partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina KPN

KPN logo

Nederland en ICT: doorpakken of ingehaald worden..

artikelen | 4 juli 2017

De ICT-netwerken van de rijksoverheden kunnen efficiënter, eenvoudiger en veiliger. Alleen dan blijven ze voldoen aan de wensen en verwachtingen van burgers en bedrijven, stellen Hans Söhngen en Ronald Mels van KPN. Uit eigen ervaring weet KPN hoe ingewikkeld het maken van zo’n omslag is.

Hans Söhngen en Ronald Mels: “Overheidsorganisaties hebben allemaal op hun eigen manier netwerken ingericht en datasystemen werken onvoldoende samen. Hopelijk brengt het nieuwe kabinet daar verandering in en kunnen we samen een ambitieus Nederland vooruit brengen.”


KPN heeft een flinke reductie doorgevoerd qua aantal eigen netwerken. Dit vanuit de klantbehoefte, zoals de overheid de behoefte van de burger als vertrekpunt heeft. “Met de kennis die we hebben opgedaan willen we graag helpen. Overheden werken met ongeveer 450 verschillende netwerken, allemaal met een eigen opbouw en structuur”, zegt Hans Söhngen, Vice President Public Sector bij KPN. “Voor overheden is het steeds lastiger om aan te haken bij de snel veranderende ICT-mogelijkheden en toenemende eisen die burgers, bedrijven en eigen medewerkers aan de rijksoverheden stellen. Dan helpt zo’n grote versnippering van netwerken niet. Juist een vereenvoudigde, gedeelde ICT-infrastructuur is een voorwaarde voor het veilig samenbrengen en delen van informatie die
nodig is voor de dienstverlening waar burgers en bedrijven behoefte aan hebben.”


Een slim ingerichte en toekomstbestendige digitale infrastructuur is noodzakelijk in de transformatie naar digitaal meesterschap. Download hier de whitepaper ‘Digitaal Meesterschap’ van KPN.


Ronald Mels, Managing Director voor Rijkswaterstaat bij KPN, vult aan: “De maatschappij wil dat de overheid steeds meer datagedreven is. Een burger wil op zijn smartphone zien hoe het staat met de bouwvergunning voor het tuinhuisje of z’n belastingaangifte bekijken. De Omgevingswet komt er niet voor niets aan. Verwacht wordt dat de overheid aan de achterkant informatie uit verschillende bronnen organiseert en combineert. Dat lukt nu niet, omdat overheidsorganisaties allemaal op hun eigen manier netwerken hebben ingericht en datasystemen onvoldoende samenwerken. Hopelijk brengt het nieuwe kabinet daar verandering in en kunnen we samen een ambitieus Nederland vooruit brengen.”


Overheden werken met ongeveer 450 verschillende netwerken, allemaal met een eigen opbouw en structuur


Overheden besteden hun projecten los van elkaar aan op de beste prijs-kwaliteit. Tegelijkertijd wil men burgers en bedrij- ven optimale services bieden. Zit daar een spanningsveld?
Mels: “Aanbestedingen zijn wettelijk verplicht en dat verandert niet. Wel moeten overheden toewerken naar een gezamenlijke stip aan de horizon. Totdat dit punt helder is, blijven ambtenaren op hun afzonderlijke terrein hun optimum zoeken. Binnen hun kaders hebben ze dan waarschijnlijk de beste deal binnengehaald. Maar in de breedte hoeft dat niet zo te zijn, omdat er geen centrale richting of aansturing is. Als die er wel is, is het makkelijker om tussen departementen en overheden te schakelen. Dat levert efficiencywinst op.”

Uw boodschap is dat regie ontbreekt en er veel differenti- atie bestaat. Dat werkt fouten in de hand. Is de politiek zich hiervan bewust
Mels: “De politiek heeft lang te weinig interesse in ICT getoond. De huidige Tweede Kamer bezit onvoldoende ICT-kennis of -ervaring. Slechts enkele partijen hadden een ICT-paragraaf in hun verkiezingsprogramma. Waarom niet alle partijen? Een duidelijke visie over de inrichting van ICT ontbreekt. Wij hopen dat het nieuwe kabinet ICT hoog op de agenda plaatst. Anders is het opnieuw vier jaar wachten.”
Söhngen: “Op het onderwerp ICT is voor politici moeilijk succes te boeken. De kans op een uitglijder is des te groter. Dat komt door de complexiteit, maar ook door gebrek aan kennis. Daarom roept KPN op: Werk samen met marktpartijen. Stel je vragen en leer van elkaar.”

Wat is het risico van het huidige beleid?
Mels: “De overheid kan op dit moment niet garanderen dat de security, beschikbaarheid en data-uitwisseling bij alle 450 netwerken afdoende is geregeld. Maar als burger of bedrijf vertrouw je erop dat overheidssystemen veilig zijn en werken. Van sommige netwerken weet de overheid dat die echt veilig en stabiel zijn, van sommige niet. Vaak ontdekt de overheid pas wat de risico’s zijn als het al is misgegaan. Ter geruststelling voeg ik toe dat een ontdekt lek altijd direct door experts wordt aangepakt.”

KPN levert lokale overheden het Gemnet-netwerk en heeft kennis van een groot aantal overheidsnetwerken. Wat adviseert u overheden?
Söhngen: “Start kleinschalig. Bijvoorbeeld met twee overheden die op elkaar lijken, en probeer die te simplificeren en standaardiseren. We beseffen hoe ingewikkeld zo’n omslag is. Ook wij hebben eerst verschillende diensten met aparte netwerken naast elkaar opgezet en ze vervolgens geïntegreerd. In 2010 hadden we bijvoorbeeld nog geen 100.000 Internet TV-klanten. Dat zijn er inmiddels meer dan 2 miljoen. Om zo te kunnen groeien is intern veel veranderd.”


We willen onze bijdrage leveren aan de samenleving. Overheden proactief helpen hun ICT-processen te verbeteren.


“De samenwerking tussen afdelingen is geïntensiveerd en vereenvoudigd, en we zijn nog nadrukkelijker gaan kijken wat onze klanten willen. Van deze ervaring profiteren we bij het uitbouwen van onze ICT-dienstverlening. Met deze kennis kunnen we overheden helpen met hun ICT-aanpak, en met het aansluiten op de behoeften van de burgers en bedrijven vanuit een integraal en vraaggestuurd perspectief. Dan kom je al snel uit bij platformen, geleverd door markt- partijen en overheden samen. Platformen waarin security en privacy centraal staan, zijn meteen een veilige, centrale plaats voor dataopslag. Hoognodig, zeker met de toenemende dreiging van cybercrime.” Mels: “We willen onze bijdrage leveren aan de samenleving. Overheden proactief helpen hun ICT-processen te verbeteren.”

Wat levert deze nieuwe koers uiteindelijk op?
Mels: “Nederland heeft de ambitie om bij de top van Europa te horen. Optimalisering van netwerken geeft ons land een enorme boost. Ook op economisch gebied. Want hoe efficiënter de overheid, des te aantrekkelijker het investeringsklimaat. Dat begrijpt de overheid ook, hoor. Met de huidige ICT-infrastructuur is een begin gemaakt. Maar als we niet doorpakken, wordt Nederland aan alle kanten ingehaald.”


Een slim ingerichte en toekomstbestendige digitale infrastructuur is noodzakelijk in de transformatie naar digitaal meesterschap. Download hier de whitepaper ‘Digitaal Meesterschap’ van KPN.reacties: 1

tags: , ,

  • Seger de Laaf #

    6 juli 2017, 14:40

    what’s new?

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.