partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina ICTU

ictu logo

Blockchainmissie naar Singapore

artikelen | 13 februari 2018

Nederlandse blockchainstakeholders binnen de overheid en het bankwezen togen medio november naar het sterk innoverende Singapore. Doel was kennisuitwisseling en samenwerkingsverbanden opzetten. Blockchainpilots.nl organiseerde de missie en ICTU en het ministerie van JenV waren ook van de partij.

Singapore

Beeld: Dreamstime

Veel processen stoppen niet bij de Nederlandse grens. Het heeft dus geen zin om in Nederland een use case op te bouwen, als je die vervolgens niet internationaal kunt inzetten, stelt Marloes Pomp, die samen met Koen Hartog van blockchainpilots.nl op uitnodiging van de Nederlandse ambassade de blockchainmissie naar Singapore leidde. “Daarom bouwt onze organisatie een netwerk om internationaal kennis en prototypes uit te wisselen en projecten op te starten. Singapore is een belangrijke internationale blockchainhub. De Nederlandse ambassadeur ter plaatse heeft voor ons de eerste contacten gelegd, geregeld dat we tijdens het Singapore Fintech Festival op missie konden en werkt nu met ons aan een vervolg.”

Pomp heeft overheidsorganisaties meegevraagd die Singapore iets te bieden hadden en ook zelf iets konden ophalen. “Zo heeft ICTU met Discipl een duidelijke visie geformuleerd op hoe ze blockchain binnen de overheid ziet. Het ministerie van JenV heeft binnen de Nederlandse overheid de meeste ervaring opgedaan met blockchain. Verder waren onder meer het CJIB en de RvIG mee, maar ook enkele banken en de Haven Rotterdam.”

Kennisdeling

ICTU wil bijdragen aan kennisdeling tussen innoverende overheden en breed bruikbare toepassingen aan anderen beschikbaar stellen, zodat de hele over- heid erop kan voortbouwen, vertelt Giulietta Marani, adviseur innovatie. “Wat ik heb opgehaald, is het concept van de regulatory sandbox, een gecontroleerde omgeving voor het testen van innovatieve concepten die niet worden beschermd door de huidige regelgeving of onder toezicht staan van regelgevende instanties. Het past goed bij het ‘inspiratielab’ waar ik binnen ICTU aan werk – een learn-do- share-lab, een netwerk van collectieve intelligentie, waar overheden samen nieuwe impactvolle ontwikkelingen en bepalende technologieën kunnen verkennen, (sectoroverstijgende) kennis kunnen opdoen, samen kunnen prototypen of gebruikmaken van andermans kennis, prototype of leerervaring. De Nederlandsche Bank en de AFM doen nu de eerste ervaringen op met een eigen regulatory sandbox. Ik denk dat de verschillende partijen en overheidsorganisaties er baat bij hebben als het concept in Nederland breder wordt ingezet.”

Het belangrijkste dat blockchain realiseert, vindt datafluisteraar Steven Gort, is dat je connected kunt zijn, zonder dat anderen volledige zeggenschap hebben over jouw identiteitsgegevens. “In een van de use cases waaraan de Nederlandse en Singaporese overheid in een soort living lab gaan samenwerken, registreren we, samen met de Singaporese start-up Otonomos, 1600 Nederlandse ondernemers in Singapore in een publieke blockchain, zodat registratie van die ondernemers in het Handelsregister feitelijk overbodig wordt. De ondernemers kunnen in de blockchain hun eigen bestuursstructuur veranderen en publiceren conform de regelgeving van de Chamber of Commerce van Singapore en de Kamer van Koophandel in Nederland. Als we dat voor elkaar hebben, is opeens de lokale fietsenhandelaar in Zuidhorn, die op basis van een blockchainoplossing bijvoorbeeld fietsen uitdeelt aan kinderen met een Kindpakket, niet zo heel anders. Wat je dan ziet, is dat je bij wijze van spreken in de tweede helft van 2018 een ouderpaar met een kind in Zuidhorn gebruik laat maken van dezelfde techniek als waar die 1600 ondernemers gebruik van maken. Zo kun je de wind in de rug van internationale samenwerking maximaal tot effect brengen op plaatselijk niveau.”

Relaties versterken

Het ministerie van JenV was al bezig om een samenwerkingsverband met Singapore op te zetten op het gebied van innovatie en veiligheid, vertelt But Klaasen, hoofd innovatie JenV. “Daarom was het goed om mee te gaan met de blockchainmissie. Het gaf ons een duidelijke plek en de ambassade gaat ons helpen met het vervolg. Tijdens het congres hebben we een aantal van onze blockchainprojecten gepresenteerd, maar tussendoor had ik gesprekken met het ministerie van Home Affairs, waar veel onderwerpen op het terrein van justitie en veiligheid zitten, en met GovTech, die vanuit de Prime Minister’s office het centrale technologiebeleid uitvoert. Zo’n functie kennen wij in Nederland niet”, aldus Klaasen. “Voor ons was interessant te zien hoe het innovatieve ecosysteem in Singapore eruitziet. Als hoofd innovatie help ik ons ministerie om innovatiever te werken. Dat kan door meer ruimte te geven aan nieuwe ideeën en experimenten, en meer samen te werken met bedrijven, kennisinstellingen en startups. Ook als ze uit het buitenland komen. Mij viel op dat de Singaporese overheid wel belangstelling heeft voor blockchain en vooral pragmatisch is en kijkt naar mogelijke resultaten in de praktijk. Bij start-ups wacht men tot deze met mooie producten komen, dan investeert ze en geeft een soort goedkeuringsstempel dat de startup een enorme boost geeft. Singapore focust veel meer op implementatie, terwijl Nederland zich meer op onderzoek en ontwikkeling richt. In die zin vullen beide landen elkaar goed aan.”

Tevreden

Pomp kijkt tevreden terug op de blockchainmissie. “Ik ben blij dat er voor alle aanwezigen een basis is om met elkaar en de Singaporese overheid projecten op te zetten. We werken aan een PIB, een Partnership in International Business, om de samenwerking te ondersteunen, zodat we een aantal vervolgacties op kunnen zetten.”

reacties: 1

tags:

  • Ruud Leether #

    19 maart 2018, 18:28

    Anders dan Marloes Pomp beweert bevat het rapport Discipl van de ICTU zelfs niet de opmaat voor wat ooit een “duidelijke visie op hoe men de blockchain binnen de overheid ziet” zou kunnen worden. Integendeel: de lezer valt weliswaar van de ene in de andere verbazing maar niet vanwege een heldere visie als wel vanwege het volkomen ontbreken daarvan. Dat alles verpakt in een in opvallend slecht Nederlands geschreven “whitepaper”. Hoewel het onvermogen tot helder uitleggen als het om de blockchain gaat steeds manifester wordt, had ik van ICTU-zijde desondanks wel iets meer verwacht….

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.