zoeken binnen de website

Partnerpagina Imagem

Locatiedata slimmer maken met machine learning

door: Wim Bozelie & Tieme de Jonge

ibestuur-magazine-38 | 24 juni 2021

Tegenwoordig gebruikt vrijwel iedereen onbewust een zekere vorm van machine learning. Zeker ook in de geospatial wereld. Data zijn de sleutel voor een effectieve en nauwkeurige implementatie. Een mooi voorbeeld van machine learning toegepast in onze locatie-intelligentie-oplossingen is het werk binnen de waterschappen.

Beeld: Getty Images

Of je nou bezig bent met het uitvoeren van een inspectie met satellietbeelden of simpelweg video’s op YouTube zit te kijken op de bank, machine learning (ML) is overal. Denk bijvoorbeeld aan Google, Facebook of LinkedIn, waarvan de zoekfuncties door verschillende machine learning algoritmes worden ondersteund. Hetzelfde geldt voor Netflix of Spotify, waarbij series, films en muziek worden aanbevolen op basis van jouw eerder gemaakte keuzes. Zelfs op je telefoon, bij gebruik van bijvoorbeeld Siri, Google Assistent of Alexa, wordt machine learning ingezet voor spraakherkenning of zoekopdrachten.

Veel van dit soort functionaliteiten is gemaakt om de gebruikerservaring beter te maken, maar het kan ook de andere kant op gaan. Facebook beëindigde een Artificial Intelligence Programma, nadat de ontwikkelaars ontdekten dat het programma een eigen taal had gecreëerd die ze zelf niet konden begrijpen. Onderzoekers van het Facebook AI Research Lab (FAIR) ontdekten dat chatbots afweken van het script en dat zij communiceerden in een nieuwe taal, zonder menselijke inbreng.

Waarom is machine learning nodig?

Ongeacht de onvoorziene aard van bovenstaande voorbeelden, is het potentieel van machine learning heel duidelijk zichtbaar en heeft zich dat al goed laten zien. ML is momenteel een gevestigd fenomeen en wordt de laatste jaren ook steeds meer binnen het geografische domein gebruikt. In 2018 bracht Hexagon Geospatial nieuwe releases uit die machine learning en deep learning analyses mogelijk maken op geografische data. Toch zijn de allereerste machine learning algoritmes al meer dan zestig jaar oud (Nvidia, 2016). Je kunt je afvragen wat ML nu zo belangrijk en relevant maakt. Het antwoord is simpelweg: data!

In deze snel veranderende wereld worden de hoeveelheden data steeds groter. Al deze data behoeven een steeds groter wordende hoeveelheid aan dataopslag, computerkracht en expertise om het te kunnen structureren. De noodzaak voor machine learning is hierin onvermijdelijk. Het concept van machine learning houdt in dat statistieken en wiskundige technieken worden gebruikt waardoor computers kunnen leren zonder dat elke stap expliciet geprogrammeerd hoeft te worden. Tegenwoordig is er veel mogelijk met ML binnen het geospatial domein. Dit wordt beschikbaar gemaakt met de ‘Spatial Modeler’ binnen ERDAS IMAGINE® of GeoMedia® van Hexagon’s Geospatial divisie en dat zien we terug in toepassingen bij verschillende gebruikers.

Alledaagse taken eenvoudig gemaakt

Een mooi voorbeeld van machine learning toegepast in onze locatie-intelligentie-oplossingen is het werk binnen de waterschappen. Zoals veel andere overheidsorganisaties zijn waterschappen druk bezig met het digitaliseren van tijdrovende processen. De inspectie van waterwegen, ook wel de schouw genoemd, is zo’n proces. Dit kan gedeeltelijk geautomatiseerd worden door kunstmatige intelligentie te integreren in de verwerking, waarbij gebruik wordt gemaakt van satellietbeelden.
ML-technieken worden toegepast om de waterwegen op satellietbeelden te classificeren voor geautomatiseerde kwalificatie. De integratie van algoritmes in analysemodellen maakt het mogelijk geautomatiseerd afwijkingen in watergangen te detecteren, zonder dat men daadwerkelijk in het veld hoeft te inspecteren. En dit is slechts één voorbeeld uit de veelheid van mogelijkheden die beschikbaar zijn met machine learning.

Deze techniek is gebruikt voor Schouw M.App, een managementsysteem dat door verschillende waterschappen wordt ingezet bij hun schouwinspectieprocessen. Onder meer Waterschap Drents Overijsselse Delta zet deze oplossing in om de schouw uit te kunnen voeren vanachter het bureau. Inspecties worden op deze manier veel gerichter uitgevoerd, waardoor de inzet van mankracht, tijd en geld efficiënter wordt.

Het belang van data

Data zijn de sleutel voor een effectieve en nauwkeurige implementatie. Een belangrijke voorwaarde hiervan is dat de ingevoerde data correct zijn. Als de basisdata die in analyses gestopt worden niet correct zijn, krijgt men ook geen juiste resultaten. Meer dan ooit is het daarom cruciaal dat brondata ABC zijn: Actueel, Betrouwbaar en Compleet. Als binnen een bepaald beheergebied (zoals de ligging van watergangen in een waterschap) de data niet kloppen, kan dat leiden tot een flink foutpercentage.

Daarom moeten fouten eerst gecorrigeerd worden. Met een aantal specifieke modellen binnen onze mutatiesignaleringoplossing DELTA kan men geautomatiseerd afwijkingen opsporen en voorleggen aan een beheerder. Door deze analyses geautomatiseerd over een geheel areaal uit te voeren weet een beheerder precies waar de afwijkingen zijn en kan hij of zij gericht werken aan het corrigeren en actualiseren. Deze techniek kan ook toegepast worden in het detecteren van veranderingen in verschillende basis- en kernregistraties.

De volgende stap

Hoewel deze oplossingen al worden gebruikt binnen verschillende organisaties, staan we nog aan het begin van deze interessante mogelijkheden. De technologie staat binnen het geospatial domein nog in de kinderschoenen, maar zal zich blijven ontwikkelen en verbeteren, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Ook binnen IMAGEM zijn er volop ontwikkelingen en zijn er interessante technologieën te gebruiken.

Wim Bozelie (Technology Director) en Tieme de Jonge (Marketing Communicatie Specialist) van IMAGEM

Benieuwd hoe locatiedata slimmer kan? Bekijk nog meer oplossingen op: www.imagem.nl/oplossingen

tags: , , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.