zoeken binnen de website

Partnerpagina Imagem

Schouwen in de 21e eeuw

artikelen | 22 maart 2022

Ruim 60 medewerkers van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) trekken in de herfst het veld in om sloten te controleren op een goede doorstroom. Dit proces wordt ‘de schouw’ genoemd. Nu ziet diezelfde schouw er dankzij satellietschouw er heel anders uit. We gingen het veld in met Erik Pander van Waterschap Drents Overijsselse Delta.

Met Schouw M.App. is het mogelijk om processen zoals inspecties te automatiseren zonder dat er kennis van programmeren nodig is.

De schouw is belangrijk voor een goede doorstroom van het water in sloten. Een goede doorstroom is belangrijk en zorgt ervoor dat een eventueel teveel aan water in een gebied snel kan worden afgevoerd. Velden en akkers worden hierdoor niet te nat. Zo krijgt niemand natte voeten. Ingroei of ander vuil in een sloot kan de afstroom van water blokkeren. Denk bijvoorbeeld aan waterplanten, riet, takken en bladeren. Het waterschap stuurt in dat geval de eigenaar van het perceel die verantwoordelijk is voor het onderhoud, een waarschuwing om de sloot voor een bepaalde datum schoon te maken. Doet hij dit niet, dan riskeert de perceeleigenaar een boete.

Vanuit je bureaustoel

Dit is één van de taken van de handhavers van het waterschap, waaronder Erik Pander. Vroeger controleerde het waterschap met veel mensen in het veld. Nu kunnen Erik en zijn collega’s dat deels achter hun bureaus doen en gaan ze alleen het veld in als het moet. Met een tablet, als onderdeel van de oplossing Schouw M.App. Deze manier van werken heeft het schouwproces drastisch veranderd.

Satellietbeelden van het gebied van het waterschap worden geanalyseerd met kunstmatige intelligentie.

Het vernieuwde schouwproces begint bij de digitale of satellietschouw. Satellietbeelden van het gebied van het waterschap worden geanalyseerd met kunstmatige intelligentie. Daarbij worden de sloten die een functie hebben in de afvoer door middel van een slim algoritme op ‘goed’ of ‘niet goed schoongemaakt’ gecontroleerd. Op deze wijze worden sloten goed- of afgekeurd. Op het beeldscherm wordt de status van een watergang gevisualiseerd door de kleuren rood en groen. Deze informatie wordt gebruikt om het aantal afgekeurde watergangen visueel te beoordelen. Met het satellietbeeld en lokale kennis kan de handhaver de watergang als ‘schoon’ bestempelen en het oordeel van de satellietschouw “overrulen”.

Beeldschermschouw

De handhaver gebruikt hiervoor de “Beeldschermschouw” app. Het aantal afgekeurde watergangen dat na dit proces overblijft wordt gecontroleerd in de veldschouw en daarmee gaan handhavers het veld in. Het voordeel is dat alleen watergangen die met grote zekerheid als “niet schoon” worden geclassificeerd door de handhaver fysiek worden gecontroleerd. Ook watergangen waarvoor geldt dat het oordeel door de satellietschouw notoir onbetrouwbaar is (onder bomen en in bebouwing) worden fysiek gecontroleerd. Hierdoor is het aantal veldinspecties al sterk teruggebracht.

Handhavers weten nu waar er nog gecontroleerd moet worden. In dit gedeelte van het proces controleren ze in het veld of de watergang inmiddels is schoongemaakt. Alleen de perceelbeheerders waarvan de sloot in de veldschouw is afgekeurd, krijgen een brief. Schouw M.App bespaart hiermee veel tijd en middelen. Het zorgt ervoor dat inspecties efficiënter en betrouwbaarder worden ingezet.

Vroeger trokken ruim 60 medewerkers van Waterschap Drents Overijsselse Delta het veld in om sloten te controleren.

Erik heeft veel gemerkt van die verandering: “Vroeger waren we met 60 man twee weken bezig om alle sloten te controleren. Het zat er zo ingebakken om met je collega’s door het veld te lopen. Als je ineens moet vertrouwen op een foto vanuit de lucht, vergt dat wel wat van mensen.” Gelukkig zagen Erik en zijn collega’s al snel in welke voordelen de oplossing brengt. Welke voordelen dat zijn en hoe dit precies werkt, lees je op onze website: www.imagem.nl/schouw-mapp

tags: , , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.