partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina ICTU

ictu logo

Digitaal magazine: Overheidsbrede Cyberoefening en Webinars

nieuws | 5 oktober 2021

Oktober is de cybersecurity maand. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties organiseert voor de derde maal de Overheidsbrede Cyberoefening en webinars. In een speciaal cybermagazine delen overheidsorganisaties hun best practices rondom het thema informatieveiligheid.

Beeld: Cover digitaal magazine

KLIK HIER om het digitaal magazine te openen

In dit magazine krijgt u alvast een voorproefje van wat u in de serie webinars aan kennis kunt ophalen. U krijgt voorbeelden van verschillende overheidsinstanties hoe zij zich wapenen tegen cybercriminelen. Zo gebruikt Piet Sennema elke hack uit de actualiteit als een leermoment. Stijn van Wely vertelt hoe de provincies hun krachten hebben gebundeld. Sjoerd Potters hoopt dat de heersende schaamtecultuur rondom hacks en ransomware-aanvallen verdwijnt. Delen kan helen. Ook worden verschillende educatieve methodes om cyberskills te verbeteren op een rij gezet.

Aart Jochem, Chief Information Security Officer (CISO): ‘Investeer in cybersecurity, niet éénmalig maar blijvend’
Alle adviezen en rapporten over de digitale dreiging zijn ernstig en ook de berichten in de media, van het NCSC en de inlichtingdiensten liegen er niet om. Bescherming van gevoelige gegevens van burgers en organisaties moet topprioriteit zijn, niet éénmalig maar er moet continu in geïnvesteerd worden.

Sjoerd Potter, Burgemeester van de gemeente De Bilt: ‘Hopelijk verdwijnt de schaamte rondom dit onderwerp’
Een groot deel van de gemeentelijke dienstverlening gaat tegenwoordig digitaal. En als dat niet goed werkt, wordt de burger hard geraakt. “Een cyberincident kan grote gevolgen hebben die je niet zomaar terugdraait. Met even de server uitzetten en weer door ben je er natuurlijk niet. Dat stukje bewustwording is er nu wel. Maar ik zou het fijn vinden als er een systeem komt waar alle hackmethodes verzameld worden.”

Laurens van der Varst, Senior onderzoeker crisismanagement bij het IFV en leiderschapscoach: ‘Cyber is een veelkoppig monster’
Het gaat over beveiliging, over monitoring en incident respons, over crisismanagement, maar ook over mensen. Veel veiligheidsregio’s worstelen met de vraag ‘waar moet ik beginnen?’ Welke voorbereidingen moet ik treffen om digitale ontwrichting te voorkomen? Als lectoraat Crisisbeheersing draagt het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) daaraan bij.

tags: , , , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.