partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina Mendix

Low-code geeft duurzame digitalisering een vliegende start

Wat als het upgraden van je legacy-technologie betekent dat je niet hoeft te kiezen tussen kant-en-klare oplossingen of maatwerksoftware? Met flexibele technologie kun je moderne, digitale overheidsdiensten ontwikkelen met inzet van beperkte middelen.

Beeld: Mendix

Elke maatschappelijke organisatie, overheidsdienst en gemeente staat voor de uitdaging om digitale overheidsdiensten te leveren. Sommige instanties kiezen ervoor om hun systemen te moderniseren om de toegankelijkheid en de gebruikservaring te verbeteren. Andere instanties kiezen juist voor een innovatieve oplossing omdat de verouderde technologie van de huidige systemen niet langer wordt ondersteund. Bij elke digitale transformatie bestaat het risico dat ingewikkelde technologie wordt geïntroduceerd die snel weer verouderd.

Duurzame digitale publieke diensten zorgen ervoor dat organisaties voorbereid zijn op de toekomst, terwijl ze de huidige realiteit niet uit het oog verliezen. Een flexibele digitale transformatie met behulp van een app-ontwikkelings­platform kan zes tot tien keer sneller resultaat opleveren dan zelf ontwikkelen of het aankopen van kant-en-klare software. Hiermee kunnen instanties toekomstbestendige software bouwen die lang meegaat, aanpasbaar is aan de specifieke wensen en eisen van verschillende overheidsdiensten en dankzij herbruikbare bouwstenen kosteneffectief te implementeren is.

“De budgetten in de publieke sector zijn doorgaans beperkt tijdens deze periode van herstel na de pandemie. Instanties zijn verantwoordelijk voor complexe systemen waarbij vaak meerdere organisaties betrokken zijn; een grote uitdaging met legacy-systemen zonder mobiele functionaliteit. Onze klanten maken gebruik van herbruikbare componenten en diensten, waardoor de complexiteit afneemt en hergebruik wordt bevorderd”, zegt Jethro Borsje, Chief Ecosystem Solutions Officer bij Mendix. “Mendix heeft een low-code benadering voor nieuwe soorten softwareproblemen. Daarbij helpen we onze klanten verder met ingenieuze software-oplossingen.”

Uitdagingen publieke sector

Low-code platforms helpen organisaties, zoals de Europese Centrale Bank (ECB) eenvoudig op maat gemaakte applicaties te bouwen die naadloos aansluiten op de behoeften van hun stakeholders, terwijl ze moeiteloos integreren met bestaande systemen en gegevensbronnen. Met Mendix App Factory kunnen klanten binnen enkele maanden diverse applicaties bouwen. Door de focus op herbruikbare componenten kan low-code worden gezien als de bouw­stenen voor de ontwikkeling van digitale overheidsdiensten.

Toonaangevende publieke organisaties zoals ProRail, de gemeente Rotterdam, NS en Rijkswaterstaat gebruiken low-code om een aanzienlijke efficiency­slag te realiseren. Onder meer voor het aanpakken van de grote uitdagingen waarmee de publieke sector te maken heeft, waaronder de reactie op COVID-19. Toen de COVID-lockdown Nederland trof, moest NS snel een manier vinden om klanten te blijven ondersteunen. Met een eerste release binnen vier weken kon NS klanten verder op weg helpen, of het nu op kantoor was of thuis.

Solution architecten als Leon Schipper zijn vaak het eerste aanspreekpunt bij de keuze voor een tool die aansluit op de eisen van de organisatie. “Vrijwel alles kan met Mendix gebouwd worden”, zegt Schipper, ”Dat is echter niet ons doel. We proberen eerst de aanwezige systemen te hergebruiken, vervolgens kijken we naar passende beschikbare oplossingen, en als laatste zeggen we ‘laten we het zelf maken’.”

Zonder verspilling

ProRail heeft 37 applicaties ontwikkeld met low-code en daarmee gezorgd voor grotere efficiency. ProRail gebruikt het Mendix low-code app development platform om applicaties te bouwen met een lage ontwikkeltijd, en die direct bruikbaar en zeer betrouwbaar zijn.

De strategie is gericht op standaardisatie en hergebruik

Rijkswaterstaat heeft duurzame digitale overheidsdiensten gebouwd met een low-code framework voor automatisering. Rijkswaterstaat maakt gebruik van de flexibiliteit van deze methode door te werken met kleine, multidisciplinaire teams, bestaande uit mensen van binnen en buiten de organisatie. Mendix wordt gebruikt om binnen enkele weken werkende prototypes te ontwikkelen. De strategie is gericht op standaardisatie en hergebruik, terwijl alle applicaties op overkoepelend niveau zoveel mogelijk met dezelfde bouwstenen worden gebouwd. Het gebruik van kant-en-klare software betekent vaak dat je een grote hoeveelheid overbodige functionaliteit krijgt. Met het Mendix platform kunnen applicaties worden ontwikkeld die afgestemd zijn op de specifieke wensen van instanties zonder verspilling van tijd, mensen of geld.

Het nieuwe e-book Sustainable Digital Public Services onderzoekt het potentieel van duurzame digitale overheidsdiensten voor organisaties in de publieke sector, met duurzame technologie die is gebouwd voor een lange levensduur. Ontdek hoe ons bekroonde partnerecosysteem klanten ondersteunt bij het gebruik van Mendix low-code voor een vliegende start van hun digitalisering en de optimalisatie van openbare diensten, zonder daarbij volledig beslag te leggen op capaciteit en budget.

Meer weten?

Meer weten over het ontwikkelen van duurzame, moderne en toekomstbestendige digitale tools? Neem contact op met Mendix om te ontdekken hoe low-code duurzame digitalisering een vliegende start kan geven.

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.