partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina KPN

KPN logo

Samen werken aan de slimme stad

artikelen | 24 november 2015

Mensen voegen waarde toe aan Smart City-oplossingen. Zonder hun input maakt de technologie het leven in de stad niet beter. Wie zijn de belangrijkste partijen en hoe werken ze het beste samen aan initiatieven?

Wil een Smart City-toepassing écht succesvol zijn, dan moet deze breed gedragen worden door de belangrijkste spelers in de stad: de lokale overheid, het bedrijfsleven, wetenschap en onderwijs en natuurlijk de burger zelf. Want een initiatief dat van onderaf komt, heeft uiteindelijk vele malen meer potentie dan een idee dat van bovenaf wordt ‘opgelegd’.

Maar wie doet wat?

De lokale overheid is de aangewezen partij om initiatieven te orkestreren. Het belangrijkste dat zij doet, is partijen bij elkaar brengen en te bewaken dat toepassingen aansluiten op het algemeen nut. Het bedrijfsleven participeert actief door data, geld of andere middelen beschikbaar te stellen. Uiteindelijk hebben bedrijven een commercieel belang bij Smart Cities. Wetenschap en het onderwijsveld bieden deelnemers de laatste wetenschappelijke inzichten en vertalen deze naar de praktijk. Het onderwijs biedt experimenteerruimte. De burger is een belangrijke schakel bij Smart City-toepassingen. De moderne ‘disruptieve burger’ wil in toenemende mate zelf zijn eigen omgeving vormgeven. Nieuwe platforms, apps en social media, geven hem de mogelijkheid (in)direct invloed uit te oefenen op de kwaliteit van leven in zijn stad. Hij is dan ook steeds meer bereid te participeren in projecten die hieraan bijdragen.

Hoe werken ze effectief samen?

De value case leent zich zeer goed voor complexe maatschappelijke projecten met meerdere betrokken partijen. Het is bij uitstek geschikt om samenwerking vorm te geven en te structureren. Door samen een value case te ontwikkelen, krijgen partijen inzicht in het maatschappelijk effect van hun initiatief. Samen zorgen ze dat dit voor alle stakeholders voordeel oplevert.

Dynamisch proces

De ontwikkeling van een value case is een dynamisch proces. De betrokkenen moeten hun kaarten op tafel durven leggen, zich in elkaar leren verplaatsen en tegelijkertijd flexibel genoeg blijven om hun plannen te kunnen wijzigen. Maar het belangrijkste is dat er voldoende draagvlak bestaat onder alle betrokken partijen om met enthousiasme een succesvolle value case te realiseren die mogelijk ook zijn toepassing krijgt op andere plaatsen.

Gemeente voorop

In de praktijk lijkt een keuze voor de gemeente als aanjager de meest natuurlijke. Een gemeente kent het algemeen belang en voelt zich bij uitstek thuis in een verbindende functie. Wel is belangrijk dat een gemeente afstand bewaart en durft taken aan andere partijen over te laten. Want Smart City-projecten vallen of staan bij voldoende commitment van alle partijen.

Wilt u meer weten over Smart Cities, lees dan onze whitepaper.

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.