partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina ICTU

ictu logo

Snackbox met 5 gerechten voor cyberweerbaarheid gemeenten

artikelen | 18 juli 2022

Gemeenten kunnen meer doen om hun inwoners en ondernemers cyberweerbaarder te maken, stelt Colin Voetee van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Hij brengt dit op een ludieke manier onder de aandacht met een ‘snackbox met 5 hapklare gerechten’ als energyboost voor het verhogen van de cyberweerbaarheid.

Doel van de Cyber Snackbox is dat iedere Nederlandse gemeente actief aan de slag gaat met het verhogen van de cyberweerbaarheid. | Beeld: Digitale Overheid

Gemeenten hebben een belangrijke rol in het voorkomen dat inwoners en ondernemers slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Colin Voetee, adviseur bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) vertelt over de aanleiding. “We merken dat veel gemeenten nog niet heel actief met cyber bezig zijn. Maar het hoort net als bijvoorbeeld jeugdcriminaliteit en winkeldiefstal een plek te krijgen in ieder Integraal Veiligheidsplan.”

“Cybercriminaliteit hoort net als jeugdcriminaliteit en winkeldiefstal in de integrale veiligheidsplannen.”

Tijd en middelen

“De gemeentelijke afdelingen OOV ontvangen een cyber snackbox (een soort happy-mealdoos) namens de partners van de City Deal lokale weerbaarheid en Cybercrime. “Onze snackbox bevat onder andere een menukaart met 5 diverse cybergerechten. Bestaande, succesvolle cyberprojecten uit de City Deal die gemeenten zo kunnen toepassen.” Naast de menukaart is de Cyber snackbox aangevuld met handige producten van het CCV, zoals kant en klare teksten die gemeenten zo in hun Integraal Veiligheidsplan kunnen zetten.

Dit zit in de snackbox

De box bevat een menukaart met cyberprojecten uit de Citydeal die gemeenten zo kunnen overnemen:

Borging

De aandacht voor cyberveiligheid in de zomermaanden is niet toevallig, zegt Voetee. “Na de verkiezingen en de collegevorming, stellen gemeenten in de zomer de integrale veiligheidsplannen op. Het idee is dat als cyberweerbaarheid in de beleidsteksten staat, dat dat ook zorgt voor borging van het onderwerp.”

Meerdere wegen

Een digitaal weerbare gemeente worden, dat vraagt op een aantal terreinen beleid en actie. De veiligheid van de eigen informatie en systemen (eigen huis op orde), het voorbereid zijn op een incident of zelfs crisis, de cyberweerbaarheid van inwoners en ondernemers én het monitoren en handhaven bij online aangejaagde ordeverstoringen. Het CCV ontwikkelde de Lokale Cyberwegenkaart(link naar andere website), die overzicht, inzicht en hulpmiddelen biedt op deze 4 wegen: “Al die wegen hangen samen”, benadrukt Voetee. “Het begint bij de bewustwording dat je als gemeente een rol in cyberveiligheid hebt.” Zijn overtuiging is dan ook: “Waar je ook begint, het komt altijd weer samen. Alle wegen leiden naar het spreekwoordelijke cyberveilige Rome.” Hij wijst daarbij op het belang van regionale samenwerking. “Regionale samenwerkingsverbanden hebben gemeenten veel te bieden, er lopen veel projecten. Vooral voor kleine gemeenten bieden ze vaak uitkomst.”

Media-aandacht

Het doel van de Cyber Snackbox is dat iedere Nederlandse gemeente actief aan de slag gaat met het verhogen van de cyberweerbaarheid. Voetee heeft goede hoop dat cyber veiligheid in veel van de Integrale Veiligheidsplannen terecht komt. De tijd zit mee, ziet hij. ““Er gebeurt zoveel meer. De Cyber Sessions die het CCV en de VNG organiseren. De cyberburgemeesters die onlangs alle burgemeesters een brief hebben gestuurd om aandacht voor het onderwerp te vragen. Bovendien: ondermijning en cybercriminaliteit komen nu veel in het nieuws. En deze onderwerpen krijgen veel beleidsmatige aandacht, waardoor er ook steeds meer ondersteuning en geld beschikbaar is. Het CCV blijft dan ook inzetten op dit nog relatief nieuwe maar ook veelzijdige thema.”

Oktober: cybersecuritymaand

Ook dit jaar worden tijdens de cybersecuritymaand weer veel activiteiten georganiseerd die helpen organisaties, burgers en ondernemers cyberweerbaarder te maken. Traditioneel hoogtepunt is de Overheidsbrede Cyberoefening. Dit jaar kunt u meedoen met een eigen team.

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.