partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina Mendix

Hoe kan de overheid de digitalisering van de maatschappij bijbenen?

We zijn eraan gewend geraakt om altijd alles wat we nodig hebben direct tot onze beschikking te hebben. Dat verwachten we ook van de overheid. Low-code is een technologie die steeds vaker wordt ingezet om op een snelle manier digitale oplossingen te bouwen zonder daarbij af te doen aan de vereiste veiligheid en compliance.

De gemeente Rotterdam bouwde een mobiele app waarmee bewoners gemakkelijk de kentekens van auto’s van hun bezoekers kunnen registreren die zo tegen gereduceerd tarief kunnen parkeren

Of het nu gaat om films en muziek die we digitaal streamen of elektronische scooters, deelauto’s, en flitsbezorging van (vergeten) boodschappen. Slimme bedrijven hebben ingespeeld op deze ontwikkeling en bieden diensten aan die overal snel en gemakkelijk toegankelijk zijn via mobiele apparaten. Consumenten verwachten hetzelfde van de overheid en willen eenvoudige, digitale toegang tot openbare diensten. Hoe kun je hieraan voldoen en welke inspirerende voorbeelden kunnen hierbij helpen?

Overheidsorganisaties hebben zeker niet stilgezeten en hebben de afgelopen jaren fundamentele veranderingen doorgevoerd in hun dienstverlening. Neem de Gemeente Rotterdam die snel digitale diensten ontwikkelt om burgers beter van dienst te zijn. Zo bouwde de gemeente een mobiele app waarmee bewoners gemakkelijk de kentekens van auto’s van hun bezoekers kunnen registreren die zo tegen gereduceerd tarief kunnen parkeren. Zo’n 80.000 inwoners van Rotterdam hebben een parkeervergunning. Iedereen met dit contract heeft recht op 500 uur parkeren tegen een gereduceerd tarief voor bezoekers. De nieuwe app zorgt voor eenvoudige registratie en geeft inwoners real-time inzicht in hoeveel credits zij nog over hebben.

Minder administratieve werkzaamheden

Dit soort digitale oplossingen helpen burgers makkelijker gebruik te maken van de dienstverlening van de overheid en zorgen voor minder administratieve werkzaamheden waardoor ambtenaren zich kunnen richten op meer complexe zaken. Om processen die nog op papier of in andere systemen zoals excel worden afgehandeld te digitaliseren, is echter flexibele technologie nodig zodat je ook in de toekomst kunt inspelen op de behoefte van het publiek.

Low-code is zo’n technologie die steeds vaker wordt ingezet om op een snelle manier digitale oplossingen te bouwen zonder daarbij af te doen aan de vereiste veiligheid en compliance. Bovendien zorgt low-code ervoor dat niet alleen de IT-afdeling, maar ook collega’s met domeinkennis een bijdrage kunnen leveren. Door samen op te trekken ben je ervan verzekerd dat de digitale oplossing die wordt gebouwd, ook daadwerkelijk aansluit bij wat er in de praktijk nodig is.

Meer weten over hoe low-code kan bijdragen aan het digitaliseren van openbare diensten?

Lees hier hoe low-code oplossingen tijdens de pandemie een waardevolle bijdrage leverden aan onder meer het traceren van bijwerkingen van vaccins en communiceren van de geldende regels in 18 talen aan Vlaamse burgers.

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.