumerman
Jan-Peter Reumerman, director Product Management van Conxillium: “Minder leveranciersafhankelijkheid is een expliciet doel, dus daar moet je niet bang voor zijn.”

En de persoonsgegevens in de BRP, hoe veilig zijn die in dit concept afgeschermd?

“We sluiten volledig aan bij Common Ground-principes, zoals het rechtstreeks bij de bron gebruiken van data en het uit elkaar trekken van data en applicaties. Het open BRP dat wij voorstellen, speelt zich op applicatieniveau af. We maken het gemakkelijker om de functionaliteit van de software aan te passen, te delen en uit te breiden. De data zelf, en de toegang ertoe, worden in een andere laag geregeld, onder strikte voorwaarden. Gemeenten hebben daar volledig de regie over.”

What’s in it for Procura?

“Voor ons betekent het in elk geval een heel ander businessmodel. We brengen geen licenties meer in rekening voor bestaande functionaliteit, want de code is van iedereen. Wij zullen ons brood dus moeten verdienen door op andere manieren waarde te leveren. Denk aan service en ondersteuning van individuele gemeenten, doorontwikkeling van de software voor alle gebruikers en aanvullende advies- en implementatiediensten. We hebben veel kennis in huis, dus ik durf die uitdaging wel aan. Voor gemeenten wordt het transparanter waar ze voor betalen en ze krijgen meer invloed op de doorontwikkeling.”

Het betekent ook meer concurrentie.

“Ja, maar dat hoort sowieso bij het gedachtegoed van Common Ground. Minder leveranciersafhankelijkheid is een expliciet doel, dus daar moet je niet bang voor zijn. Integendeel: wil dit initiatief slagen, dan hebben we andere marktpartijen juist hard nodig. Andere partijen kunnen waarde toevoegen en zo de BRP verder ontwikkelen, waardoor het geheel aantrekkelijker wordt. Mijn toekomstbeeld is dat we op deze manier een ecosysteem creëren waarin verschillende marktpartijen geprikkeld worden om nog meer slimme functionaliteit te ontwikkelen, waar gebruikers en burgers blij van worden. Dat is alleen maar mooi, want in zó’n klimaat kun je echt gaan innoveren.”

Wat is ervoor nodig om dit initiatief tot een succes te maken?

“Allereerst hebben we partners nodig – gemeenten, ketenpartners én andere marktpartijen – die mee durven gaan en verder willen gaan dan een intentie ondertekenen. Als we met z’n allen serieus achter het Common Ground-gedachtegoed staan, dan móéten we de stap zetten om daadwerkelijk door te pakken. En de tijd is er wat ons betreft rijp voor. Het urgentiebesef is hoger dan ooit en we kunnen vanuit een robuuste basis beginnen, met relatief weinig risico’s. De omstandigheden zijn nog nooit zo gunstig geweest, dus ik zou zeggen: het is nu of nooit.”

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.