partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina KPN

KPN logo

‘Hallo? Ik heb dorst. Geef me water!’

door: Jet van Eeghen

artikelen | 13 februari 2019

Je printer produceert draadloos documenten, je auto staat in online verbinding met de garage en je huis is realtime beveiligd tegen inbraak. Maar nu ook de bomen in je straat? Connected trees bestaan en laten het groenverzorgers weten als ze een extra plens water nodig hebben.

KPN

Beeld: Dreamstime

Met sensors kunnen gemeenten nieuw te planten én bestaande bomen nu realtime monitoren. Dat zorgt niet alleen voor gezondere bomen, maar geeft ook inzage in wie verantwoordelijk is wanneer bomen ziek worden of omwaaien. Zo krijgen gemeenten meer grip op de kosten voor vervanging. Cobra is een innovatief bedrijf dat advies geeft bij projecten met bomen en onderzoek doet naar de groene leefomgeving. Al meer dan tien jaar plaatsen zij sensors bij bomen die, op locatie, informatie geven over de gesteldheid hiervan. Joost Verhagen, directeur van Cobra, vertelt: “Met Cobra’s TreeTracker monitoren we een boom vanaf de kwekerij tot aan de definitieve standplaats. De TreeTracker is een sensor die op 90, 60 en 30 centimeter diepte metingen verricht. We zien daarmee of de boom het nog naar z’n zin heeft, of er voldoende vocht in de kluit zit en waar de boom zich bevindt.”

Wanneer een boom wordt aangekocht, plaatst de koper de sensor bij de boom. De kweker haalt de boom uit de grond en die staat vaak een aantal dagen in het depot te wachten totdat hij op de definitieve plek wordt geplaatst. “Tricky momenten! De kluit kan verdrogen en dat komt de levensduur van de boom niet ten goede. Ook in de nazorg tijdens de jaren na plaatsing gaat het vaak mis. De boom verdroogt, of verdrinkt juist door een teveel aan water. Met sensoren heeft de boombeheerder, vanaf zijn smartphone, altijd zicht op de toestand van de bomen. Ook kun je een aannemer helpen de boom op tijd water te geven.”

Internet of Things

Cobra zocht een manier om deze sensors op afstand uit te lezen en kwam zo bij KPN New Business terecht, dat is gespecialiseerd in Internet of Things-oplossingen. “We koppelen hardware met LoRa-connectiviteit aan de sensorstokken”, zegt Arie van Es, new business accountmana- ger Internet of Things bij KPN. LoRa is een draadloze technologie voor datacommunicatie met een laag energieverbruik. Het maakt connectiviteit over lange afstanden (Long-Range) mogelijk voor Internet of Things-apparatuur. “De hardware heeft een levensduur van 5 tot 7 jaar, afhankelijk van hoe vaak je data wilt uitwisselen. Daarnaast leveren we het netwerk met weinig bandbreedte, dat is afgestemd op dit soort oplossingen. Hiermee kunnen de sensors op afstand, via een dashboard, worden uitgelezen. Dan is in één oogopslag duidelijk welke boom extra aandacht nodig heeft.”

Een middelgrote gemeente plant rond de 800 nieuwe bomen op jaarbasis. Dat is een flinke investering. Mocht een deel van deze bomen binnen afzienbare tijd het loodje leggen, dan drukt de vervanging daarvan aanzienlijk op het groenbudget. Met hulp van de sensors kan het voortijdig uitvallen van bomen worden voorkomen. Ook is voor een verzekeraar duidelijk te maken wie verantwoordelijk was voor de boomschade.

Boomalarm

Afgelopen zomer is in Nijmegen een proef gestart met connected trees. “De gemeente volgt live hoe het met een selectie bomen gaat”, zegt Verhagen. “Er is bovendien een automatisch beregeningssysteem aan gekoppeld. Staat een boom te droog, dan wordt automatisch geregeld dat hij water krijgt.” Cobra is met nog meer innovaties bezig. Zo kunnen sensoren en slimme software live de boomveiligheid monitoren en bepalen wanneer bomen dreigen om te vallen. Ruim voordat gevaarlijke situaties ontstaan, sturen de sensoren een alarmpje naar de boombeheerder, zodat deze tijdig kan ingrijpen. Ook valideert Cobra met sensoren satellietbeelden om de temperatuur en vochtigheid van heel Nederland in kaart te brengen.

Verhagen ziet het zelfs wel gebeuren dat een gezichtsbepalende boom in een stad een eigen Twitteraccount krijgt. De eerste proeven daarmee lopen. “Op basis van metingen door de sensors, kun je tweets versturen als: ‘Ik ben deze week zoveel millimeter in omvang toegenomen, heb zoveel gram zuurstof geproduceerd en zoveel gram CO2 vastgelegd.’ Of: ‘Wat is het zonnig vandaag! Ik heb wel 150 liter water verdampt.’ Daarmee kun je het klimaat heel tastbaar maken en ook dat kan een groot voordeel zijn van het toepassen van onze sensors.”

Slim data koppelen

De connected tree is een van de vele puntoplossingen waar KPN aan bijdraagt. KPN helpt steden die slim met verschillende databronnen willen omgaan met de koppeling daarvan. Jean-Pierre Beunen, programmadirecteur Smart Cities bij KPN, geeft een voorbeeld. “Als bomen langs een kade worden gemonitord en het blijkt dat hun wortels vaak te nat staan, dan kan het zijn dat het grondwaterpeil te hoog is. Dat kan te veel druk geven op de kademuren, wat kan leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties. Ook kan het combineren van gegevens over wegopbrekingen, verkeerslichten en andere mogelijke veroorzakers van opstoppingen helpen bij het bevorderen van de verkeersdoorstroming. Door verschillende data aan elkaar te koppelen, zoals de staat van de bomen, kunnen we slimme oplossingen bedenken.”

KPN heeft een digitale infrastructuur voor diverse databronnen, de KPN Data Services Hub. Hierop kunnen verschillende dataproviders, zoals Cobra, Rijkswaterstaat, het CBS en gemeenten, data ontsluiten en delen. Het uitwisselen van die data is nog in het beginstadium, maar gaat een grote toekomst tegemoet.

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.