partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina ECP

partnerartikelen

 • Online veiligheid kan duwtje in de rug wel gebruiken

  door: Freek Blankena

  iBestuur 13-ECP-Online veiligheid kan duwtje in de rug wel gebruiken

  De meeste internetgebruikers willen wel zorgvuldig omgaan met online veiligheid en privacy, maar doen dat lang niet altijd of weten niet hoe. De nieuwe website veiliginternetten.nl, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie en ECP, gaat hen vanaf nu helpen met tips en overzichtelijke hulp.

 • Algoritmes voor kleuters en de Europese digitale agenda

  door: Tineke Netelenbos

  Tineke Netelenbos Voorzitter ECP | Platform voor de Informatiesamenleving

  De scholen zijn overal in Europa weer begonnen. In het Verenigd Koninkrijk leren onderwijzers kinderen van vijf jaar oud een eerste begrip aan van algoritmes. Computing, zoals de Britten het noemen, maakt met ingang van dit schooljaar deel uit van het curriculum.
  Heel verstandig, want er worden de komende jaren grote tekorten verwacht aan ICT’ers in Europa. Te beginnen met een half miljoen in 2015.

 • ‘Overheden zitten op goudmijn’

  Doorbraakproject wil Smart Cities nieuwe kansen bieden met geodata

  door: Nicole van der Steen

  Geodata: ‘Overheden zitten op goudmijn’

  Rotterdammers kunnen via de Energieatlas zien of hun dak geschikt is voor zonne-energie. Dat kan met geografische informatie van de overheid. Het Doorbraakprojectteam Open Data ziet volop nieuwe kansen om steden slimmer te organiseren met geodata. Als die maar beschikbaar komt.

 • Big data met en zonder dat P-woord

  door: Cyriel van Rossum

  Big data met en zonder dat P-woord

  Laten we eens praten over de kansen van big data zonder beren op de weg te zien. Dat was de insteek van het Seminar Big Data dat ECP op 8 mei belegde onder het motto ‘Lang niet altijd een Privacy issue’. Want juist bij de omgang met persoonsgegevens blijven we vaak hangen, terwijl dat niet altijd relevant is.

 • Maak toegang tot zorg makkelijker en zet in op toezicht

  Gemeenten kunnen bij hun nieuwe taken leren van andere sectoren

  door: Marieke Vos

  ECP-Toezicht op zorg

  In 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Zij kunnen bij het vormgeven van hun toezicht hierop veel leren van andere sectoren, stelt ECP – Platform voor de Informatiesamenleving.

 • Het moeilijke afscheid van het papieren document

  Veranderlijke digitale informatie laat zich niet zo makkelijk archiveren

  door: Cyriel van Rossum

  Het document bestaat niet meer. Althans niet meer als rotsvaste klont informatie. De overheid moet alle zeilen bijzetten voor het documenteren nieuwe stijl. Daarvoor zijn niet alleen techneuten, maar ook idealisten nodig.

 • ‘Overheid begrijpt essentie cloudcomputing niet’

  door: Cyriel van Rossum

  ECP iB8

  De overheid moet niet beginnen aan een eigen cloud voor de opslag van haar data, meent Michiel Steltman, directeur van de Dutch Hosting Provider Association. Dat wil de burger niet en de kans is groot dat het uitdraait op één grote mislukking.

 • Hoe houden we Nederland digitaal droog?

  Uniform kwalificatiestelsel voor informatiebeveiligers in de maak

  door: Fred Teunissen

  ecp logo

  Organisaties moeten steeds meer en steeds waardevollere informatie beschermen tegen steeds geavanceerdere dreigingen. Hiervoor zijn goed opgeleide en ervaren professionals nodig. Maar hoe weet je zeker dat die mensen voldoende op hun taken berekend zijn? Een uniform kwalificatiestelsel moet hier uitkomst bieden.

 • Wie is de baas van het web?

  door: Fred Teunissen

  ecp logo

  Blijft internet vrij, open en in principe voor iedereen toegankelijk? Dat was de hamvraag tijdens het zevende Internet Governance Forum in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan. De vrijheidslievenden trokken – vooralsnog – aan het langste eind.

 • Hergebruik open data vergt integrale aanpak

  door: Freek Blankena

  ecp logo

  De beschikbare hoeveelheid open data is inmiddels aanzienlijk. Maar potentiële hergebruikers happen nog nauwelijks toe. Een geïntegreerde aanpak met maatschappelijke thema’s en betere garanties moet uitkomst bieden.

 • De cloud als veilige haven

  door: Freek Blankena

  ecp logo

  Overheden en bedrijven moeten kritisch zijn over de veiligheid van cloudoplossingen. Maar dat betekent niet dat ze er niets te zoeken hebben. De cloud kan ook een oplossing zijn voor beveiligingsproblemen.

 • Ministeries krijgen digitaal rijbewijs

  door: Fred Teunissen

  ecp logo

  
Mooi, die digitalisering van ettelijke miljoenen documenten, maar hoe vind je die snel weer terug? En leuk dat je een droom van een voorlichtingscampagne in gang hebt gezet, maar wat als een vloedgolf van geruchten op social media het effect daarvan vrijwel teniet doet?
Het Rijk staat voor een reeks digitale uitdagingen en is bezig zich daar beter voor toe te rusten.