partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina IBM

IBM

Video iBC202: AI ondersteunt RVO bij het beoordelingsproces

artikelen | 12 oktober 2021

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft met IBM een eerste stap gezet bij het verantwoord toepassen van AI als ondersteuning van haar werkprocessen. “We moeten aan ondernemers die een subsidieaanvraag doen kunnen uitleggen hoe we tot bepaalde beslissingen zijn gekomen,” vertelt Johan Maas CFO/CIO en plv. Algemeen Directeur RVO, tijdens het iBestuurcongres 2021.

Johan Maas vertelt tijdens het iBestuurcongres over het RVO-project waarbij subsidieaanvragen tekstueel geanalyseerd worden met AI

Deze methode kan ook goed door gemeenten ingezet worden, vertelt Bram Havers van IBM. “Wat onder deze methode zit is de agile aanpak, steeds met het beeld voor ogen waar we naar toe willen. We willen AI operationeel maken, maar we pellen hem met onze zogenoemde ‘garagemethode’ eigenlijk stapje voor stapje af. Met kort cyclische resultaten worden mensen enorm geïnspireerd om hiermee aan de slag te gaan.”

“Er zijn een hoop AI-technieken die we kunnen toepassen. Wat we hier hebben gedaan is natural language processing, tekstanalyse. De subsidieaanvragen die binnenkomen zijn papieren formulieren met allemaal velden. Met AI willen we weten of een aanvraag wel of niet toegekend moet worden of dat misschien op bepaalde onderdelen nog vragen gesteld moeten worden. Met deze AI-techniek wordt tekst geanalyseerd en getraind. Zelfs in de eerste fase van dit project zien we dat we tot boven de 80 procent accuraatheid komen.”

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.