partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina KPN

KPN logo

Gericht aan de slag als je de wereld beter begrijpt

artikelen | 28 oktober 2015

De explosieve toename van data vraagt om een structuur: het kunnen scheiden van relevante en irrelevante informatie. Een geografisch informatiesysteem (GIS) is daarvoor een geschikt middel. “Een kaart creëert context van de wereld om ons heen en maakt het mogelijk in te zoomen op die ene plaats waarin je bent geïnteresseerd”, zeggen de bestuurders van Esri Nederland.

Jeroen van Winden, CTO Esri NEderland (l) en Mark Herbold, CEO Esri Nederland.

Wachtend op de fotograaf jongleert Mark Herbold, CEO van Esri Nederland, met een wereldbol. “We hebben de hele wereld in onze hand”, lacht hij naar zijn collega Jeroen van Winden (CTO). Hiermee geeft hij meteen de kern van het latere gesprek weer: “Met geo-software is de wereld beter te begrijpen”, stelt Herbold. “Zo kun je gericht werken aan veranderen.”

Esri is de grootste speler ter wereld op het gebied van geografische informatiesystemen. Vanuit het Nederlandse hoofdkantoor kijken Herbold en Van Winden uit over het centrum van Rotterdam. “Met geografische informatie is allerlei kennis te verkrijgen”, zegt Herbold, die als voorbeeld een project in de Rotterdamse haven noemt. “Daar liggen aanlegsteigers en boeien, zijn scheepsbewegingen en transportroutes. Waar alles ligt en hoe schepen zich bewegen, dat is informatie die met een geografisch informatiesysteem bijeen te brengen is en op een laagdrempelige manier te ontsluiten. Alle medewerkers kunnen eenvoudig bij de kennis, waardoor ze onderling efficiënter samenwerken. Daardoor werken medewerkers doelgerichter en ontstaat een enorme kostenbesparing.”

Explosie van informatie

In het digitale tijdperk is een verschuiving gaande van eigen data naar open en big data. “De hoeveelheid informatie die de komende tijd op ons afkomt, explodeert”, zegt Jeroen van Winden, al twintig jaar werkzaam bij Esri Nederland. “Alles staat met elkaar in verbinding. Om te begrijpen wat er gebeurt is het dus van wezenlijk belang om te kunnen verbinden. Nu er sensoren zijn en apparaten steeds vaker smart worden, kan dat wel, want ze hebben altijd een geografische locatie. Met een GIS verbind je locatie-informatie en creëer je context van de wereld om je heen. Je kunt dan ook specifiek inzoomen op die ene plaats of filteren op het element waarin je bent geïnteresseerd. Daardoor is relevante van irrelevante informatie te scheiden.”

Het effectief managen van assets bespaart een heleboel geld

Herbold vult aan: “We merken dat diverse overheden, zoals departementen en waterschappen, maar ook havens of Schiphol steeds meer op basis van beschikbare informatie hun bedrijfsvoering doen. Waar het eerder een lastig en langdurig proces was om deze informatie boven tafel te krijgen, is dat niet nu niet meer zo. Juist omdat de technologie ervoor zorgt dat data toegankelijk worden via de kaart. Letterlijk met één druk op de knop kan een lokale bestuurder bijvoorbeeld een actuele kaart van verkeersongevallen bekijken of achterhalen waar de meeste criminaliteit is.”

Een verantwoorde investering

Voor bestuurders die twijfelen over het consequentere gebruik van feitelijke informatie bij hun besluitvorming hebben de CEO en CTO van Esri een duidelijke boodschap: achterblijven is géén optie. “Bestuurders beheren vaak voor miljoenen of zelfs miljarden aan assets. Het effectief managen hiervan voorkomt niet alleen problemen, maar bespaart juist een heleboel geld. Dit besef is er wel degelijk in de meeste bestuurskamers. Als bijvoorbeeld een nutsbedrijf een beter op risico’s gebaseerd besluit neemt over het onderhoud van hun netwerk, scheelt dit al gauw tien tot twintig miljoen euro. Bovendien leidt dit tot minder netwerkuitval, wat onvrede bij klanten voorkomt. In zo’n geval heb je al snel een businesscase die een investering verantwoordt.”

Samenwerking

Esri biedt op het web GIS-functionaliteit aan als een service (SaaS), waarmee de gebruiker wordt ontzorgd. Voor het optimaal functioneren van dit platform is samenwerking met verschillende partijen noodzakelijk. “Op onze respectievelijke gebieden zijn wij belangrijke spelers. KPN biedt als service de infrastructuur die in Nederland wordt gehost, waarop wij ons platform aanbieden”, zegt Herbold. “Vervolgens bedienen we onze klanten met een geconfigureerde oplossing. Dat resulteert in samenwerkingen en er ontstaat één geheel. KPN en wij moeten er onderling voor zorgen dat de eindgebruiker van dit proces niets merkt. Vergelijk het met Facebook: de gebruiker denkt niet na over hoe de site werkt en wanneer onderhoud plaatsvindt. Facebook is er gewoon. Dat is een eis die de moderne gebruiker van toepassingen verlangt. Zo hebben grote organisaties ontdekt dat het veel goedkoper en effectiever is om een hoop ICT-oplossingen niet meer in eigen beheer te hebben. Esri en KPN bieden een betrouwbare omgeving om geografische informatie in de cloud op te slaan.”

Een belangrijke ontwikkeling voor de komende jaren is het gebruik van open data. Esri speelt graag een rol in het laagdrempelig maken van deze trend. “Met veel data kunnen gebruikers meteen aan de slag”, vertelt Van Winden. “Uiteindelijk willen we met alle informatie bedrijven, overheden en burgers slimmer maken. Zo kunnen ze beter begrijpen wat er in hun omgeving gebeurt en dus betere besluiten nemen.”

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.