partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina ICTU

ictu logo

ICTU whitepaper verkent blockchain voor de overheid

artikelen | 5 oktober 2016

Blockchain is een technologie die een andere manier van organiseren mogelijk maakt. Ook de Nederlandse overheid verkent de potentie ervan. ICTU zet in een whitepaper uiteen wat blockchain inhoudt en welke mogelijkheden het biedt voor overheidsdienstverlening.

blockchain

Blockchain kan een oplossing bieden voor een aantal lastige vraagstukken, zoals die rond eigenaarschap van data en privacy. Want blockchain is niet alleen die ene nieuwe technologie achter de digitale munt bitcoin, maar ook de inspiratie voor vele verwante technologieën, een andere manier van organiseren en zelfs denken. Met grote impact op organisaties en samenleving. Bas Kaptijn, architect bij ICTU en hoofdauteur van het whitepaper: “We verkennen binnen ICTU en met onze partners nieuwe technologische mogelijkheden, zoals blockchain. We merkten dat er veel behoefte is aan informatie over deze technologie, vooral over de niet-technische kant ervan: de organisatorische implicaties en de andere manier van werken. Met name voor vraagstukken van de overheid. Daarom schreven we dit whitepaper.”

Datanutsvoorziening

In het whitepaper wordt gepleit voor een datanutsvoorziening voor heel Nederland, die is geïnspireerd door blockchaintechnologie. De Nederlandse overheid kan samen met kennisinstellingen en marktpartijen het voortouw nemen in de ontwikkeling van dit platform. “Nederland heeft alle kennis en kunde en een goede, unieke mindset in huis om dit te realiseren,” zegt Kaptijn. “Deze datanutsvoorziening kan de infrastructuur worden waarop de overheid, de markt en burgers samenwerken. Het zou heel mooi zijn als we hier samen aan kunnen bouwen.” De eerste ideeën hierover worden verder uitgewerkt onder de naam Discipl, vertelt hij.

Blockchain staat qua technologie nog in de kinderschoenen, maar heeft de potentie om net zo disruptief te worden als het internet. Kaptijn: “Er wordt veel geïnvesteerd in het verder ontwikkelen van deze technologie, door organisaties wereldwijd. Het is dan ook de verwachting dat er binnenkort grote doorbraken komen, die een brede inzet van de blockchaintechnologie mogelijk maken.” Het whitepaper maakt duidelijk dat blockchain een veelbelovende technologie is, die het waard is om verder verkend te worden.

U kunt het white paper downloaden op de website van ICTU

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.