
zoeken binnen de website
partnerartikelen
-
Europa’s ambitie: van digitale identiteit naar digitale wallet-ID
door: Pieter van den Brand
-
Europese EID nog omgeven met risico’s; hou het simpel
door: Pieter van den Brand
Nodeloos ingewikkeld en overambitieus, zo betitelt Jaap-Henk Hoepman de voorstellen van de Europese Commissie. De geplande infrastructuur van een Europese EID, nationale EID-stelsels, verstrekkers van de juridische identiteit en de attributen en de systemen van dienstaanbieders maakt alles enorm complex, en dat gaat ten koste van kwaliteit.
-
Debat: grote ambities en kritische zorgen
door: Pieter van den Brand
Tijdens het aansluitende debat tussen Lorena Boix Alonso, Jaap-Henk Hoepman en innovatiemanager André de Kok van het ministerie van BZK wordt duidelijk dat de zorgen van Hoepman niet worden gedeeld. Volgens Boix Alonso valt de complexiteit van het beoogde EID-stelsel wel mee. De Kok noemt privacy en veiligheid een grote uitdaging.
-
Herziene eIDAS: grote impact op uitvoeringsorganisaties
door: Pieter van den Brand
-
EDI-stelsel NL: Nederland bijt het spits af in Europa
door: Pieter van den Brand
-
Self Sovereign Identity in de praktijk: Zorgeloos Vastgoed
door: Heleen Hupkens
Een consortium van SAP, ICTU en DEI werken mee aan een Proof of Concept die gebruik maakt van Self Sovereign Identity (SSI) om een vereenvoudigd proces in te richten voor transacties van onroerend goed tussen individuen. Ronald Lanjouw van SAP en Steven Gort van ICTU geven een inkijkje in het project ‘Zorgeloos Vastgoed’.
-
Publieke waarden beschermen met publieke technologie
door: Peter Olsthoorn
Gesloten ontwerp leidt tot gesloten technologie die transparant en vaak weinig dienstbaar is aan het publiek. Het alternatief is de bouw van publieke technologie vanuit een open ontwerp. Marit Hoefsloot en Max Kortlander van Waag maken duidelijk wat ze beogen met publieke waarden en hoe die in het ontwerpproces van technologie meegenomen kunnen worden.
-
Digitale identiteit in het bedrijfsleven en de lessen voor de overheid
door: Diederik Toet
Waarom kun je met Apple Pay betalen en niet met DigiD? Het bedrijfsleven is verder met praktische toepassingen van digitale identiteit dan de publieke sector. Welke lessen kan de overheid trekken? Hiten Khambhadia van Tata Consultancy Services (TCS) deelde zijn inzichten en enkele use cases uit het bedrijfsleven.
-
Is decentralisatie van identiteit een valkuil?
door: Pieter van den Brand
Burgers krijgen de volledige controle over de data in hun wallet-ID, zegt de EC. Er zit een addertje onder het gras, stelt Ilyaz Nasrullah, consultant digitale strategie en columnist. Identiteitsgegevens uit de wallet-ID koppelen mogen niet zomaar gekoppeld worden aan data van een derde partij, ‘tenzij de gebruiker daar uitdrukkelijk om heeft gevraagd’. Helaas is de mens gemakzuchtig.
-
Europese Digitale Identiteit: Atta de Tolk vat de dag samen
De eventdag wordt afgesloten door ‘Spoken Word Artist’ Atta de Tolk. Na een dag intensief luisteren vatte hij de presentaties en debatten samen in een gedicht met ‘hiphop elementen’. “Vertrouwen is goed, zeker weten is beter en perfect is gepaste waakzaamheid. Stap niet oliedom in de oligarchie van de functionaliteit.”