partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina Mendix

Gemeente Rotterdam digitaliseert op grote schaal

Het is een uitdaging voor de gehele publieke sector: op grote schaal digitale oplossingen ontwikkelen om het leven van burgers te verbeteren. Rotterdam heeft grote ambities en is hard op weg deze waar te maken. Het ontwikkelde de afgelopen vier jaar maar liefst 100 applicaties voor uiteenlopende zaken. De succesformule achter deze digitaliseringslag? Het gebruik van low-code.

Rotterdam, Erasmusbrug | Beeld: Shutterstock

Rotterdam, thuisbasis van 660.000 burgers, werd de afgelopen tien jaar geconfronteerd met de volgende uitdagingen:
  • Hoge verwachtingen van burgers ten aanzien van meer en betere digitale ervaringen bij interactie met afdelingen, zoals publiekszaken, verkeer of ruimtelijke ordening
  • Strenge dataprivacy-eisen waardoor het voor de stad een uitdaging werd te vertrouwen op externe partners om de ontwikkeling van oplossingen te versnellen
  • Een kloof tussen de business en IT die afzonderlijk van elkaar opereerden, waardoor er een achterstand ontstond en steeds meer shadow IT-oplossingen werden gebruikt

De achterstand inhalen

CIO Mark Vermeer, CIO bij de gemeente Rotterdam: “Binnen de gemeente hebben we misschien wel 30 productlijnen zoals verkeerslichten, een technische dienst, parkeerkaarten en volksgezondheid. We hebben zo’n 800 IT-systemen om dat allemaal te ondersteunen en vrijwel continu een portfolio van zo’n 100 IT-projecten.”

Het motto van de stad “Make it happen” bleek vier jaar geleden nog in schril contrast te staan met de manier waarop digitale oplossingen werden geleverd voor medewerkers, partners en het publiek.

Rapid Application Development (RAD) Mendix-adviseur voor de Stad, Erik van der Steen, staat sinds de start in 2018 aan het roer van het Rotterdamse low-code-initiatief: “We hadden een afdeling softwareontwikkeling met Java- en .NET-ontwikkelaars, maar die waren erg terughoudend om aan nieuwe dingen te beginnen. Als een afdeling vroeg ‘kunnen jullie dit voor ons maken’, was het altijd: ‘ja, over een jaar hebben we ruimte voor jullie, en het kost €300.000.’ Ze ontmoedigden het aannemen van nieuwe aanvragen’”

‘De afdeling softwareontwikkeling ontmoedigde het aannemen van nieuwe aanvragen, geen tijd en ruimte.’

“We zagen dat verschillende afdelingen naar een extern bureau gingen. Dat werd de trend, en vanuit ons perspectief op de afdeling Information Management was dat zeer onwenselijk, omdat belangrijke overwegingen rond het eigenaarschap van de data en de beveiligingsmaatregelen vaak niet werden meegenomen. De business maakt zich daar niet druk om – die wil gewoon een applicatie die aansluit bij hun wensen.”

Van der Steen en zijn team besloten voor applicatieontwikkeling over te stappen op het low-code platform van Mendix om sneller oplossingen te kunnen leveren die voldoen aan alle eisen en de complexiteit die gepaard gaat met de digitalisering van een veelvoud aan diensten en honderdduizenden gebruikers.

Benieuwd hoe de gemeente dit in goede banen heeft weten te leiden?

Lees verder op de website van Mendix

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.