zoeken binnen de website

Partnerpagina Imagem

De burger als informatiebron: Melden van Vuurwerkoverlast

door: Tieme de Jonge

weblogs | 28 oktober 2019

Oud en Nieuw is een tijd voor feesten, maar dit gaat jammer genoeg gepaard met overlast door vuurwerk. Naast dat vuurwerk slecht is voor het milieu en de luchtkwaliteit, is het ook gevaarlijk. Ze kunnen brand, schade, brandwonden of erger veroorzaken.

Vuurwerkapp

Gezien het vele gebruik van vuurwerk zijn gemeenten voor het melden van overlast sterk afhankelijk van de burgers. Dus hoe zorgen gemeenten ervoor dat burgers eenvoudig, veilig en met alle gemak overlast gaan melden? De gemeente Helmond gebruikte in 2018 een oplossing in van IMAGEM die voor burgers gratis te gebruiken was. Burgemeester Elly Blanksma – van den Heuvel kondigde via social media de app aan waardoor de app bekend werd. Overlast kan gemeld worden met Mobile Alert, gratis beschikbaar op iOS en Android.

Het melden is anoniem (AVG-conform) en waarborgt de privacy. In slechts vier stappen kan een melding ingediend worden – open, neem een foto, voeg commentaar toe, verzend. De locatie is ingesloten, zodat men geen adres hoeft te zoeken of te typen. Alle meldingen worden onmiddellijk ontvangen door de gemeente zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen maken.

Meer dan alleen overlast melden

Terwijl de kernfunctie van de app het verzamelen van real time locatie-specifieke gegevens is, kunnen gemeenten meer inzicht krijgen. Door deze gegevens te verbinden met andere bronnen, kan er een interactief dashboard gemaakt worden. Hieruit kunnen patronen en trends afgeleid worden, die gemeenten kunnen helpen bij het tijdig nemen van beslissingen, plannen van budgetten en het voorspellen van de situatie.

Benieuwd hoe de samenwerking met uw burger nog beter kan? Bekijk alle mogelijkheden met burgerparticipatie op App Melden Vuurwerkoverlast

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.