partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina ICTU

ictu logo

Discipl: technologie voor een samenleving van de toekomst

artikelen | 1 mei 2017

In het rapport ‘Maak Waar’ van de Studiegroep Informatiesamenleving en Overheid wordt gesteld dat overheden en publieke uitvoeringsorganisaties veel baat kunnen hebben bij het versnellen van de digitalisering, het gebruik van nieuwe technieken en innovaties. ICTU ontwikkelde een concept dat hier aan kan bijdragen. Wij noemen deze omgeving het DIStributed Collaborative Information PLatform (Discipl).

By Wilgengebroed on Flickr [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Verregaande automatisering – blockchain, big data, Internet of Things, robotica – zal ons leven onvermijdelijk veranderen. (Wilgengebroed on Flickr via Wikimedia Commons)


In het rapport ‘Maak Waar’ van de Studiegroep Informatiesamenleving en Overheid dat op 18 april verscheen, wordt gesteld dat overheden en publieke uitvoeringsorganisaties veel baat kunnen hebben bij het versnellen van de digitalisering, het gebruik van nieuwe technieken en innovaties. Digitalisering vergt een radicale ommekeer in denken binnen de overheid. Digitaal staat volgens deze studiegroep voor “’permanent bèta’, iteratief, experimenteren moet, en fouten zijn een opmaat naar een volgende release. Innoveren vervangt ‘planning en control’”.

In ons werkveld zien we nu al dat verregaande automatisering ons leven onvermijdelijk zal veranderen, sneller dan wij nu misschien vermoeden. Denk aan de snelle adaptie van ontwikkelingen zoals blockchain, big data, Internet of Things, robotica of virtual reality.
ICTU wil overheden helpen om zicht te krijgen op de innovatieve en technologische ontwikkelingen die automatisering aanjagen en wat hun impact kan zijn op de maatschappij. Om de mogelijkheden te verkennen die deze ontwikkelingen bieden en om de rol van de overheid nieuwe invulling te geven.

ICTU ontwikkelde een concept dat hier aan kan bijdragen en dat voor het eerst werd gepresenteerd tijdens de Blockchain Hackathon in Groningen eerder dit jaar. Wij noemen deze omgeving het DIStributed Collaborative Information PLatform (Discipl). Discipl is een platform voor geautomatiseerde informatieservices voor en door de samenleving. Het maakt een nieuwe sociaal-economische omgeving mogelijk met nieuwe business modellen die allerlei soorten samenwerking ondersteunen. Het werkt toe naar een digitale infrastructuur die klaar is voor de toekomst en waarin real time informatie eenvoudig wordt verwerkt, gedeeld en opgeslagen via één virtuele bron.
ICTU werkt hierin samen met ministeries en andere overheden, wetenschappelijke organisaties en diverse andere (ook private) partijen. Samen onderzoeken we usecases. Met Discipl creëren we een learn-do-share omgeving waarin we kunnen experimenteren met nieuwe technieken.

Met Discipl nodigen we mensen uit om ons daarbij te helpen. We willen de mogelijkheden die technologie kan bieden voor een samenleving van de toekomst, ontdekken en verkennen. Vooral door er mee aan de slag te gaan: niet praten, maar samen doen en ondervinden.
Lees het whitepaper over DISCIPL op de website van ICTU.

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.