zoeken binnen de website

Partnerpagina Imagem

Eén platform om de effecten van het beleid op de uitstootgassen te monitoren

door: Tieme de Jonge

weblogs | 3 februari 2020

Boerenprotesten, de bouwsector, maximumsnelheid op de snelweg. Als er iets het nieuws domineerde eind 2019 dan waren het wel de stikstofmaatregelen.

Stikstofverhaal - IMAGEM

Voor elke aanpassing die het kabinet bekendmaakte, was er een groep die het er niet mee eens was. Het leek meer te gaan om de problemen op de korte termijn, zoals de protesten, dan het algemene doel: een verbeterde luchtkwaliteit voor leefbaarheid en natuur.

Hoe schoon is de lucht nu in Nederland? Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn ‘de berekende concentraties van stikstofdioxide en fijnstof in bijna heel Nederland in 2018 onder de Europese grenswaarden.’

Stikstofdioxide

De grote, drukke steden, zoals Rotterdam, Amsterdam en Den Haag hebben een groot aandeel in de uitstoot. Dit kan leiden tot het inademen van onreine lucht en stijgende temperaturen. Toch zal de gemiddelde fijnstofconcentratie waar de bevolking aan blootstaat afnemen, maar hoe snel is nog onduidelijk. Dit is een vooruitgang voor de luchtkwaliteit, maar het niet weten van de snelheid van de afname is een gemis.

Het is van belang om de veranderingen in luchtkwaliteit te monitoren en om waardevolle data te verzamelen om de impact van beleidsvormen te meten. IMAGEM ontwerpt dashboards op basis van Smart M.Apps ® technologie, zodat gemeentes zelf eenvoudig de luchtkwaliteit van hun gebied kunnen monitoren. Op een interactief dashboard wordt deze informatie inzichtelijk gemaakt en kan de data geanalyseerd worden. Gemeentes kunnen zien waar er meer uitstoot is of op welk tijdstip de uitstoot op zijn hoogst is. Zo kunnen besluitvormers het beleid aan of toepassen om uiteindelijk te streven naar een betere leefomgeving voor de burgers.

Benieuwd wat er voor u mogelijk is met het dashboard Smart Emissie?
Bekijk de website meer informatie.

Bronnen:

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.