zoeken binnen de website

Partnerpagina Imagem

Hoe beheren en delen van ruimtelijke informatie voor gemeenten en waterschappen sneller kan

door: Tieme de Jonge

weblogs | 1 juli 2020

Veel overheidsinstellingen hebben vaak te maken met grote hoeveelheden geografische informatie. Bijvoorbeeld bij waterschappen voor het integraal waterbeheer door middel van luchtfoto’s of bij gemeenten om hun basisregistraties op orde te krijgen.

Beeld bij verhaal IMAGEM over ERDAS APOLLO

Beeld: Shutterstock

Zulke grote hoeveelheden data moeten regelmatig geüpdatete en verspreid worden, vaak over een verdeelde user base. Dit kost veel tijd en vereist een robuuste omgeving.

De prestatie van alle data moet daarnaast onder alle omstandigheden snel en betrouwbaar blijven, dus ook bij grotere gebruikersaantallen en bij een beperkte bandbreedte. Zo had het waterschap Hunze & Aa’s een oplossing nodig om hun data van 200.000 hectare aan grondgebied eenvoudig en eenduidig te beheren, ten behoeve van veiligheid en voldoende en schoon water. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat had een systeem nodig om de jaarlijkse Gecombineerde opgave met zo’n 60.000 registraties zo soepel mogelijk te laten lopen.

Snel en stabiel

Voorheen kostte het veel tijd om deze data te serveren. In sommige instanties duurde het zelfs weken voordat iedereen toegang hadden tot de data. Maar met de implementatie van ERDAS APOLLO in hun bestaande systemen werd het mogelijk om binnen enkele minuten het beeldmateriaal te configureren en te serveren als service. Bij het waterschap had iedereen meteen snelle toegang tot de data. De oplossing is niet alleen snel, maar ook zeer stabiel, zo bleek bij het ministerie. Ook al werd er 100 GB aan gegevens elk uur opgevraagd, ondervond hun architectuur niet meer dan 25 procent van hun maximale belasting.

De gegevens zijn nu afkomstig van een aantal grote ‘Enhanced Compression Wavelet’ (ECW) mozaïeken. ECW-mozaïeken zijn gecomprimeerde bestandsformaten die geoptimaliseerd zijn voor de opslag van lucht- en satellietfoto’s. De grote fotobestanden worden zodanig aangepast dat ze minder ruimte in beslag nemen, maar de kwaliteit wel wordt behouden.
Door de implementatie en het gebruik van ERDAS APOLLO besparen overheidsorganisaties veel opslagcapaciteit en tijd, die gebruikt kan worden voor andere, belangrijke processen.

Meer weten over ERDAS APOLLO? Bekijk de oplossing op onze website

Tieme de Jonge is Marketing Communicatie Specialist bij IMAGEM

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.