partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina Conxillium

logo conxillium

Drie voordelen van kandidatenlijsten zonder envelop

door: Astrid van Leeuwen

weblogs | 8 juli 2020

Bij de eerstvolgende verkiezing is er na de keuze voor de postverspreider PostNL tenminste één nieuwe vraag waar je als gemeente een keuze in moet maken.

Astrid van Leeuwen

Gaan we de kandidatenlijsten met of zonder envelop versturen? Dit naar aanleiding van mijn vorige blog, waarin is aangegeven dat PostNL voornamelijk nog geadresseerde post bezorgt. Dit betekent dat op elk woonadres voortaan een kandidatenlijst wordt bezorgd, met het adres erop vermeld. De keuze die een gemeente vervolgens heeft, is de mogelijkheid om de kandidatenlijst te versturen met óf zonder envelop. Hieronder geef ik aan wat de voordelen zijn van de variant zonder envelop.

1. Grotere herkenbaarheid

Burgers zijn gewend om de kandidatenlijst uiterlijk vier dagen voorafgaand aan de verkiezing zonder envelop te ontvangen. Dit verandert dan niet, waardoor de kans op herkenbaarheid tussen andere post groter blijft en de kandidatenlijst minder snel als (ongewenste) reclame wordt gezien.

2. Conform de Kieswet

Mag verzending zonder envelop? Jazeker: zowel verzending met als zonder envelop is toegestaan, hier zegt de wetgeving niets over. Wel over de verplichting om de kandidatenlijsten op het adres van de kiezer te bezorgen. Een envelop is in dat opzicht vooral een extra product en vergt extra handelingen.

3. Minder belastend voor het milieu

Een envelop is hoe dan ook meer milieubelasting, vooral omdat papier geregeld bij het PMD of restafval belandt. Dat is zonde, want als het papier daadwerkelijk in de papiercontainer terecht komt, kan het worden hergebruikt. Beter is zo min mogelijk papier te gebruiken, als het niet nodig is.

Vanwege bovenstaande voordelen is Procura een groot voorstander van het versturen van de kandidatenlijsten zonder envelop. Het adreskader wordt dan rechtstreeks op de kandidatenlijst geprint. Als u heeft gekozen voor een andere postverspreider, dan kan de kandidatenlijst nog steeds worden verzonden als ongeadresseerde post. Het enige dat verandert is het formaat van de kandidatenlijst als A4-brochure.

Astrid Van Leeuwen is projectmanager Verkiezingen | Procura | Conxillium | Burgerzaken | Lokale Overheid | Thought leadership Verkiezingen

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.