partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina ICTU

ictu logo

Snackbox met 5 gerechten voor cyberweerbaarheid gemeenten

18 juli 2022

18 juli 2022

Gemeenten kunnen meer doen om hun inwoners en ondernemers cyberweerbaarder te maken, stelt Colin Voetee van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Hij brengt dit op een ludieke manier onder de aandacht met een ‘snackbox met 5 hapklare gerechten’ als energyboost voor het verhogen van de cyberweerbaarheid.

lees meer

Gelderland daagt gemeenten uit met cyberchallenge

door: Digitale Overheid, 28 juni 2022

door: Digitale Overheid

28 juni 2022

De provincie Gelderland organiseert een cyberchallenge voor Gelderse gemeenten om hen te faciliteren bij het versterken van hun digitale weerbaarheid. Gedeputeerde Peter van ’t Hoog over het belang van de aanpak: “Ook al denk je dat jouw organisatie de cybersecurity goed op orde heeft, het kan altijd misgaan. Het vraagt om continue alertheid.”

lees meer

Ontwerpen vanuit publieke waarden

door: Marieke Vos, 22 juni 2022

door: Marieke Vos

22 juni 2022

De tijd dat we alleen maar de goede kant van digitale technologie zagen is voorbij, zegt Jeroen van den Hoven, professor aan de TU Delft en wetenschappelijk directeur van het Delft Design for Values Institute. “Dit is het moment om de grote, digitale opgaven volwassen aan te pakken en publieke waarden in onze systemen te verankeren.”

lees meer

Zelf aan de slag met scenario cyberoefening

17 december 2021

17 december 2021

Oefenen met cybersecurity binnen de eigen organisatie is van essentieel belang. Daarom publiceert het ministerie van BZK het scenario dat werd gebruikt tijdens de Overheidsbrede Cyberoefening op 1 november 2021. Het document biedt inzicht in de achtergrond, het aanvalspad en de dilemma’s zoals deze tijdens de oefening aan bod kwamen.

lees meer

Samenvatting Overheidsbrede Cybercrime Oefening

1 december 2021

1 december 2021

Precies een maand geleden vond de Overheidsbrede Cyberoefening plaats. Het fictieve bedrijf Bizon werd getroffen door een #ransomware aanval. In de eerste respons werden de feiten op tafel gelegd en werd een communicatiestrategie uitgedacht. Gaan we wel of geen losgeld betalen? En wat doe je met alle aandacht die je als bedrijf krijgt in de media? Bekijk de video.

lees meer

6 december 2021: Masterclass Ransomware

16 november 2021

16 november 2021

#Ransomware, iedereen kent het inmiddels wel. Toch wordt het gevaar door veel organisaties onderschat. Hoe werkt het en hoe kunnen we ons er tegen beschermen? Dat wordt precies uitgelegd in de video-animatie die werd gemaakt in het kader van de Overheidsbrede Cyberoefening. En op 6 december kunt u deelnemen aan een masterclass.

lees meer

Podcast 'Lets talk about hacks' - Hack The Hague

3 november 2021

3 november 2021

Jaarlijks laat de gemeente Den Haag haar systemen testen door ethisch hackers. Wat leert de gemeente Den Haag van deze jaarlijkse test en hoe kun je als organisatie zelf zo’n hackwedstrijd organiseren? Robin Rotman gaat hierover in gesprek met Chris van ’t Hof, Jeroen Schippers, de CISO van de gemeente Den Haag en Thijs Bosschert, één van de deelnemers aan Hack the Hague.

lees meer

Houd de lijntjes met Europa kort

door: Marieke Vos, 11 oktober 2021

door: Marieke Vos

11 oktober 2021

Als er één onderwerp is dat de urgentie van Europese samenwerking duidelijk maakt, ook op het vlak van digitalisering, dan is dat het Europese COVID-19-certificaat. Miljoenen Europeanen willen kunnen reizen binnen de Europese Unie en dat moet zo’n certificaat mogelijk maken. Dit is slechts één voorbeeld, er komt veel meer vanuit Europa op ons af. En daar is lang niet elke overheidsorganisatie op voorbereid.

lees meer

Digitaal magazine: Overheidsbrede Cyberoefening en Webinars

5 oktober 2021

5 oktober 2021

Oktober is de cybersecurity maand. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties organiseert voor de derde maal de Overheidsbrede Cyberoefening en webinars. In een speciaal cybermagazine delen overheidsorganisaties hun best practices rondom het thema informatieveiligheid.

lees meer

Overheidsbrede cyberoefening gaat weer van start

16 juni 2021

16 juni 2021

Op 1 november vindt voor de derde maal de Overheidsbrede Cyberoefening plaats. Dit jaar ligt de nadruk op de thema’s kennisdelen, testen en oefenen. In de aanloop naar 1 november worden in oktober verschillende Cyberwebinars uitgezonden. De Overheidsbrede Cyberoefening wordt georganiseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

lees meer