partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina Conxillium

logo conxillium

Naar een vrij en toegankelijk BRP

door: Sander de Graaf

weblogs | 30 maart 2020

Zoals jullie konden lezen in de Computable zijn wij hard op weg om onze droom te realiseren. Wij werken aan een vrij BRP-platform voor alle gemeenten. Een platform waarmee gemeenten eenvoudig kunnen innoveren en waarbij iedereen een bijdrage kan leveren.

Sander de Graaf - Procura

Een BRP platform dat gemeenten op het vlak van ICT autonomie biedt. Daarmee kunnen gemeenten blijvend goede digitale dienstverlening waarmaken voor hun inwoners.

Het publiceren van onze software code is een belangrijke stap naar een vrij BRP maar niet de enige. Andere drempels zijn bijvoorbeeld de complexe standaarden en technologieën die worden toegepast. Het maakt het lastig voor nieuwe partijen om mee te doen. Dit moet en kan anders. Bijvoorbeeld zoals is beschreven in de API strategie van de overheid. Denk vanuit de ontwikkelaar, focus je op de taak en lever kleinere componenten die eenvoudig kunnen worden hergebruikt. Daarom zijn we begonnen om nieuwe API’s op ons BRP platform aan te bieden.

plaatje Procura

Onze API’s zijn slimme BRP koppelingen. De complexiteit wordt verborgen en de functionaliteit is op een uniforme manier beschreven. Hiervoor maken we gebruik van de OpenAPI specificatie. Dit geeft de ontwikkelaars een eenduidige en leesbare beschrijving die in diverse programmeertalen kan worden toegepast. Hiermee maken we het BRP platform toegankelijker. Overigens nog steeds volledig gecontroleerd en geprotocolleerd door de overheid. Dus geen rechten is geen toegang.

Onze eerste slimme BRP koppelingen zijn gereed. Het zijn onze Verhuis API en de Haal Centraal API waarmee basisgegevens van inwoners bij de bron kunnen worden opgevraagd. Aan die laatste wordt landelijk gewerkt maar dat duurt nog even dus we zijn maar vast gestart. Met onze slimme BRP koppelingen kunnen gemeenten makkelijk en snel hun (digitale) dienstverlening vernieuwen en met meerdere partijen samenwerken.

Deze week (16 t/m 19 maart) was het Fieldlab Common Ground in Groningen gepland. Een mooie gelegenheid om in de praktijk te laten zien welke stappen we maken en onze ideeën te toetsen met anderen. Helaas staken de Corona maatregelen van het kabinet daar een stokje voor. Niet getreurd, op naar het volgende Fieldlab. Innoveren gaat immers niet altijd over rozen.

Wilt u meer weten over onze slimme BRP koppelingen, mail of bel gerust.

Sander de Graaf ontwikkelt mooie producten bij Procura

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.