partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina ICTU

ictu logo

Bouwstenen voor Europese gegevensuitwisseling in de zorg

door: Marieke Vos, 6 maart 2023

door: Marieke Vos

6 maart 2023

De Europese Commissie wil diverse ‘data spaces’ creëren, virtuele ruimtes waar gegevens binnen verschillende domeinen veilig uitgewisseld kunnen worden. Eén daarvan is de European Health Data Space (EHDS). ICTU werkt aan de bouwstenen die nodig zijn om daar op aan te sluiten.

lees meer

Samen oefenen voor meer weerbaarheid

door: Marieke Vos, 25 oktober 2022

door: Marieke Vos

25 oktober 2022

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Maar als het dan toch gebeurt, dan kun je maar beter goed geoefend hebben om te weten wat er op je afkomt. Dat geldt ook voor incidenten in de digitale wereld. Daarom wordt 31 oktober voor de vierde keer de Overheidsbrede Cyberoefening gehouden, waar dit keer heel veel overheden simultaan aan meedoen.

lees meer

Agile werken en enterprise architectuur versterken elkaar

22 augustus 2022

22 augustus 2022

Veel organisaties zijn enthousiast over agile werken. Het blijkt een vruchtbare methodiek voor softwareontwikkeling. In de praktijk zien we echter dat wat agile is ontwikkeld niet altijd vanzelf aansluit op het brede geheel van processen en IT binnen een organisatie. Daar kan het gedachtegoed van enterprise architectuur bij helpen.

lees meer

Ontwerpen vanuit publieke waarden

door: Marieke Vos, 22 juni 2022

door: Marieke Vos

22 juni 2022

De tijd dat we alleen maar de goede kant van digitale technologie zagen is voorbij, zegt Jeroen van den Hoven, professor aan de TU Delft en wetenschappelijk directeur van het Delft Design for Values Institute. “Dit is het moment om de grote, digitale opgaven volwassen aan te pakken en publieke waarden in onze systemen te verankeren.”

lees meer

Samenwerken als één overheid is als voetballen op een modderig veld

14 februari 2022

14 februari 2022

Complexe vraagstukken vragen om interbestuurlijke samenwerking, dat besef is bij de overheid wel geland. Maar die samenwerking in de praktijk brengen, is ‘als voetballen op een modderig veld’. Deze uitspraak deed Rienk Hoff, van het Initiatief 1Overheid, in een gesprek over ‘samenwerken als één overheid’ tijdens het ICTU Inspiratiefestival.

lees meer

Digitale weerbaarheid: van ‘praten over’ naar doen

door: Karina Meerman, 22 oktober 2021

door: Karina Meerman

22 oktober 2021

Dat organisaties te maken krijgen met een hack of een datalek is helaas niet uit te sluiten. Sinds 2019 is er een oefenprogramma om overheidsorganisaties beter voor te bereiden op digitale dreigingen. Oefenen is één van de krachtigste instrumenten om tijdens en na een digitale aanval zo snel mogelijk terug te veren en de publieke dienstverlening weer op te pakken.

lees meer

Houd de lijntjes met Europa kort

door: Marieke Vos, 11 oktober 2021

door: Marieke Vos

11 oktober 2021

Als er één onderwerp is dat de urgentie van Europese samenwerking duidelijk maakt, ook op het vlak van digitalisering, dan is dat het Europese COVID-19-certificaat. Miljoenen Europeanen willen kunnen reizen binnen de Europese Unie en dat moet zo’n certificaat mogelijk maken. Dit is slechts één voorbeeld, er komt veel meer vanuit Europa op ons af. En daar is lang niet elke overheidsorganisatie op voorbereid.

lees meer

Denken als een designer

door: Marieke vos, 17 maart 2021

door: Marieke vos

17 maart 2021

Design thinking is een verfrissende manier om complexe problemen op te lossen. Er zijn verschillende methoden die je helpen te denken als een designer en ze hebben allemaal één grote gemene deler: de gebruiker staat altijd centraal. Wat je daarvoor nodig hebt aan houding en vaardigheden, daarover ging het op de ‘Conferentie Design thinking bij de overheid’.

lees meer