partnermenu

zoeken binnen de website

Digitale identiteit in het bedrijfsleven en de lessen voor de overheid

door: Diederik Toet | 15 november 2022

Waarom kun je met Apple Pay betalen en niet met DigiD? Het bedrijfsleven is verder met praktische toepassingen van digitale identiteit dan de publieke sector. Welke lessen kan de overheid trekken? Hiten Khambhadia van Tata Consultancy Services (TCS) deelde zijn inzichten en enkele use cases uit het bedrijfsleven.

Hiten Khambhadia van TCS: “Digitale identiteit is een voorwaarde voor de ontwikkeling van de digitale economie.” | Beeld: Joris Telders, JTDproducties

Khambhadia is Head of Technology BFSI Europe (banking, financial services & investment) bij TCS, een grote IT-dienstverlener die al dertig jaar Nederlandse klantorganisaties ondersteunt bij technologische vraagstukken. Hij loopt al jaren mee in deze sector en weet wat er speelt op het gebied van digitale identiteit. Op het iBestuur-event hostte hij een rondetafelgesprek waaraan ongeveer twintig mensen deelnamen.

Tijdens de sessie staat Khambhadia kort stil bij de achtergrond van het thema digitale identiteit, bespreekt de noodzaak en voordelen van e-wallets en noemt voorbeelden uit het bedrijfsleven en van overheden in andere landen. In de Nederlandse publieke sector mag het onderwerp weliswaar nieuw klinken, in het bedrijfsleven en elders ter wereld bestaan al veel gevalideerde toepassingen.

Aanjagers

De toepassingen voor beheer en uitwisseling van digitale identiteitsgegevens hebben de laatste jaren een vlucht genomen, vertelt Khambhadia. Belangrijke aanjagers zijn het toenemend risico op identiteitsfraude, het toenemend aantal onlinetransacties door de coronapandemie, de toenemende behoefte aan slimme onboarding door het groeiende aantal jobhoppers en de opkomst van de gig- en platformeconomie. Dit zijn situaties waarin mensen eenvoudig en veilig relevante persoonsgegevens digitaal willen delen.

Een goede toepassing kenmerkt zich door goede governance op data en technologie.

Het zijn vooral grote technologiebedrijven zoals Apple, Facebook en Google, die met oplossingen voor digitale identiteit kwamen. Ook diverse bankconsortia gingen ermee aan de slag, resulterend in producten zoals het Nederlandse iDIN, het Scandinavische BankID en het Canadese Verified.me. Er waren ook andersoortige organisaties die aan een oplossing werkten, zoals het Belgische Itsme en het Nederlandse samenwerkingsverband achter eHerkenning. Khambhadia noemt daarnaast Aadhaar, de e-wallet van de Indiase overheid, als voorbeeld van een succesvol ontwikkelde wallet in de publieke sector. Door deze wallet kon de Indiase telecomaanbieder Reliance Jio in amper zes maanden zo’n honderd miljoen nieuwe klanten verwerken, vertelt hij.

Governance

Digitale identiteit is een voorwaarde voor de ontwikkeling van de digitale economie, zegt Khambhadia. Mits goed toegepast, biedt het een waardevolle toevoeging aan de maatschappij. Een goede toepassing kenmerkt zich door goede governance op data en technologie, duidelijk privacybeleid en interoperabiliteit. De burger heeft de regie over de persoonsgegevens en documenten en bepaalt op basis van voorkeuren met welke aanbieder welke gegevens worden gedeeld.

Het is de plicht van de overheid om de digitale identiteit van haar burgers goed te regelen en ervoor te zorgen dat iedereen de oplossing vertrouwt, besluit Khambhadia. Het gaat daarbij om de juiste mix van zaken als consent, authenticatie, gebruikersvoorkeuren en credentials. Is dit niet het geval, dan zal dit de ontwikkeling van de digitale economie belemmeren.

iBestuur Event ‘Europese Digitale Identiteit

Op 10 november 2022 organiseerde iBestuur, in samenwerking met het ministerie van BZK, de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) en marktpartijen, een event over de voorstellen van de Europese Commissie voor een Europese digitale identiteit voor elke EU-burger. TCS verzorgde tijdens een van de break-out sessies een ronde tafelgesprek over de lessen die geleerd kunnen worden uit het bedrijfsleven.

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.