Artikel

‘Dekking van govroam bepaalt het succes’

Steeds meer overheden sluiten aan op govroam, een service die het voor ambtenaren mogelijk maakt veilig in te loggen op een bestaand wifi-netwerk bij aangesloten publieke organisaties. Ook Den Helder is inmiddels aangesloten. “Maar govroam slaagt alleen als gemeenten en andere overheden ook aansluiten. Het heeft geen zin om dit alleen als lokale overheid op te zetten.”

“Wij behoren tot de top van gemeenten in Nederland als het gaat om informatieveiligheid.” Cock de Zeeuw, teamleider ICT bij de gemeente Den Helder, zet gelijk goed in. Volgens De Zeeuw heeft dat vooral te maken met de waarde die de Noord-Hollandse gemeente van oudsher hecht aan kwaliteit. “Wij zijn een kleine gemeente (circa 56.000 inwoners) en dat betekent dat wij gewend zijn om zaken zelf op te pakken. Dat kan alleen als de kwaliteit daarvan goed is. Van de dienstverlening, van de informatiesystemen en dus ook wat betreft informatieveiligheid.”

In het beleid van de gemeente Den Helder speelt bewustwording een voorname rol, met name waar het gaat om het delen van informatie. “Dat is iets wat je steeds meer ziet. Landelijk, regionaal, maar ook intern binnen onze organisatie. De mens is daarbij de zwakste schakel. Die is geneigd om zakelijk net zo te werken als privé. Thuis gebruiken ze Facebook en Dropbox en waarom zou je dat op je werk niet kunnen gebruiken? Het vergt best nog wel wat overtuiging en tijd om de medewerkers bewust te maken van het feit dat het twee verschillende werelden zijn. Dat geldt ook voor open wifinetwerken. Het is erg gemakkelijk om gebruik te maken van al die open netwerken, maar vanwege de onveiligheid daarvan is dat niet echt handig. Dat is voor ons ook reden geweest om al in een vroeg stadium aan te haken bij govroam. Je moet als gemeente je medewerkers een optie bieden om gebruik te maken van een veilig wifinetwerk.”

‘Past in GGI-verhaal’

Als het gaat om de kosten is er wat De Zeeuw betreft geen enkele reden om niet aan te haken bij govroam. Helemaal als gekeken wordt wat bijvoorbeeld de kosten zijn als gevolg van een datalek. “De kosten voor govroam zijn afhankelijk van het aantal gebruikers, het aantal accounts dat je in het netwerk hebt zitten, maar bij ons moet je denken aan een bedrag van circa tweeduizend euro per jaar. Maar geld is voor ons niet de belangrijkste drijfveer geweest. Als overheid wil je jou medewerkers op alle overheidslocaties een veilige werkplek wil bieden. Dat betekent dat je daar in moet investeren en govroam is daar een van de projecten van.”

Govroam past ook wat De Zeeuw betreft in het grotere verhaal van de GGI (Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur), waartoe ook onder meer IPv6 (een nieuwe reeks internetadressen), het GGI-Netwerk (beveiligd datanetwerk) en GGI-Veilig (het monitoren van het datanetwerk) behoren. Helemaal aanhaken bij de GGI kan Den Helder nog niet, met name omdat het te maken heeft met een aantal langlopende contracten waar het gaat om vaste verbindingen.

Kwetsbaarheid

Ook Govroam is, net als andere digitale systemen, kwetsbaar. Bijvoorbeeld voor hackers of andere kwaadwillenden. Cock de Zeeuw is de eerste die dat zal toegeven. Wat hem betreft is en blijft er de eigen verantwoordelijkheid. “Het gebruik van govroam ontslaat je niet van de plicht om ook je eigen gegevens te beschermen. Eén ding is zeker: de mogelijkheid van hacken zal er blijven zolang wij digitaal blijven communiceren. We richten ons daarbij vaak op de externe wereld, maar vergeet niet dat het ook binnen je eigen organisatie kan zitten. Voor hetzelfde geld is het je collega in driedelig pak die vanaf zijn werkplek ongewenste digitale dingen doet. Het betekent ook dat je je veiligheid anders moet opbouwen. In Den Helder zijn wij bezig met een stap van protectie naar preventie, dus zorgen dat het moeilijker wordt dat er iets gebeurt dat je als organisatie niet wil. Govroam is daar een belangrijke pijler in, maar besef ook dat govroam alleen beschikbaar is op overheidslocaties en je geen invloed hebt op al die andere locaties waar ambtenaren kunnen werken. Zoals het hippe koffietentje op de hoek, op congreslocaties of thuis op de bank.”

‘Dekking bepaalt succes’

Waar tot voor kort binnen de gemeente Den Helder meerdere wifinetwerken per doelgroep had, is dat aantal nu teruggebracht tot één: govroam. Daarnaast was en is er het open netwerk voor gasten, anders dan afkomstig van aangesloten publieke organisaties. De Zeeuw is blij met de komst van govroam, maar hij vindt dat het netwerk alleen kans van slagen heeft als het binnen álle overheidsgebouwen wordt aangeboden. Wat hem betreft zou het geen verplichting hoeven zijn, maar zouden alle overheden dit gewoon móeten willen. “Het heeft geen zin om dit als lokale overheid, zoals een gemeente, dit op te zetten. Je moet het met elkaar doen. De dekking bepaalt het succes, maar dan moeten gemeenten en andere overheden ook instappen”, aldus De Zeeuw, die al vrij snel na implementatie van govroam, de waarde ervan ondervond. “We zaten nog in de pilotfase, toen een aantal mensen van andere overheidsdiensten inprikte op ons netwerk. We hadden eerst nog de ‘angst’ dat niemand van buitenaf er gebruik van zou gaan maken omdat we in Den Helder aan drie kanten omringd zijn door water. Dat bleek dus geen beletsel. Het werkt!”

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren