partnermenu

zoeken binnen de website

Congres Security & Overheid 2022

door: Pieter van den Brand | 20 juni 2022

De insteek op het Congres Security & Overheid 2022 was cybersecurity-professionals bij de overheid nieuwe kennis en inzichten op te laten doen om de digitale weerbaarheid te verbeteren en veiligheidsrisico’s te mitigeren, aangereikt vanuit zowel het landelijke beleid als de uitvoeringspraktijk, gelardeerd met inhoudelijke sessies van cybersecurity-bedrijven.

Beeld: Joris Telders

De voortschrijdende digitalisering brengt voor de overheid alleen maar meer en grotere veiligheidsrisico’s met zich mee. Geen werkproces draait bijna meer zonder ICT. Hoe meer software er wordt ingezet voor de sturing van infrastructuur en bedrijfsvoering en hoe meer apparaten met servers en netwerken zijn verbonden (denk aan het thuiswerken sinds de coronapandemie), des te groter de kwetsbaarheid. De vraag is niet of een organisatie wordt gehackt maar wanneer en hoe weerbaar ze is tegen cybercriminelen, hacktivisten en statelijke actoren. De stand van de digitale veiligheid van de publieke sector blijft vooralsnog verontrustend, blijkt uit tal van onderzoeken. Bij kritische processen is het basis-ICT-beveiligingsniveau regelmatig onvoldoende op orde en zijn organisaties niet in staat basale dreigingen te detecteren dan wel te pareren.

Er moet nog veel gebeuren bij de samenwerking en informatie-uitwisseling tussen overheden, en de ervaringen bij incidenten leren dat elke seconde telt.

Lees hier de samenvattingen van de verschillende keynotes en debatten

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.