partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina Mendix

België gooit hoge ogen met digitalisering maritieme sector

De maritieme sector is essentieel voor België. Om te zorgen dat hier gebruik wordt gemaakt van de nieuwste en slimste technologie, initieerde de Federale Overheidsdienst (FOD) Mobiliteit en Vervoer een digitaliseringstraject. Met het nieuwe Navicert-platform is een digitale brug tussen de FOD, de reders, classificatiemaatschappijen en internationale inspectiediensten gecreëerd en aanzienlijke tijdswinst gerealiseerd.

Beeld: Shutterstock

Met Navicert heeft de FOD een digitaal platform voor de samenwerking tussen alle betrokken partners. Het systeem bevat onder meer een dashboard en is onderdeel van het beheers- en kwaliteitsborgingssysteem voor de Belgische scheepvaart. Scheepvaartinspecteurs controleren de veiligheidsvoorschriften van de schepen onder Belgische vlag. Als deze worden goedgekeurd dan krijgen ze de nodige certificaten. Voordat Navicert werd gebruikt, werden certificaten geprint en ondertekend, vervolgens per post verstuurd naar de rederij en dan naar het schip gebracht. Dit was een zeer omslachtig en tijdrovend traject.

Doordat Navicert is ontwikkeld met het low-code platform van Mendix werden de haalbaarheid en risico’s van het project beperkt.

Efficiencyslag grootste winst

Voor de FOD Mobiliteit en Vervoer en de betrokken externe partijen is de efficiëntieslag die met Navicert is gemaakt dan ook de grootste winst. Met Navicert zijn certificaten onmiddellijk beschikbaar zowel aan boord als bij de rederij. De certificaten hoeven niet langer geprint en klaargemaakt te worden door het secretariaat waardoor per set certificaten een half uur wordt bespaard.

Certificaten direct beschikbaar aan boord

Waar voorheen de papieren certificaten met de hand ondertekend werden, gebeurt dit nu digitaal. Ook zijn de certificaten een stuk sneller aan boord. Bij het papieren systeem had het secretariaat per set een half uur nodig om de certificaten te scannen en mailen, te verzenden met de post en de opvolging te doen. Dan duurde het voor schepen die niet in de nabijheid liggen soms nog tot twee weken om de originelen aan boord te krijgen. Dankzij Navicert zijn de originele certificaten onmiddellijk beschikbaar aan boord. \

Low-code platform

Doordat Navicert is ontwikkeld met het low-code platform van Mendix werden de haalbaarheid en risico’s van het project volgens de initiatiefnemers bovendien beperkt. Een ander voordeel van het systeem is dat externe partijen en externe inspectiediensten ook de certificaten kunnen controleren voordat ze aan boord van het schip gaan waardoor ook de geplande surveys en audits minder tijd in beslag nemen. In de toekomst is het de bedoeling dat alle documenten en certificaten elektronisch beschikbaar zijn. Dit gaat ervoor zorgen dat de inspectiediensten gemiddeld twee uur minder aan boord door hoeven te brengen waarmee zowel de inspectie als de bemanning van het schip nog meer wind in de zeilen krijgen.

Genomineerd voor de Computable Awards 2022

Het project is in België is genomineerd voor de Computable Awards in de categorie IT Project of the Year in Public Market.
Lees meer

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.