partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina KPN

KPN logo

Smart Cities in de praktijk

artikelen | 5 januari 2016

Wat is er nodig om een Smart Cities-initiatief tot een succes te maken? Wat zijn belangrijke aandachtspunten bij de implementatie? In dit artikel kijken we naar de praktische kant van de slimme stad.

Bevorder betrokkenheid

Smart City-projecten vallen of staan bij voldoende betrokkenheid van alle partijen. Voldoende inzet van de benodigde tijd en middelen is alleen mogelijk wanneer alle actoren beseffen dat ze elkaar nodig hebben. Voelt slechts 1 stakeholder zich verantwoordelijk? Dan is het resultaat altijd minder dan wanneer iedereen zich evenveel inzet.

Zorg voor een regisseur

In een model van gelijkwaardige verantwoordelijkheid en inzet bestaat het risico dat uiteindelijk niemand zich verantwoordelijk voelt voor het eindresultaat. Er moet dus 1 partij zijn, die de rol van aanjager en regisseur oppakt. In de praktijk lijkt een keuze voor de gemeente als aanjager de meest natuurlijke.

Ga uit van het probleem

De vraag welk probleem een Smart City-project moet oplossen, is een goed vertrekpunt voor de verdere aanpak. Stel daarnaast de wensen van de gebruikers centraal. Dat houdt partijen bij de les en zorgt voor een maatschappelijk relevante en effectieve uitkomst.

Ontwikkel een langetermijnvisie

Een lokale overheid is niet van de ene op andere dag ‘smart’. Die transformatie vraagt om langdurig, consistent beleid van gemeentebesturen die hiermee aan de slag willen gaan. Dat begint met een gedegen gezamenlijke visie die langer meegaat dan 1 raadsperiode.

Zorg dat projecten schaalbaar zijn

De mogelijkheid om projecten snel en zonder veel extra inzet van mensen en middelen naar een grotere schaal te tillen is essentieel voor duurzaam succes. Kan het netwerk van 10 intelligente lantaarnpalen zonder veel moeite worden opgeschaald naar 100 of kan het netwerk dit niet aan? Zowel fysiek als virtueel moet de infrastructuur berekend zijn op een eventuele schaalvergroting. Dat vraagt om planning, duidelijke standaarden en duurzame infrastructuur.

Gebruik toekomstvaste standaarden

Smart Cities staan nog in de kinderschoenen. In de toekomst zullen we nog veel meer functionaliteiten en toepassingen ontdekken. Dat vraagt om zorgvuldige planning en vooral een goede oriëntatie op toekomstbestendige standaarden.

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.