partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina ECP

Het Rijk (niet) alleen

door: Arie van Bellen

weblogs | 19 september 2013

Hoe kan de rijksoverheid zorgen dat ze in haar (met name randvoorwaardenscheppende) beleid de juiste kaders, wetten en regels maakt voor ontwikkelingen die in enorm tempo voortdenderen?

ecp logo

Teruggekomen van een mooie vakantie pakte ik de draad weer op bij ECP. Na enkele dagen duizelde het mij al weer. Reactie werd gevraagd over de beurswaarde van Twitter, het blokkeren van porno op mobieltjes in Engeland en het nu kennelijk echt wel duidelijke stralingsgevaar van diezelfde mobieltjes in België. De (wel/niet?) overname van KPN kwam langs, evenals winkeliers die uw gedrag in de winkel kunnen analyseren als uw wifi aanstaat.

Voor een neutraal platform dat overheid en bedrijfsleven bij elkaar brengt, is het een hele toer om in die brij aan ontwikkelingen de echt belangrijke onderwerpen op een rij te houden. Dat geldt natuurlijk ook voor de overheid. Hoe kan de rijksoverheid zorgen dat ze in haar (met name randvoorwaardenscheppende) beleid de juiste kaders, wetten en regels maakt voor ontwikkelingen die in enorm tempo voortdenderen? Daarover nadenkend in de paar weekjes dat ik weer in Nederland rondloop, vielen mij een paar leuke initiatieven op.

Het kabinet is druk doende een nieuwe Cyber Security Strategie te maken. Onlangs ontving de bij V&J verantwoordelijke directie vijftien jongeren (vanuit de Digiraad van ECP) om over de concepten te discussiëren. Een open en levendige sessie die uitliep. Het ministerie van Financiën (of eigenlijk de belastingdienst) werkt aan een programma ‘horizontaal toezicht’: minder individuele controles, meer kwaliteit in systemen en administraties van bedrijven zelf. Met marktpartijen uit de wereld van de retail en de leveranciers van kassa’s is een keurmerk gemaakt voor kassasystemen dat nu beheerd wordt door de bedrijven zelf met onafhankelijk toezicht. Samenwerken dus in plaats van regels maken.

Een derde activiteit waarbij ECP betrokken is: het ministerie van Economische Zaken is bezig tien ICT-doorbraakprojecten te organiseren die aangekondigd zijn in het regeerakkoord. Een aantal begint aardig op stoom te komen met als cruciaal element: samen met de partijen waar het om gaat – bedrijven, kennisinstellingen et cetera – een verfrissende aanpak kiezen. Meer daarover op het Jaarcongres ECP op 14 november. Maar laat ik ook het ministerie van BZK niet vergeten. Minister Plasterk formuleert beleid voor de toekomst in het kader van zijn plannen voor de digitalisering van de overheidscommunicatie per 2017. Onder andere door sessies met burgers en bedrijven waarbij ik ervaren heb dat er echt geluisterd wordt en echt wordt samengewerkt. Ik zie steeds meer dat ook die overheid die per definitie in Den Haag zit, probeert samen te werken met de partijen die te maken hebben of krijgen met dat beleid en de uitvoering daarvan. En niet bij de implementatie, maar bij de ‘denkfase’. Juist bij de ICT-ontwikkelingen is dit cruciaal. En dat smaakt naar meer.

Graag ontmoet ik u dan ook op het Jaarcongres ECP op 14 november om in de hectiek van het laatste kwartaal met u van gedachten te wisselen, want dan komen alle kernwaarden van ECP samen: verbinden, kennis delen, duiding geven en ontmoeten!

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.