partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina KPN

KPN logo

‘Veilige verkiezingen vanuit de cloud’

artikelen | 5 oktober 2016

Uitslagen en opkomstpercentages van de komende verkiezingen: die data moeten altíjd goed beveiligd zijn. Ook bij de komende verkiezingen. Kan een goede beveiliging ook in de cloud? Specialist PROCURA ontwikkelde een cloud-oplossing waarmee ruim 300 gemeenten vlekkeloze verkiezingen kunnen organiseren. 
KPN verzorgt voor PROCURA de cloud-omgeving.

KPN Procura

Van stempassen, stemhokjes, formulieren en drukwerk tot software. PROCURA levert aan meer dan 300 Nederlandse gemeenten alles voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Verantwoordelijk werk waarbij veiligheid essentieel is. Met een bijzondere cloud-oplossing biedt het bedrijf zijn verkiezingssoftware nu veilig en betrouwbaar aan. “We willen klaar zijn voor de toekomst”, Arnoud Korten is manager Implementatie en Consultancy bij PROCURA. Hij legt uit waarom het bedrijf een groot deel van zijn eigen ICT onderbrengt in de cloud, en waarom het bedrijf ook het nieuwe softwarepakket ‘PROCURA verkiezingen’ in de cloud aanbiedt: “Klanten verwachten bovendien de flexibiliteit en efficiëntie die software uit de cloud mogelijk maakt. We willen klaar zijn voor de toekomst. Steeds meer applicaties waar wij gebruik van maken, gaan over naar de cloud. Om daar goed mee te kunnen blijven werken, moeten we zelf ook die overgang maken.”

Gevoelige informatie


Voor Korten en PROCURA is veiligheid een nog belangrijker argument. “Zowel gemeenten als PROCURA willen de beveiliging van gegevens goed verzorgen. PROCURA verkiezingen is een zeer uitgebreide projectplanningstool. Je legt erin vast wie welke stemlokalen bemant, wat de vergoedingen zijn, welke materialen er nodig zijn, maar ook wat de uitslag en opkomst is. Al met al bevat de software behoorlijk wat gevoelige informatie. Het is informatie die je koste wat kost uit de verkeerde handen wil houden.” Daar hoort dan ook het hoogste beveiligingsniveau bij. Gemeentelijke dienstverlening moet voldoen aan de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG). “Die vereist dat we de informatiebeveiliging tot in de puntjes regelen. Maar ook beschikbaarheid is voor ons belangrijk. Het is natuurlijk essentieel dat de software beschikbaar is tijdens de verkiezingen. Dan móet het gewoon werken.”

Veiligheid verzekerd

KPN verzorgt voor PROCURA de cloud-omgeving. Met PROCURA kwam het bedrijf met een bijzondere oplossing om gemeenten veilig en snel toegang te bieden tot het verkiezingspakket van PROCURA. Door PROCURA verkiezingen vanuit CloudNL, de cloud-omgeving van KPN, op het Gemnet-netwerk aan te bieden, denkt PROCURA dat maximale veiligheid én beschikbaarheid gegarandeerd is. Alleen gemeenten en overheden zijn namelijk aangesloten op het Gemnet-netwerk dat bovendien volledig door KPN beheerd wordt.

KPN garandeert PROCURA een beschikbaarheid van 99,9% voor data. Korten is overtuigd van de veiligheid van de oplossing. “Omdat KPN het Gemnet-netwerk volledig beheert en het een privaat, strak gereguleerd netwerk betreft, is de beveiliging optimaal. Met KPN hebben we bovendien goede afspraken over de beschikbaarheid gemaakt. Vooral tijdens de verkiezingsperiode. Zij zijn ervan doordrongen dat er vooral op de verkiezingsavond niets aan het toeval mag worden overgelaten. Daar doen ze dan ook hun uiterste best voor. Ik heb dan ook goede hoop dat de verkiezingen voor ons en onze klanten vlekkeloos verlopen.”

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.