partnermenu

zoeken binnen de website

Nederland anticipeert onvoldoende op wat er uit Europa op ons afkomt

door: Pieter van den Brand | 29 mei 2022

Nederland anticipeert onvoldoende op wat er uit Europa op ons afkomt en hoe we regels uit Brussel in ons land toepasbaar kunnen maken. Ook profiteren we onvoldoende van de Europese onderzoeksprogramma’s en missen we de kansen op duurzame economische innovatie. Aan de gesprekstafel over de relatie Europa-Nederland klonken weinig positieve geluiden over de wijze waarop Nederland acteert op IT-gebied.

V.l.n.r. Michiel Steltman, Rian van Dam, Bernold Nieuwesteeg en Jesse Robbers | Beeld: Joris Telders

Onder leiding van Michiel Steltman namen deel aan het gesprek:
  • Rian van Dam, burgemeester gemeente Hollands Kroon tevens portefeuillehouder Europa van de VNG-commissie Informatiesamenleving
  • Jesse Robbers, Co-Founder & Director; Quantum Delta Nederland
  • Bernold Nieuwesteeg, Cybersecurity advisor; Erasmus Universiteit

De overheid is er om burgers en grondrechten online te beschermen. Vanuit Brussel komt er een veelheid aan regels op ons land af. Na de Digital Markets Act en de Digital Services Act is nu de Data Act in de maak, die de toegang tot en het gebruik van data moet reguleren, om de dominantie van de ‘Super League’ van techreuzen aan te pakken. Er moet nog veel gebeuren.

Regels uit Brussel moeten in ons land toepasbaar gemaakt worden.

De digitale infrastructuur in ons land is een nutsvoorziening, die volledig is geprivatiseerd. Data zijn niet van de overheid, maar zitten in systemen waar de overheid niet bij kan. Vooral gemeenten kampen hiermee. Marktwerking faalt, omdat Big Tech de concurrentie heeft uitgeschakeld. Een nieuw industriebeleid is nodig. Mede omdat Nederland onvoldoende anticipeert op wat er uit Europa op ons afkomt en hoe we regels uit Brussel in ons land toepasbaar kunnen maken.

Verder profiteren we onvoldoende van de Europese onderzoeksprogramma’s en missen we de kansen op duurzame economische innovatie, waardoor onze koppositie in digitalisering verder onder druk komt te staan. Terwijl Nederland een leidende rol vervult op het vlak van quantumnetwerken, gefinancierd vanuit het Nationaal Groeifonds.

Onvoldoende centrale regie

Na ontwikkeling en onderzoek komt het aan op het uitrollen van quantumtechnologie in onze digitale infrastructuur. Daar is onvoldoende centrale regie op vanuit de overheid. Als er investeringen los komen, kan de markt haar werk doen. Een heldere visie van het Rijk moet dat vliegwiel in gang zetten. Ook het uitbouwen van een sterke cloud-infrastructuur is nodig. Zonder sterke rol van de overheid gaat de kar in het zand.

Gesprekstafel tijdens Live Event Digitale Infrastructuur en data-economie

iBestuur organiseerde op 17 mei 2022, in samenwerking met DINL en DDA een congres over de toekomst van de digitale infrastructuur in relatie tot de ontwikkeling van een data-economie. Onderdeel van het event was een gesprektafel over de relatie Europa-Nederland.

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.