partnermenu

zoeken binnen de website

Data-economie: de waarde moet nog blijken

door: Arnoud van Gemeren en Peter Olsthoorn, 29 mei 2022

door: Arnoud van Gemeren en Peter Olsthoorn

We veronderstellen vaak dat de data-economie waarde oplevert. Het is nog niet zo eenvoudig die waarde te kwantificeren, zo blijkt tijdens de gesprekstafel over data-economie en innovatie. Landelijk en Europees worden stevige bedragen genoemd, maar harde criteria ontbreken. Bovendien is waarde niet alleen gebaseerd op geld, ook de toegevoegde waarde voor de samenleving moeten we meenemen.

lees meer

Nederland anticipeert onvoldoende op wat er uit Europa op ons afkomt

door: Pieter van den Brand, 29 mei 2022

door: Pieter van den Brand

Nederland anticipeert onvoldoende op wat er uit Europa op ons afkomt en hoe we regels uit Brussel in ons land toepasbaar kunnen maken. Ook profiteren we onvoldoende van de Europese onderzoeksprogramma’s en missen we de kansen op duurzame economische innovatie. Aan de gesprekstafel over de relatie Europa-Nederland klonken weinig positieve geluiden over de wijze waarop Nederland acteert op IT-gebied.

lees meer

Moratorium op hyperscalers belemmert de groei van de sector

door: Pieter van den Brand, 29 mei 2022

door: Pieter van den Brand

De rijksoverheid moet een meer ondernemende opstelling laten zien in het aanjagen van de data-economie. Het recente moratorium op hyperscalers belemmert de groei van de sector en is ook niet nodig. In datacenterprojecten wordt zorgvuldig de regelgeving gevolgd met alle aandacht voor de impact op de omgeving, stelt Richard Middel van Groningen Seaports.

lees meer

Nederlandse 'dataspaces en cloud-infrastructuur

door: Pieter van den Brand, 29 mei 2022

door: Pieter van den Brand

Om digitale soevereiniteit te bewerkstelligen moeten Europa en ook Nederland eigen ‘data spaces’ en een eigen cloud-infrastructuur optuigen, stelt de Tilburgse hoogleraar Lokke Moerel. Niet tech-protectionisme moet de drijfveer zijn; de oplossing ligt in open data, open infrastructuur en open source software, de aloude gedachte achter het open en gedecentraliseerde internet 1.0.

lees meer

Het belang van vrij dataverkeer en interoperabiliteit in de EU

door: Pieter van den Brand, 28 mei 2022

door: Pieter van den Brand

Er ís geen interne digitale Europese markt, stelt Siim Sikkut. Om in een ander EU-land te kunnen werken, moet een burger papieren documenten meenemen, die in het betreffende land opnieuw moet worden ingeklopt. Digitalisering zal deze barrière voor economische groei wegnemen. In Estland stond hij als CIO aan de wieg van de radicale omslag naar een volledig digitale dienstverlening (e-Estonia).

lees meer

Nederland als digitaal knooppunt te versterken

door: Pieter van den Brand, 28 mei 2022

door: Pieter van den Brand

Het ministerie van Economische Zaken & Klimaat staat aan de lat voor twee majeure opgaven: de energietransitie en de digitaleringsstrategie. Een goed werkende data-economie is niet alleen van belang voor ons land, maar ook voor de interne Europese markt. Michiel Boots is directeur-generaal Economie en Digitalisering i.o. bij EZK

lees meer