partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina KPN

KPN logo

Cloudoplossingen gedijen goed op Urk

door: Frits de Jong

artikelen | 14 november 2017

Sinds 2013 draaien de kernapplicaties bij de gemeente Urk in de cloud en sinds 2015 is daar ook de volledige kantoorautomatisering aan toegevoegd. Het past goed bij de Urkers: vooruitstrevend, samenwerkend en altijd met de blik op de toekomst. Meine Hofman en Dirk Visser van de gemeente Urk vertellen dan ook graag over de gang naar de cloud en de impact ervan.

Urk

Ferry Dekker (PinkRoccade), Dirk Visser (gemeente Urk), Meine Hofman (gemeente Urk), Marsha Muller (KPN). Beeld: Kramnozki

Een van de eerste gemeenten die de stap naar de cloud maakte, was Urk. Die stap was minder verrassend dan gedacht. Van oudsher is Urk altijd vooruitstrevend geweest. Bijvoorbeeld als het gaat om de visserij. Toen eind jaren veertig van de vorige eeuw de dijken in de polder werden gedicht, was de visserijtak op en rond Urk gedoemd tot mislukken. De Urkers verlegden hierop hun vangstterrein en wisten met moderne methoden en schepen in de visserij overeind te blijven. “Die out-of-the-box mentaliteit vertaalt zich ook richting politiek”, aldus Dirk Visser, binnen gemeente Urk verantwoordelijk voor e-dienstverlening en ketenbeheer. “Wij kijken graag vooruit. Dus toen PinkRoccade Local Government in 2013 het voorstel deed om onze kernappli- caties in de cloud onder te brengen, waren we er snel uit. Binnen drie dagen hadden we groen licht van de directie.”

Samen verder met Pink Private Cloud

Meine Hofman, beleidsmedewerker ICT/AO/Geo bij de gemeente Urk, heeft niet veel problemen ervaren bij het opera- tioneel krijgen van de cloud voor Urk. “De uitdaging lag vooral bij PinkRoccade. Zij moesten de winkel optuigen met onze data en programmatuur en zorgen dat het op het juiste tijdstip de lucht inging.” Ferry Dekker, manager Services, Hosting en Techniek bij PinkRoccade, vult aan: “Voor ons was het destijds ook nog vrij nieuw. Gaandeweg hebben we samen veel ontdekt. Daarbij wilden we allemaal dat de cloudoplossing niet alleen voor Urk zou werken, maar ook de weg zou vrijmaken voor andere gemeenten. Zij krijgen veel extra taken op hun bord en metonze cloudoplossing willen we hen zoveel mogelijk ontzorgen. Door in te zetten op standaardisatie maken we het hen makkelijker om toe te treden tot de cloud.” Inmiddels hebben zeven gemeenten het voorbeeld van Urk gevolgd door alle applicaties vanuit de Pink Private Cloud te gebruiken. En meer dan honderd gemeenten maken gebruik van één of meerdere applicaties uit de Pink Private Cloud.

Veilig vooruit met KPN Werkplek

Gemeenten vooruit willen helpen is ook de drijfveer van KPN, dat eind 2014 als ICT-partner aansloot voor gemeente Urk. Ferry Dekker zegt daarover: “Wij hadden reeds een partnership met KPN omdat we onze applicaties vanuit hun datacenters hosten. Deze applicaties worden ontsloten via KPN Gemnet, de veilige netwerkinfrastructuur voor gemeenten. Buiten dat KPN een betrouwbare, gecertificeerde Nederlandse partij is en de data die zij beheren binnen de Nederlandse wetgeving vallen, leveren zij net als wij al decennia lang diensten binnen de overheidsmarkt. Diensten die wij niet leveren maar waar onze klanten wel behoefte aan hebben, kunnen zij zeer goed invullen.”

Zo bleek de KPN Werkplek voor Urk de beste oplossing. In eerste instantie vanwege een flink aantal applicaties die niet tot PinkRoccade behoren, maar die wel ontsloten moesten worden via de KPN Private Cloud. Inclusief de totale kantoorautomatisering. Marsha Muller, Business Consultant KPN Werkplek, zegt daarover: “Een groot voordeel is dat de diensten van KPN en PinkRoccade relatief eenvoudig met elkaar integreren via het KPN Gemnet. Met als resultaat dat alle applicaties van Urk begin 2015 in slechts één weekend konden worden overgezet naar de cloud, met minimale impact voor de medewerkers van de gemeente Urk.”

De impact van de cloud voor Urk

Groot voordeel van een cloudoplossing is dat gemeenten zelf niet meer continu hoeven te monitoren. “Het beheer is nu veel makkelijker”, aldus Meine Hofman. “We hoeven ons niet meer druk te maken over updates en patches. Dit gaat allemaal automatisch. Wel zo veilig. Een ander voorbeeld is thuiswerken. Dat komt binnen onze organisatie steeds vaker voor. Met één vinkje in de self service tool van KPN geven we iemand toegang tot bepaalde functionaliteiten, inclusief alle applicaties van PinkRoccade. Indien nodig kunnen we snel op- en afschalen en onze medewerkers zijn nu niet meer tijd- en plaatsgebonden voor hun werk. Ook qua compliancy, continuïteit en informatiebeveiliging hebben we flinke stappen gemaakt. De cloud zorgt voor een veel grotere beschikbaarheid en betrouwbaarheid dan wij in eigen huis konden faciliteren. Voor onze directie een belangrijke reden om voor deze vorm van dienstverlening te kiezen.”

Ook voor de inwoners van Urk biedt de stap naar de cloud voordeel, al is het minder zichtbaar. “Zij verwachten dat onze dienstverlening op een bepaald niveau is, met name qua veiligheid. Dat kunnen we door het werken in de cloud realiseren. We zijn wendbaarder en kunnen sneller inspelen op de behoeften van onze inwoners. Zo verbeteren wij onze service.”

In de wolken met partnership

Hoewel Urk in eerste instantie eigenlijk één partner beoogde voor de cloudoplossing, is het blij met de samenwerking met PinkRoccade én KPN. Die partners zijn ook weer blij met elkaar. “Voor ons is het belangrijk om focus en relevantie aan te kunnen brengen”, zo schetst Marsha Muller. “Wij leveren diensten over de volle breedte van de markt, maar wij zoeken daarbij ook naar partijen die specifieke kennis hebben van een bepaald domein of branche. Samen met PinkRoccade leveren we een totaaloplossing voor de gemeentemarkt.”

Die voordelen van het partnership ervaart ook Meine Hofman. “Met PinkRoccade en KPN hebben we kennis en kwaliteit in huis gehaald. Ze zitten bovenop innovaties, houden ook elkaar scherp en daardoor blijf je als gemeente vooroplopen. Wij zijn blij dat we zes jaar geleden in zee zijn gegaan met PinkRoccade en in een later stadium met KPN. We zouden ook niet meer anders kunnen en willen. Ik moet er niet aan denken om het als gemeente allemaal weer zelf te moeten bedenken en beheren.” Dirk Visser sluit zich graag aan bij aan de woorden van zijn collega: “We zijn erg enthousiast over hoe wij nu in de cloud werken. Dat laten we ook graag aan collega-gemeenten zien.”

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.