
zoeken binnen de website
Partnerpagina Mendix
Sharing is caring: de impact van publieke investeringen met low-code
Volgens analist Gartner zal eind volgend jaar de digitale dienstverlening door overheden drastisch zijn toegenomen. Deze sterk gestegen inzet van digitale middelen komt niet alleen de efficiëntie ten goede, het is onvermijdelijk om de digitalisering van de rest van de maatschappij bij te kunnen benen.

Beeld: Unsplash
Burgers stellen immers dezelfde eisen aan overheden als aan bedrijven waar ze producten en diensten afnemen: met enkele klikken via een app moet het geregeld zijn. Met beperkte budgetten, een krappe arbeidsmarkt en uitdagende deadlines is het echter lastig om de digitale ambities waar te maken. Kevin Kuipers, Head of Sales Public Sector bij Mendix, adviseert overheden meer kennis, best practices en tools te delen zodat zowel de investering in technologie als kennis zich sneller terugbetaald.
“Gemeentelijke instanties in Nederland bieden vergelijkbare diensten aan en hebben vergelijkbare taken. Denk aan het innen van belastingen, afvalbeheer, verkeers- en parkeerhandhaving en het registreren van geboorten en huwelijken. In tegenstelling tot particuliere bedrijven die zich van elkaar willen onderscheiden en met elkaar concurreren kunnen organisaties in de publieke sector juist met elkaar samenwerken en van elkaar leren om digitale dienstverlening te versnellen en optimaliseren”, vertelt Kuipers.
Er zijn veel overeenkomsten, maar uiteraard heeft iedere gemeente of overheidsinstelling ook eigen specifieke processen of wensen voor digitale tools. Dit hoeft volgens Kuipers geen obstakel te zijn om tools te delen. Sterker nog door het inzetten van low-code technologie voor het ontwikkelen van applicaties kun je werken met kant-en-klare bouwblokken voor standaard functies die al door anderen zijn gebouwd. Hier kun je specifieke functionaliteit aan toevoegen. Deze flexibiliteit maakt low-code juist zo aantrekkelijk.
Rotterdam deelt best practice met 32 gemeenten
Inspirerende voorbeelden op dit gebied zijn er al voldoende. Zo bouwde de Gemeente Rotterdam, voorloper op het gebied van digitalisering, bij het uitbreken van de coronapandemie binnen 2 weken een app die het papieren proces voor het aanvragen, beoordelen en uitbetalen van een Tozo-uitkering verving. Omdat alle gemeenten hiermee worstelden is een koppeling gemaakt waardoor 32 andere gemeenten zoals Leiden en Goes de webapplicatie ook konden gebruiken. Een ander voorbeeld is de Rotterdam Bezoekersparkeren (RBP) app die de gemeente bouwde. Met de mobiele app kunnen de ruim 80.000 inwoners van Rotterdam die een parkeervergunning voor bezoekers hebben heel eenvoudig de bezoekende auto’s registereren. Deze app zou ook naadloos toegepast kunnen worden door andere gemeenten.
Niet alleen in gemeenteland is er veel potentie voor het delen van toepassingen. Voor de EU werd de Research Online Platform-toepassing gecreëerd die bijwerkingen van Covid-19-vaccins vastlegt. De digitale tool is gebouwd op basis van Mendix low-code in samenwerking met Lareb, het Europees Geneesmiddelenbureau en het Universitair Medisch Centrum Utrecht en wordt in 45 landen gebruikt.
Optimale ROI van gemeenschapsgeld
“Je ziet dat overheidsinstanties wendbaarder en responsiever worden wanneer ze samenwerken en best practices delen”, vindt Kuipers. “Zo kunnen ze niet alleen veel sneller inspelen op (onverwachte) situaties en hedendaagse eisen, maar ook profiteren van elkaars digitale vaardigheden en de belasting op IT-afdelingen met beperkte middelen en vaardigheden verlichten. Als er eenmaal een succesvolle app is voor een bepaalde use case, hoeft het wiel niet nog een keer te worden uitgevonden. Hiermee kan aanzienlijk op kosten worden bespaard en zorgen overheden door gemeenschappelijk gebruik van oplossingen voor een optimale ROI van gemeenschapsgeld.”
Mendix Public Sector Space: low-code ecosysteem voor overheid
Om overheden te faciliteren in het delen van kennis, low-code tools en best practices introduceert Mendix de Public Sector Space. Binnen dit besloten ecosysteem kunnen overheden niet alleen interessante content vinden en eenvoudig applicaties, modules en widgets delen, maar worden ook ontwikkelaars en domeinexperts van verschillende overheidsinstellingen bij elkaar gebracht. Zo ontstaat er een waardevolle en betrouwbare community waarbinnen tools en kennis over hoe je succesvol en kosteneffectief kunt digitaliseren met low-code, laagdrempelig kunnen worden uitgewisseld.
Meer informatie
Mendix Public Sector Space wordt naar verwachting in het voorjaar van 2023 geïntroduceerd. Mocht je alvast meer informatie willen over Mendix Public Sector Space en low-code binnen de overheid, neem dan contact op met Kevin Kuipers: kevin.kuipers@mendix.com.