partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina KPN

KPN logo

Rotterdam: epicentrum van Innovatie

artikelen | 23 augustus 2016

Rotterdam is één van de meest innoverende steden van Nederland. Ook het concept achter smart cities is door de gemeente jaren geleden al enthousiast omarmd. Als het aan Rotterdam ligt, groeit het aantal innovatieve toepassingen die de stad n.g leefbaarder maken, de komende jaren gestaag door – met big data.

Frank Vieveen (l), Programmamanager Smart City bij de gemeente Rotterdam en Pim Stevens, Programmamanager Smart Cities bij KPN.

Eigenlijk kwam de gemeente Rotterdam er bij toeval achter. Pas toen de gemeente twee jaar geleden een award won voor haar innovatieve beleid, merkten de ambtenaren dat ze jarenlang onbewust hadden gebouwd aan een smart city. “In Rotterdam ontstonden al veel innovatieve oplossingen en toepassingen, maar die werden nooit gevat onder die term”, aldus Frank Vieveen, Programmamanager Smart City bij de gemeente Rotterdam. Inmiddels is Rotterdam – en de rest van de Rijnmond- regio – een treffend voorbeeld van een Slimme Stad.

Iedereen is welkom

Initiatieven die van Rotterdam een nog betere stad maken voor burgers en bedrijven, schieten als paddenstoelen uit de grond. Mooie voorbeelden zijn het innovatiecentrum CIC, het ondernemersnetwerk Blue City en het architectonische en innovatieve landmark Dutch Windwheel. Daarbij vervult de gemeente een centrale rol, zonder te dwingend aanwezig te zijn. “Wij bieden iedereen de ruimte om ideeën en projecten te ontwikkelen, waardoor innovatie in de stad toepasbaar is. Ik zie ons als een soort makelaar die allerlei partijen, zoals start-ups of grote bedrijven, bijeen brengt. Wij leggen hen niet op wat precies te doen. Door de verbindingen tussen die partijen te faciliteren, komen we samen tot mooie oplossingen.”

Pim Stevens, Programmamanager Smart Cities bij KPN, vult aan: “Rotterdam stelt alle partijen in staat aan smart-city-ontwikkelingen deel te nemen. De gemeente zegt niet: ‘die wel en die niet’. De visie van Rotterdam is sterk en onderscheidend: de gemeente kijkt goed welke innovatieve vraagstukken er spelen. Daardoor geeft Rotterdam echt een eigen invulling aan smart cities.”

Langetermijnvisie

Van Rotterdam een nog slimmere stad maken is een doorlopend proces. In de tweede stad van Nederland is smart city dan ook zeker geen hype. “Wij kijken ver vooruit”, zegt Vieveen. “Zeker vijf tot tien jaar. Partijen als TNO, de universiteiten en partijen uit het bedrijfsleven betrekken we hier nauw bij. We vinden het daarom ook belangrijk om een toekomstbestendige infrastructuur in te richten, die de basis vormt voor alle toepassingen. Ontwikkelingen volgen elkaar zó snel op en er zijn zoveel dingen die we nog niet weten. Daarom zeggen we als gemeente: we moeten flexibel kunnen zijn en onze langetermijnplanning kunnen aanpassen aan de ontwikkelingen. We vinden het belangrijk om innovaties te blijven omarmen en hier de hele regio bij te betrekken.”

Alleen door data te delen, ontstaat een integrale benadering van smart cities

Op dit moment is databeheer – net als in andere smart cities – een belangrijk aandachtspunt. Vieveen: “Daar willen we nog actiever mee aan de slag. Er is veel data beschikbaar, van ons en ook van externe partijen. We werken aan een – zo noem ik het – marktplein, waarop geïnteresseerden met die data aan de slag kunnen. KPN is hierin één van onze partners. Maar we gaan geen exclusiviteit van die data aanbieden. Iedereen die de data gebruikt om vervolgens een slimme toepassing te ontwikkelen, is van harte welkom. Alleen door data te delen, ontstaat een integrale benadering van smart cities.”

KPN juicht de instelling van de gemeenten Rotterdam toe en draagt graag zijn steentje bij.
Zo beschikt KPN over veel kennis en een groot netwerk van partijen (zoals start-ups en developers). Stevens: “Daarnaast kan KPN met LoRa, het 3G- en 4G-netwerk en het vaste netwerk een betrouwbare infrastructuur, dataopslag en -services leveren. Met onze dienstverlening en die van partners kunnen we alle puzzelstukjes ineen laten vallen en zo een ecosysteem laten ontstaan. Dat wordt ingezet om de belangrijke thema’s in Rotterdam aan te pakken, zoals economische activiteit, werk en leefbaarheid. Uiteindelijk ontstaan zo toepassingen op het gebied van bijvoorbeeld water, afval en licht. Innovatie vergt een investering, want het begrip staat niet per definitie gelijk aan geld verdienen. Het is eerst proberen en doen, waarna hopelijk een concept ontstaat dat we aan klanten kunnen aanbieden. Dat klink een beetje filantropisch en dat is het misschien ook een beetje.”

Veranderklimaat binnen organisaties

Uit big data-inzichten ontstaan toepassingen die het leven veraangenamen. Het implementeren van die toepassingen in beleid vergt een andere mindset van het ambtenarenapparaat. Binnen de lokale overheid in Rotterdam is de belangstelling voor de vele smart city-toepassingen buitengewoon groot. “De techniek is het probleem niet”, aldus Vieveen. “Meer draait het om het veranderklimaat dat binnen een organisatie aanwezig is. Mensen die jarenlang op een bepaalde manier hun werk uitvoeren, willen dat vaak zo blijven doen. Maar inmiddels zijn er zoveel data beschikbaar, waaruit kan blijken dat net iets anders is gevraagd. Daar moet je dan wel voor open durven staan.”

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.