partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina Conxillium

logo conxillium

Onze eigen operatie BRP

door: Sander de Graaf

weblogs | 9 januari 2020

Door Common Ground staat de gemeentelijke informatievoorziening weer volop in de belangstelling. Nieuwe principes, uitgangspunten en ambities zijn geformuleerd.

Sander de Graaf - Procura

Met alle partners (gemeenten, leveranciers en netwerkorganisaties) werken we samen aan de realisatie. Conxillium (waar Procura onder valt) tekende als koploper het Common Ground groeipact. Met het tekenen van dit groeipact spreken partijen af actief samen te werken om de Common Ground aanbevelingen samen waar te maken. Procura zet nu een volgende stap. Wij gaan een open BRP realiseren voor alle inwoners van Nederland.

Binnen Common Ground is het werken met open source software een belangrijke aanbeveling. Er is op dit moment een beperkt aanbod aan open source oplossingen voor de gemeentelijke overheid. De Common Ground beweging is daarom hard op weg om leveranciers te stimuleren om deze open source oplossingen te creëren. Dit doen ze door nieuwe projecten onder open licenties beschikbaar te stellen. Een mooi voorbeeld hiervan is NLX, dat gebruikt kan worden voor veilige data uitwisseling.

Gemeenten kunnen ook zelfstandig open source oplossingen beschikbaar stellen. Recent heeft het ministerie van BZK hierover een handreiking gepubliceerd. De handreiking is opgesteld door adviesbureau ICTRecht en beschrijft de juridische aspecten rond het beschikbaar stellen van open source software. Heeft u als gemeente software in opdracht laten ontwikkelen en overweegt u deze vrij te geven, dan is deze handreiking een must-have.

Voor het gemeentelijk domein Burgerzaken hadden gemeenten nog geen reële keuzemogelijkheid voor open source software. In de praktijk uitvoering geven aan de Common Ground aanbeveling was daarom nog niet mogelijk. Daar gaat verandering in komen. Bij Procura komt een open source BRP beschikbaar voor alle inwoners. Wilt u meer weten over onze ambitie, lees dan hier verder.

Sander de Graaf ontwikkelt mooie producten bij Procura

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.