partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina ICTU

ictu logo

‘Kernvraag bij fraude: heb je het op tijd in de gaten?’

artikelen | 10 december 2015

“Fraude met persoonsgegevens is onvoorspelbaar en eigenlijk niet te voorkomen. Continu ontstaan er nieuwe mogelijkheden om fraude te plegen, bijvoorbeeld door digitalisering. Daarom is het noodzakelijk om voortdurend te anticiperen en innoveren”, aldus Mattie Blauw, clustercoördinator Aanpak Fraude (ministerie van BZK).

Samen met Giulietta Marani, projectleider Aanpak Fraude (ICTU), schets hij in een nieuwe editie van Pulse (e-zine ICTU) zijn focus en aanpak voor het terugdringen van identiteitsfraude en adresgerelateerde fraude. Die richt zich niet zozeer op nieuwe technieken of ‘beter controleren’, maar op preventie door kennisdeling en bewustwording.

Werken aan bewustwording

Mattie Blauw noemt de aanpak van fraude ‘geen aparte tak van sport’: “Iedereen moet zich bewust worden van zijn eigen verantwoordelijkheid.” BZK ontwikkelt, samen met ICTU, diverse instrumenten om ondernemers, burgers en overheidsprofessionals meer bewust te maken van wat een fraudeur kan doen met identiteitsgegevens. Onder andere deze heldere animatie: ‘Geef oplichters geen kans. Een veilig ID!’
Als fraude zich dan toch aandient, dan is het belangrijk dat je als overheid het verschijnsel op tijd in de gaten hebt, en veerkrachtig kunt zijn in de reactie erop. Daarom werkt het cluster Aanpak Fraude in kleine proeftuinen aan innovatie. Lees meer hierover in editie 5 van Pulse.

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.