
zoeken binnen de website
Partnerpagina IBM
Overheid groot slachtoffer van cybercriminaliteit
door: Coen Egberink, 26 juni 2014
door: Coen Egberink
26 juni 2014
Gevaar monitoren, informatie delen en burgers bewust maken zijn de sleutels tot inperking van cybercriminaliteit. Zeker bij de overheid is daarvoor aandacht nodig.
Overheid tweede grootste slachtoffer van cybercriminaliteit
Gevaar monitoren, informatie delen en burgers bewust maken zijn de sleutels tot inperking van cybercriminaliteit
door: Coen Egberink, 17 april 2014
door: Coen Egberink
17 april 2014
De overheid is het tweede grootste slachtoffer van cybercriminaliteit, na de computerindustrie. Tel daarbij op dat Nederland, door zijn internetdichtheid, wereldwijd op de zesde plaats staat van het hoogst aantal cyberaanvallen en de berekening is snel gemaakt: de overheid dient snel een degelijke strategie te ontwikkelen om cybercriminaliteit in te perken.
C-level op zeeniveau
door: Rob Nijman, George van Duyneveldt, 16 april 2014
door: Rob Nijman, George van Duyneveldt
16 april 2014
‘CxO’s’, beïnvloeden elkaar in toenemende mate. Ook binnen de overheid zijn dergelijke hechte interne verbindingen bepalend voor het succes.
Overheid en ICT-outsourcing: risico of kans?
door: George van Duyneveldt, Rob Nijman, 18 december 2013
door: George van Duyneveldt, Rob Nijman
18 december 2013
Het outsourcen van ICT aan ‘de markt’ is een reële optie met besparingspotentie. Maar zulke allianties vergen wel wederzijds vertrouwen en geloof in elkaars kennis. Het ‘hoe’ moet niet leidend zijn.
De vijf belangrijkste succesfactoren van cloud
door: Marc Steenbergen en Edwin Schouten, 10 december 2013
door: Marc Steenbergen en Edwin Schouten
10 december 2013
Discussies over cloud computing richten zich veelal op het onderscheid tussen Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS) en Software-as-a-Service (SaaS). We noemen dat ook wel de 3 cloud service modellen. Hiermee definieer je op welk niveau in de IT stack de ´cloudificering” plaats vindt.
Overheid en Big Data: 3 ‘best practices’
door: Jaap Vink, Stephen Rouppe van der Voort, Rob Nijman, 19 november 2013
door: Jaap Vink, Stephen Rouppe van der Voort, Rob Nijman
19 november 2013
Burgers en het bedrijfsleven stellen vandaag de dag hoge eisen aan de informatievoorziening en dienstverlening die de overheid hen kunnen leveren. Steeds meer overheidsorganisaties proberen daarom hun digitale slagkracht te vergroten door meer te doen met de data waarover ze reeds beschikken. En dat leidt soms tot verrassende oplossingen, zoals recentelijk het digitaal risicoprofiel dat het korps Brandweer Amsterdam-Amstelland maakte van 600.000 gebouwen.
De slimmere wereld van onze kinderen
door: Rob Nijman, 16 oktober 2013
door: Rob Nijman
16 oktober 2013
Werken aan de toekomst is werken aan een slimmere wereld. En dat begint met originele ideeën. Kinderen komen met de meest verrassende ideeën als je ze erom vraagt. Dus wat gebeurt er als je 60 kinderen laat brainstormen over uitdagingen van vandaag? Dan kom je tot bijzondere oplossingen. Zoals het oplichtende zebrapad van Aurora.
Met de juiste vragen helpt data-analyse de samenleving vooruit
door: Jaap Vink, Stephen Rouppe van der Voort, Rob Nijman, 9 oktober 2013
door: Jaap Vink, Stephen Rouppe van der Voort, Rob Nijman
9 oktober 2013
Nieuwe mogelijkheden op het terrein van data en analytics leiden tot een andere rol van ICT in bijvoorbeeld de zorg, het verstrekken van uitkeringen en verkeersbeleid. Bestuurders moeten wel leren beleid te baseren op analyses en goed geformuleerde vragen.
Voldoen aan de hoge mobiele verwachtingen
door: Stephen Rouppe van der Voort, 27 augustus 2013
door: Stephen Rouppe van der Voort
27 augustus 2013
Een app die het je makkelijker maakt een parkeerplaats in de buurt te vinden. Of een die je vlak voor je op vakantie gaat het actuele reisadvies toont dat door het MinBuZa is afgegeven.
Mobile, meer dan een app in een app-store
18 juli 2013
18 juli 2013
Burgers en medewerkers verwachten dat de overheid 7×24 uur mobiel bereikbaar is voor informatie en diensten. De onmiddellijke reactie is: “We hebben een app nodig.” Maar dat is wat te kort door de bocht. Nadenken over een mobiele strategie is meestal nodig.