partnermenu

zoeken binnen de website

Moratorium op hyperscalers belemmert de groei van de sector

door: Pieter van den Brand | 29 mei 2022

De rijksoverheid moet een meer ondernemende opstelling laten zien in het aanjagen van de data-economie. Het recente moratorium op hyperscalers belemmert de groei van de sector en is ook niet nodig. In datacenterprojecten wordt zorgvuldig de regelgeving gevolgd met alle aandacht voor de impact op de omgeving, stelt Richard Middel van Groningen Seaports.

Richard Middel, manager Strategic Business Development bij Groningen Seaports | Beeld: Joris Telders

De regio Eemshaven in Groningen ontpopt zich als een substantieel aanbieder van duurzame energie, in totaal goed voor zo’n 800 megawatt aan elektriciteitsopwekking. De Eemshaven is Europa’s tweede haven op het gebied van offshore windenergie. Daarmee is de regio niet alleen een goede thuishaven voor de industrie maar ook voor hyperscale datacenters. Google zit er al sinds 2014 en heeft daar tot nu toe 1,5 miljard euro in opslagcapaciteit geïnvesteerd.

Overheid moet draagvlak creëren

In het havengebied is 600 hectare beschikbaar als potentiële locatie voor nieuwe datacenters. Middel constateert dat de Haagse politiek onder maatschappelijke druk echter terughoudend is geworden, wat ontwikkelingen bemoeilijkt. Hij verwacht van de rijksoverheid een meer ondernemende opstelling in het aanjagen van de data-economie. Het recente moratorium op hyperscalers belemmert de groei van de sector en is niet nodig. De taak van de overheid is de samenleving mee te krijgen door het creëren van draagvlak.

Het bouwen van datacapaciteit elders in het land kan de tekorten in regio’s als Amsterdam opvangen.

Beschrijf de positieve kanten: het bouwen van datacapaciteit elders in het land kan de tekorten in regio’s als Amsterdam opvangen. Het krappe stroomnet daar is niet in staat nieuwe opslagcapaciteit te huisvesten. Eemshaven kan te hulp schieten. De kritiek dat datacenters geen werkgelegenheid bieden als ze er eenmaal staan, is in Middels ogen onterecht. Er vestigen zich juist veel nieuwe bedrijven in Noord-Nederland dankzij de aanwezige digitale infrastructuur.

Keynote tijdens Live Event Digitale Infrastructuur en data-economie

iBestuur organiseerde op 17 mei 2022, in samenwerking met DINL en DDA een congres over de toekomst van de digitale infrastructuur in relatie tot de ontwikkeling van een data-economie. Richard Middel, manager Strategic Business Development bij Groningen Seaports, verzorgde een keynote over de ontwikkeling van datacenters in relatie tot gebiedsontwikkeling.

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.