
zoeken binnen de website
Partnerpagina ICTU
Samenwerking zorgt voor betere apps
19 juli 2018

Hoe gebruik je apps optimaal binnen de overheid? Tijdens de NORA Gebruikersdag in mei gaven Dennis Brocker (Dienst Justitiële Inrichtingen/SSC-I) en Ronald Heukers (DICTU) een uitleg over het gebruik van apps bij de overheid en de Handreiking Mobiele App Ontwikkeling en Beheer.
Veiliger internet met blockchaintechnologie
30 mei 2018

Veilige en betrouwbare transacties en communicatie via internet en digitaal berichtenverkeer worden steeds belangrijker. Hoe kunnen innovatieve technologieën nu al worden benut om de praktijk van digitale communicatie te verbeteren?
Digitale proeftuin: een leerproces
19 april 2018

Het stimuleren van meer directe burgerbetrokkenheid in lokale beleidsontwik- keling. Dat is het doel van een proeftuin rond digitale democratie die onlangs is gestart. De proeftuin, waarin open source participatietools een voorname rol spelen, is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), met steun van ICTU, gemeenten en een aantal externe partners. Deze proeftuin is onderdeel van het actieprogramma versterking democratie en bestuur.
Blockchainmissie naar Singapore
Stakeholders leggen contacten in innovatief epicentrum
13 februari 2018

Nederlandse blockchainstakeholders binnen de overheid en het bankwezen togen medio november naar het sterk innoverende Singapore. Doel was kennisuitwisseling en samenwerkingsverbanden opzetten. Blockchainpilots.nl organiseerde de missie en ICTU en het ministerie van JenV waren ook van de partij.
Vensters: benchmark als leerinstrument
31 januari 2018

Hoe sta je er als overheidsorganisatie voor en wat kun je leren van andere overheden? Om daarachter te komen gebruiken inmiddels ruim 110 publieke organisaties Vensters, een benchmarktool met een focus op leren.
Made in Europe: digitale dienstverlening over grenzen heen
5 december 2017

Een Belgische expat die in Rotterdam woont en online een parkeervergunning wil aanvragen bij de gemeente met haar Belgische eID. Of een Spaanse toerist die tijdens zijn vakantie in Nederland slachtoffer is geworden en bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven online met zijn eigen eID een aanvraag indient voor een financiële tegemoetkoming. Nu zijn deze scenario’s nog toekomstmuziek, maar met de inwerkingtreding van de Europese verordening eIDAS in september 2018 worden de eerste stappen gezet.
Doe het optimaal digitaal
8 augustus 2017

User experience, citizens experience, gedragspsychologie: kennisgebieden die kunnen helpen om de digitale overheid vorm te geven voor burgers en bedrijven. Optimaal Digitaal biedt deze kennis gebundeld en toegankelijk aan.
Rijk werkt aan rijksbreed inzicht softwarelicenties
6 juli 2017

Als de departementen meer zicht hebben op rijksbreed vraag en aanbod van sofwarelicenties, kan dat besparingen opleveren en inkoopmanagers helpen. SAM-Rijk brengt dat in de praktijk. De softwareleveranciers hebben daar uiteindelijk ook wat aan.
Discipl: technologie voor een samenleving van de toekomst
ICTU publiceert whitepaper over platform van de toekomst
1 mei 2017
![By Wilgengebroed on Flickr [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons](https://ibestuur.nl/images/2155t.jpg)
In het rapport ‘Maak Waar’ van de Studiegroep Informatiesamenleving en Overheid wordt gesteld dat overheden en publieke uitvoeringsorganisaties veel baat kunnen hebben bij het versnellen van de digitalisering, het gebruik van nieuwe technieken en innovaties. ICTU ontwikkelde een concept dat hier aan kan bijdragen. Wij noemen deze omgeving het DIStributed Collaborative Information PLatform (Discipl).
Informatiesamenleving van de toekomst vraagt om dialoog
23 februari 2017

De informatiesamenleving stelt ons voor complexe vraagstukken. Hoe we daarmee omgaan bepaalt hoe we onze toekomstige samenleving vormgeven en de rol van de overheid daarin. Dat vraagt om een dialoog waarin we tot nieuwe inzichten kunnen komen.