zoeken binnen de website

Partnerpagina Imagem

Maak het eenvoudig om vuurwerkoverlast te melden

door: Tieme de Jonge

nieuws | 16 november 2020

Om de zorg te ontlasten heeft het kabinet de verkoop en het afsteken van vuurwerk de komende jaarwisseling verboden. Los van het feit dat het zeer wenselijk is om de druk bij de zorg weg te halen, is vuurwerkoverlast al jaren een groot probleem.

Vuurwerk

Beeld: Getty Images

Het landelijk meldpunt vuurwerkoverlast.nl is er twee jaar geleden mee gestopt. Het doel om vuurwerkoverlast op de agenda van het kabinet te krijgen is bereikt. Het afgelopen jaar is het daarom ook onduidelijk geweest waar vuurwerkoverlast gemeld kan worden. Op de website van de politie staat aangegeven dat je alleen bij ernstige vernielingen en dus niet bij overlast een melding mag maken. Daarentegen wordt in sommige lokale media of op de website van de gemeente aangegeven dat een melding gemaakt mag worden bij de lokale politie. Maar in sommige van deze gevallen wordt aangegeven dat het dan wel om illegaal vuurwerk moet gaan. Alsof dat herkenbaar zou moeten zijn.

Wat ons betreft moeten gemeenten er voor hun burgers zijn om overlast aan te pakken. De burger maakt sowieso al meldingen voor iets dat overlast veroorzaakt in de buitenruimte. En gemeenten mogen het afsteken van vuurwerk op bepaalde gebieden verbieden. Zoals in de buurt van ziekenhuizen, dierenopvangplaatsen en kinderboerderijen. Het is dan ook logisch dat een burger terecht kan bij de gemeente voor vuurwerkoverlast meldingen. Dit ontlast ook de politie, die heeft het al druk genoeg tijdens de jaarwisseling periode.

Om ervoor te zorgen dat vuurwerkoverlast, schade en letsel beperkt wordt, is het wenselijk dat vuurwerkoverlast makkelijk gemeld kan worden. Nu het Meldpunt Vuurwerkoverlast is gestopt, kunnen gemeenten er zelf voor om informatie te verkrijgen over vuurwerkoverlast.

Met de meldingen app Mobile Alert van IMAGEM, is het mogelijk voor gemeentes om goed inzicht te krijgen op vuurwerkoverlast. En burgers kunnen met alle gemak (in slechts 4 stappen) overlast melden bij de gemeente. De melding wordt direct geregistreerd en in een overzichtelijk dashboard gevisualiseerd. Tevens is het mogelijk dat de handhaver een bericht ontvangt zodra er een melding is gemaakt.

Meer dan alleen overlast melden

Terwijl de kernfunctie van de app het verzamelen van real time locatie-specifieke gegevens is, kunnen gemeenten door middel van het bijbehorend dashboard ook in realtime inzicht krijgen van de werkelijke situatie. Er kan datagedreven en gericht actie ondernomen worden.

De burger als participerende sensor

Benieuwd hoe de samenwerking met uw burger nog beter kan? Bekijk hier alle mogelijkheden met burgerparticipatie.

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.