partnermenu

zoeken binnen de website

Europa’s ambitie: van digitale identiteit naar digitale wallet-ID

door: Pieter van den Brand, 15 november 2022

door: Pieter van den Brand

Lorena Boix Alonso, directeur Digitale Samenleving, Vertrouwen en Cyberbeveiliging van de Europese Commissie, schetste de eID ambities van Europa. De turbo gaat erop. Over twee jaar moet het eerste prototype van de ‘European Digital Identity Wallet’ live gaan en starten grootschalige pilots.

lees meer

Europese EID nog omgeven met risico’s; hou het simpel

door: Pieter van den Brand, 15 november 2022

door: Pieter van den Brand

Nodeloos ingewikkeld en overambitieus, zo betitelt Jaap-Henk Hoepman de voorstellen van de Europese Commissie. De geplande infrastructuur van een Europese EID, nationale EID-stelsels, verstrekkers van de juridische identiteit en de attributen en de systemen van dienstaanbieders maakt alles enorm complex, en dat gaat ten koste van kwaliteit.

lees meer

Debat: grote ambities en kritische zorgen

door: Pieter van den Brand, 15 november 2022

door: Pieter van den Brand

Tijdens het aansluitende debat tussen Lorena Boix Alonso, Jaap-Henk Hoepman en innovatiemanager André de Kok van het ministerie van BZK wordt duidelijk dat de zorgen van Hoepman niet worden gedeeld. Volgens Boix Alonso valt de complexiteit van het beoogde EID-stelsel wel mee. De Kok noemt privacy en veiligheid een grote uitdaging.

lees meer

Herziene eIDAS: grote impact op uitvoeringsorganisaties

door: Pieter van den Brand, 15 november 2022

door: Pieter van den Brand

Uitvoeringsorganisaties moeten aan de bak, stelt Michiel van der Veen, directeur Innovatie en Ontwikkeling bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens. Zij krijgen naast de rol van verstrekker van persoonsgegevens ook de taak om de betrouwbaarheid van data te verifiëren, die uit de wallet komen.

lees meer

EDI-stelsel NL: Nederland bijt het spits af in Europa

door: Pieter van den Brand, 15 november 2022

door: Pieter van den Brand

Met de voorbeeldversie van de eerste publieke open source wallet-ID, die het kabinet eind 2023 werkend wil hebben, kan Nederland de standaard in Europa zetten, zegt Wouter Welling, coördinator Digitale Identiteitsbeleid bij het ministerie van BZK en kwartiermaker voor het programma EDI-stelsel NL

lees meer

Self Sovereign Identity in de praktijk: Zorgeloos Vastgoed

door: Heleen Hupkens, 15 november 2022

door: Heleen Hupkens

Een consortium van SAP, ICTU en DEI werken mee aan een Proof of Concept die gebruik maakt van Self Sovereign Identity (SSI) om een vereenvoudigd proces in te richten voor transacties van onroerend goed tussen individuen. Ronald Lanjouw van SAP en Steven Gort van ICTU geven een inkijkje in het project ‘Zorgeloos Vastgoed’.

lees meer

Publieke waarden beschermen met publieke technologie

door: Peter Olsthoorn, 15 november 2022

door: Peter Olsthoorn

Gesloten ontwerp leidt tot gesloten technologie die transparant en vaak weinig dienstbaar is aan het publiek. Het alternatief is de bouw van publieke technologie vanuit een open ontwerp. Marit Hoefsloot en Max Kortlander van Waag maken duidelijk wat ze beogen met publieke waarden en hoe die in het ontwerpproces van technologie meegenomen kunnen worden.

lees meer

Digitale identiteit in het bedrijfsleven en de lessen voor de overheid

door: Diederik Toet, 15 november 2022

door: Diederik Toet

Waarom kun je met Apple Pay betalen en niet met DigiD? Het bedrijfsleven is verder met praktische toepassingen van digitale identiteit dan de publieke sector. Welke lessen kan de overheid trekken? Hiten Khambhadia van Tata Consultancy Services (TCS) deelde zijn inzichten en enkele use cases uit het bedrijfsleven.

lees meer

Is decentralisatie van identiteit een valkuil?

door: Pieter van den Brand, 15 november 2022

door: Pieter van den Brand

Burgers krijgen de volledige controle over de data in hun wallet-ID, zegt de EC. Er zit een addertje onder het gras, stelt Ilyaz Nasrullah, consultant digitale strategie en columnist. Identiteitsgegevens uit de wallet-ID koppelen mogen niet zomaar gekoppeld worden aan data van een derde partij, ‘tenzij de gebruiker daar uitdrukkelijk om heeft gevraagd’. Helaas is de mens gemakzuchtig.

lees meer

Europese Digitale Identiteit: Atta de Tolk vat de dag samen

14 november 2022

De eventdag wordt afgesloten door ‘Spoken Word Artist’ Atta de Tolk. Na een dag intensief luisteren vatte hij de presentaties en debatten samen in een gedicht met ‘hiphop elementen’. “Vertrouwen is goed, zeker weten is beter en perfect is gepaste waakzaamheid. Stap niet oliedom in de oligarchie van de functionaliteit.”

lees meer