partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina KPN

KPN logo

Technologie van de slimme stad

artikelen | 16 december 2015

Smart Cities worden mogelijk gemaakt door 4 innovatieve technologieën: connectiviteit, data, sensortechnologie en het Internet of Things (IoT). Wat houden deze technologieën in en welke rol kan KPN spelen bij de toepassing?

1. Connectiviteit: alles en iedereen verbonden

In steeds meer steden is sprake van meerdere openbare en verdichtende netwerken. Ook wordt volop geïnvesteerd in verbinding via glasvezel- of kopernetwerken. De laatste innovatie is het LoRa-netwerk. Hiermee maken apparaten op lange afstand verbinding met het internet. Dit soort connectiviteit wordt steeds sneller en goedkoper waardoor efficiënte dataoverdracht voor iedereen binnen handbereik komt.

2. Slim omgaan met data: dataopslag en analyse

De explosief toegenomen connectiviteit betekent dat mensen, machines en objecten steeds meer data genereren en gebruiken. Door data voor alle betrokkenen openbaar te maken en deze op slimme wijze te combineren en te ontsluiten, komen slimme toepassingen binnen handbereik. Data zijn dus de grondstoffen van slimme steden. Binnen een Smart City worden dataopslag en -analyse belangrijke taken. Want juist daardoor worden data slim. In ons Tier IV Datacenter in Eindhoven slaan we data lokaal, veilig en volgens de hoogste internationale standaarden op.

3. Sensortechnologie: oren en ogen van de slimme stad

Sensoren vormen de oren en ogen in Smart Cities. Moderne sensortechnologie is in staat van alles te registreren. Van geluid, temperatuur en luchtsamenstelling tot de aanwezigheid van mensen. De laatste jaren is daar de mogelijkheid van softwarematige interpretatie bij gekomen. Denk hierbij aan een gezichtsuitdrukking die door een camera wordt geregistreerd: de houding en het stemvolume van voorbijgangers worden ‘gelezen’ om te beoordelen of er bijvoorbeeld sprake is van agressie. Bovendien worden sensoren steeds goedkoper. Daardoor wordt het toepassen van sensortechnologie steeds aantrekkelijker.

4. Internet of Things

Internet of Things (IoT) is de combinatie van connectiviteit, datamanagement en een smart device. Naar verwachting zijn er in 2020 meer dan 25 miljard ‘dingen’ verbonden met het internet. IoT wordt al met succes toegepast in zelfrijdende auto’s en systemen die de gezondheid van senioren monitoren. Die versturen automatisch een alarmsignaal als ze langere tijd geen beweging registreren in de kamer van de oudere.
Deze 4 technologieën leggen gecombineerd de basis onder de stad van de toekomst. KPN kan op verschillende manieren ondersteuning bieden bij de implementatie. Lees er in onze whitepaper Smart Cities meer over.

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.